Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

A Gran Turismo mezőnyében a Škoda – A népszerű videojáték-sorozat szereplője az exkluzív Škoda Vision Gran Turismo dizájnkoncepció

2024.05.08

Forrás: Porsche Hungaria, Skoda Sajtóközlemény
Immár a digitális versenyzés világára is kiterjesztve jelenlétét, a Škoda AUTO a Gran Turismo 7 PlayStation játékban bemutatja látványos és tisztán elektromos Škoda Vision Gran Turismo koncepciómodelljét.


Az 1957-es Škoda 1100 OHC Spider versenyautóból is ihletet merítve, tervezői tekintélyes, 800 kW* összteljesítményt nyújtó négy elektromos motorral alkották meg a tisztán elektromos, összkerékhajtású Škoda Vision Gran Turismo tanulmányt. 

Klaus Zellmer, a Škoda AUTO vezérigazgatója hangsúlyozta: "A Škoda Motorsport gyökerei számtalan sikerrel több mint 120 évre nyúlnak vissza. A következő lépés? Lenyűgöző, új virtuális koncepciómodellünkkel a világ legsikeresebb autóversenyjátéka, a Gran Turismo mezőnyében most az e-versenyzés világához is csatlakozunk. A Škoda Vision Gran Turismo tanulmány egyfajta híd gazdag örökségünk és elektromos jövőnk, illetve új Modern Solid formai nyelvezetünk között. Ügyfeleink felfedezők, a tetszetős Škoda Vision Gran Turismo pedig nagyszerű módját kínálja, hogy tovább gazdagítsák élményeiket, miközben új rajongókat is megnyerhet márkánk számára."

Az egyik legnépszerűbb PlayStation-játékban mutatkozik be a Škoda

A Škoda márka és a Škoda Vision Gran Turismo első alkalommal jelenik meg a PlayStation 4 és 5 népszerű Gran Turismo 7 versenyszimulációs játékában. A kifejezetten erre a platformra kifejlesztett virtuális koncepciótanulmány a játék Vision kategóriájára készült, tisztán elektromos versenyautó. Az egyik leghíresebb szimulátor-versenyjátékhoz (Sim Racing) csatlakozva a Škoda az innováció iránti elkötelezettségét kívánja kifejezni, miközben új célcsoportokat és megjelenési formákat fedezhet fel. Az autógyártó ugyanakkor a játékosközösség azon igényének is megfelel, hogy e népszerű versenyszimulátorban is megtalálhassák a cseh márkát.

Tisztelgés a Škoda 1100 OHC Spider előtt

A virtuális Škoda Vision Gran Turismo tervezői nagyon is valós ihletet merítettek az 1957-es Škoda 1100 OHC Spider versenyautóból, amelyet a Le Mans-i 24 órás versenyre fejlesztettek ki. Oliver Stefani vezetésével a Škoda Design csapata látványos, nyitott együléses autót alkotott, olyan újszerű megoldásokkal kombinálva a legendás 1100 OHC dizájnelemeit, mint például az osztott hátsó szárny. Mindemellett a Škoda Vision Gran Turismo a Škoda elkövetkező elektromos modelljei új, Modern Solid formatervezési nyelvezetének számos vonását is hordozza, köztük a T-alakú fényszórókkal és karosszériája matt Felfedező-zöld színével. A 800 kilowatt* együttes teljesítménnyel és 1020 newtonméter rendszer-forgatónyomatékkal, valamint összkerékhajtással szolgáló összesen négy elektromos motor, illetve az aktív aerodinamika mindenfajta pályakörülmények között kivételes menetteljesítményeket biztosít.

Határozott vonalak, hangsúlyos élek, aktív aerodinamika és két színváltozat

Alacsony, megnyújtott karosszériája különösen modern és futurisztikus megjelenést kölcsönöz a Škoda Vision Gran Turismo számára. A koncepciótanulmány lendületesen elegáns és dinamikus külsejét markánsan meghúzott vonalak és egyértelműen meghatározott élek jellemzik. Aktív aerodinamikai komponensei - például a Škoda alkotta, feltűnő és osztott kialakítású hátsó szárny - dinamikusan alkalmazkodnak a pillanatnyi menetkörülményekhez, kiemelkedő irányíthatósági tulajdonságokat, illetve a négy elektromos motorral közösen a teljesítmény és a hatékonyság ideális együttesét kínálva. A játékosok kétféle fényezéssel választhatják Škoda Vision Gran Turismo versenyautójukat. Az egyik a nagyhírű Škoda 130 RS versenygépet idézi, amellyel kettős győzelmet ünnepelhettek kategóriájában az 1977-es Monte Carlo Ralin, míg a másik azon emblematikus Škoda Vision 7S koncepciómodell matt Felfedező-zöld árnyalata, amellyel a márka új Modern Solid formai nyelvezete is bemutatkozott.

Középpontban a pilóta

A Škoda Vision Gran Turismo vezetője a minimalista stílusú, digitális cockpit közepén ül, akárcsak a nyitott formula-versenyautókban. Az ergonomikusan a vezető testéhez alakított, állítható verseny-kagylóülés tekinteteket vonzó, Narancsvörös árnyalatú hatpontos biztonsági övvel egészül ki. A futurisztikus stílusú szénszálerősítésű műanyag (karbon) kormánykerék karimája alul és felül is egyenesített kialakítású, s olyan szakértő játékosokkal együttműködve tervezték, akik már sok éve a Gran Turismo mezőnyében versenyeznek. A teljes Ember-gép interfész (HMI) és a három egyénileg konfigurálható gombbal kialakított gombalapú vezérlési koncepció egyaránt a professzionális gamer-kormánykerekeken alapul. A volán felett, közvetlenül a vezető látóterében kristálykő-alakzatban jelenik meg a teljesítménymérő műszer (Powermeter). A vezetőtér képernyője nemcsak a sebességet, az éppen választott menetüzemmódot és az akkumulátor töltöttségi szintjét jeleníti meg, hanem visszapillantó tükörként is szolgálva a jármű mögötti területet is folyamatosan mutatja. Mindemellett fedélzeti távolságérzékelők figyelmeztetik a vezetőt a többi jármű közelségére, hatékonyan csökkentve az oldalirányú ütközéseket.

Meggyőző teljesítmény, hang és menetdinamikai képességek

A hatékonyság és a kiemelkedő menetdinamikai képességek jegyében született jármű mindössze 1300 kilogrammot nyom, közel 1,95 méter széles, mindössze 94,9 centiméter magas és mintegy 4,41 méter hosszú. A 87 kWh energiatároló képességű lítiumion-akkumulátorral táplált összesen négy elektromos motor igazán meggyőző vonóerőt produkál. Az állandómágnes-gerjesztésű, szénkefe nélküli elektromos szinkronmotorok az első és a hátsó tengelyen elhelyezett egy-egy ikeregységként működnek. Mindegyik motort 200 kilowatt teljesítmény és percenként 25 ezres maximális fordulatszám jellemzi, így együttesen tekintélyes, 800 kilowatt* rendszerteljesítményt állíthatnak elő. Az 1020 newtonméter maximális rendszer-forgatónyomaték már egyfokozatú áthajtóművön keresztül is harmonikus gyorsítást tesz lehetővé. Az összkerékhajtás a kedvezőbb kanyarbeli menetteljesítmények jegyében aktívan optimalizálja a tengelyek közötti forgatónyomaték-eloszlást, így gondoskodik a vezetés érzékeny járműreakciók jellemezte élményéről. A kiemelkedő menetdinamikai képességek alapjául a Formula E sorozatban alkalmazott megoldásokhoz hasonló, nyomórudas független kerékfelfüggesztések szolgálnak, amelyek nagy sebességnél tovább javítják a stabilitást, emellett mérséklik a karosszéria oldalirányú dőléseit és a jármű tömegközéppontja is alacsonyabbra kerülhetett. A Škoda Vision Gran Turismo dinamikus hangja a Škoda fejlesztői és formatervezői csapatának egyedi alkotása.

Versenyzés évtizedeken át: a Gran Turismo korszakokon és stílusokon átívelő, változatos járműflottája

A Gran Turismo versenyszimulációs videojáték-sorozatot a Polyphony Digital fejlesztette ki. A PlayStation rendszerekre készült Gran Turismo játékok valós autók licenc alatti reprodukcióiként megalkotott járművei széles skálán imitálják az egyes modellek megjelenését és menetteljesítményeit. A Gran Turismo 7 több mint 60 autógyártó bő 400 modelljét kínálja, a jól ismert sorozatgyártású modellektől egészen a különböző évtizedek, kategóriák és versenysorozatok legendás, ritka versenygépeinek palettájáig, valamint prototípusok széles választékáig. Minden autót aprólékos munkával alkottak újra a játék számára. 

www.skoda.hu    


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; e-sport, videojáték ; - Škoda ; Robot, automatika, automata ; Radar, szenzor, ultrahang, érzékelő ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Fém, gépipar ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: