Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Megkezdte a termelést a Scania akkumulátor összeszerelő üzeme

2023.09.05

Forrás: Scania, Sajtóközlemény
A mai nap történelmi jelentőségű a Scania számára, mivel a svédországi központjában, Södertaljében található akkumulátor-összeszerelő üzeme megkezdte a termelést. Az új üzem lehetővé teszi a nehéz-kategóriás prémium elektromos teherautók sorozatgyártását.


„Nagyon büszke vagyok minden kollégámra, akik a szívüket-lelküket kitették ezért a projektért. A Scaniánál kiemelt célként határoztuk meg a fenntartható áruszállításra való átállást. Az akkumulátor összeszerelő üzemmel mi lehetünk az egyik kulcsfontosságú szereplő a villamosítás felé vezető úton” – jegyezte meg Christian Levin, a Scania és a Traton Group ügyvezető igazgatója.

Top teljesítményű cellák gyártása

2030-ra a Scania által értékesített járművek több mint fele elektromos lesz. Még messzebb tekintve az is elképzelhető, hogy minden jármű elektromos hajtáslánccal fog rendelkezni. „Az elektromos megoldásokra történő átállás a legnagyobb átalakulás az áruszállítás történetében és 2023 lehet az az esztendő, amikor ez a változás tényleg elkezdődik. Az ehhez szükséges fejlesztések lépésről-lépésre zajlanak le és ez a mintegy 1,5 milliárd svéd koronás beruházással megvalósított új akkumulátor-összeszerelő üzem csak az egyikük” – tette hozzá Levin.

Áprilisban a Scania és a Northvolt lerántotta a leplet egy közösen fejlesztett akkumulátor celláról, amelyet kifejezetten a nehéz-kategóriás áruszállításra terveztek. Ezt kimagasló teljesítmény és meglehetősen alacsony karbonlábnyom jellemzi. A cella gyártása a Northvolt ETT gigagyárában, Észak-Svédországban történik. Ezeket az egységeket pedig a Scania új Södertaljéban található18 ezer négyzetméteres alapterületű üzemében szerelik be az akkumulátor-csomagokba, amelyeket aztán a prémium nehéz-kategóriás teherautókba építenek be. 

Nagy volumenű elektromos járműgyártás

Az új üzem közvetlenül a Scania alvázgyártó üzeme mellett kapott helyet Södertaljében, amit ugyancsak felkészítettek az elektromos járművek nagy tételben való sorozatgyártására és a munkafolyamatokat úgy alakították ki, hogy gyorsan és hatékonyan legyenek elvégezhetők az üzem területén a különféle gyártási folyamatok. Az akkumulátor-összeszerelő üzemben 550 alkalmazott dolgozik és a létesítmény magas fokú automatizáltsággal rendelkezik, kezdve a beérkező alkatrészek kezelésétől egészen a főegységek összeállításáig és legyártásáig.

„A rapid módon változó üzleti környezet ellenére, számunkra továbbra is az ügyfelek állnak középpontban. A prémium fogalom számunkra azt jelenti, hogy olyan megoldásokat kínálunk, amelyek a legmagasabb minőséget képviselik és mindemellett fenntarthatók is. A modulokba és akkumulátorokba szerelt cellák ékes példái ennek. Az ily módon beépíthető akkumulátorok 1,5 millió kilométeres futásteljesítményre alkalmasak, vagyis egészen a teherautó életének végéig képesek kiszolgálni az üzemeltetőket. Megtisztelő számunkra, hogy partnereinkkel és ügyfeleinkkel közösen hajthatjuk végre az elektromos átállást” – jegyezte meg Marcus Holm, a Scania gyártási és logisztikai részlegének vezetője. 

A Scania a szállítási megoldások világszinten is vezető gyártója. Partnereinkkel és ügyfeleinkkel közösen haladunk a hosszú távon fenntartható szállítási rendszerek felé vezető átalakulás útján. 2021-ben 88.930 tehergépkocsit, 4.436 autóbuszt, valamint 11.786 ipari és vízi hajtásrendszert szállítottunk ki ügyfeleinknek. A nettó árbevétel meghaladta a 146 milliárd svéd koronát, aminek több mint 20 százaléka a szolgáltatásokhoz köthető. Az 1891-ben alapított Scania mára több mint 100 országban működik, és mintegy 54 ezer főt foglalkoztat. A kutatás és fejlesztés főként Svédországban összpontosul, míg a gyártás Európában és Latin-Amerikában zajlik, regionális termékközpontokkal Afrikában, Ázsiában és Eurázsiában. A Scania a TRATON GROUP tagja. 
További információ: www.scania.com    


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Múzeum, ipartörténet, veterán ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Munkagép, haszongép ; - Scania ; Robot, automatika, automata ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Fém, gépipar ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Ingatlan, építőipar ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Legújabb Cégfelvásárlás hírek:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből: