Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Erős negyedév a Budapest Airport utasforgalmában és cargo üzletágában

2024.04.20

Forrás: Budapest Airport, Hírek
• Erős negyedév a Budapest Airport utasforgalmában és cargo üzletágában
• Szintet lép a digitalizációban a BUD cargo és a repülőtéri logisztika


• Dízel helyett zöldárammal biztosítják a repülőgépek energiaellátását tizennégy állóhelyen
• Már foglalhatók a jegyek az easyJet Budapest-Lyon járatára

Erős negyedév a Budapest Airport utasforgalmában és cargo üzletágában

Márciusban 1.296.509 utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, 21,7%-kal több, mint a tavalyi év azonos időszakában, és 10,5%-kal több, mint 2019 márciusában. Ezzel a Budapest Airport több, mint 3,4 millió utas kezelésével zárta az első negyedévet, 10,2%-kal túlszárnyalva a járvány előtti rekordévet. Az utasforgalom látványos felívelése kis mértékben túlszárnyalja a vállalat prognózisát, amely szerint 2024 végére a teljes éves utasforgalom jelentősen meg fogja haladni a korábbi rekordnak számító 16,2 millió főt.

A Budapest Airport által kezelt légiáru mennyisége márciusban 23.720 tonna volt, 40,7%-kal több, mint 2023 márciusában, meghaladva az eddig cargo szempontból legerősebb hónapnak számító novembert, amikor 22.206 tonna áru fordult meg a légikikötőben. 2024 első negyedévében összesen 61.940 tonna árut kezeltek a budapesti repülőtéren, 39,6 %-kal többet, mint a tavalyi év azonos időszakában. A repülőtéren 2024 végéig az előrejelzések szerint akár 240.000 tonna áru kezelése is megvalósulhat, ami újabb rekordot jelentene.

Szintet lép a digitalizációban a BUD cargo és a repülőtéri logisztika

Csúcstechnológiás digitális megoldás bevezetésével biztosít újabb versenyelőnyt partnereinek a Budapest Airport: az új, felhő alapú Cargo Közösségi Rendszer használatával a légi árufuvarozási értéklánc valamennyi szereplője hatékonyabbá teheti üzleti folyamatait. A rendszer egyetlen platformot biztosít a cargo ökoszisztéma minden tagja számára a kommunikáció, illetve az áruszállítással kapcsolatos dokumentáció és feladatok lebonyolításához. Az érdekelt felek továbbra is használhatják saját rendszereiket, a kiegészítő közösségi IT megoldás ezekhez kapcsolódik. A Repülőtéri Cargo Közösségi Rendszernek köszönhetően megszűnhet a papír alapú adatrögzítés, helyette naprakész forgalmi adatokkal és kimutatásokkal, illetve folyamatmenedzsmenttel optimalizálhatják működésüket a felhasználók. A szolgáltatás nemcsak az üzleti szereplők tevékenységét, hanem a hatósági funkciókat is támogatja. Ennek köszönhetően átláthatóbbá válik a teljes ellátási lánc, a folyamatok pedig hatékonyabbak és fenntarthatóbbak lesznek.

A BUD Cargo látványos sikerének egyik katalizátora, hogy a fejlesztések a cargo üzletág érintettjeivel szoros együttműködésben történnek. A légikikötő üzemeltetője a Repülőtéri Cargo Közösségi Rendszer bevezetéséről is részletes egyeztetést folytatott az érdekeltekkel, majd ez alapján, meghívásos tender keretében választotta ki a Kale Logistics európai leányvállalatát, a világszerte 46 repülőtéren hasonló rendszereket üzemeltető Kale Info Solutions Europe B.V.-t. A BUD és a Kale áprilistól kezdi meg a rendszer bevezetését.

Dízel helyett zöldárammal biztosítják a repülőgépek energiaellátását tizennégy állóhelyen

Nem kevesebb, mint tizennégy repülőgép-állóhelyen a korábbi dízel generátornál modernebb és környezetkímélőbb, elektromos árammal működtetett áramátalakítóval biztosítják a repülőgépek földi energiaellátását a kiszolgáló cégek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Az ehhez szükséges infrastruktúrát a Budapest Airport biztosítja, a repülőgépek földi áramellátását is bekapcsolva a zöld energiaellátásba, ezzel hozzájárulva a nettó zéró kibocsátás eléréséhez.

A Budapest Airport 2022-ben pályázott Net Zero Airport névre keresztelt projektjével az Európai Unió CEF 2 Transport – Alternative Fuels Infrastructure Facility elnevezésű támogatási programjára, amelynek keretében – többek között – nyolc 90 kW teljesítményű, elektromos árammal működtetett Ground Power Unit-ot (GPU-t) telepített. A 2023-as Cargo előtér bővítési projekt – a Budapest Airport saját beruházásának - keretében pedig további hat 90kW teljesítményű GPU-t telepített. Ezek az egységek a nem utashídon álló repülőgépek számára is biztosítják az áramellátást a számítógépek, a légkondicionáló berendezés vagy épp a világítás működtetéséhez, miután azok az állóhelyre beállva leállítják a hajtóműveket. Az újítás nemcsak a fenntarthatósághoz, hanem az utazás gördülékenységéhez is hozzájárul; míg a régi, dízelüzemű egységeket ki kellett vontatni a repülőgépekhez, majd a töltés befejeztével visszavontatni azokat. A közvetlenül az állóhelyeknél kiépített új eszközök biztosítják, hogy az áramellátás a repülőgépek épülettávoli állóhelyekre történő beállását követően azonnal rendelkezésre áll.

A Budapest Airport tervezi, hogy valamennyi dízel meghajtású GPU-t elektromos kivitelűvel vált ki. A támogatott projekt része emellett a 83 elektromos töltőállomás és 102 töltőpont telepítéséről szóló támogatási szerződés is, amelyhez az Európai Unió közel 650 millió forint támogatást biztosít, míg a fejlesztés másik felét a Budapest Airport önerőből valósítja meg. 

Már foglalhatók a jegyek az easyJet Budapest-Lyon járatára

A Franciaország és Budapest közötti turizmusra mutatkozó növekvő igényekre válaszul az easyJet újraindítja Budapest-Lyon járatát, amely augusztus 24-től heti két alkalommal, egész évben közlekedik. Lyon történelmi óvárosa az UNESCO világörökség része, de a város széles gasztronómiai kínálatáról is híres, a Rhône és a Saône folyók partján tett séta, a középkori katedrálisok és a reneszánsz épületek látványa pedig minden évszakban jó választás a francia kultúra kedvelőinek.

www.bud.hu   


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; - BUD ; Munkagép, haszongép ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Fém, gépipar ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Ingatlan, építőipar ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: