Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Díjazták a jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

2024.02.07

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), Sajtóközlemény
Elismerést kaptak az országos jégkármérséklő rendszer országos és vármegyei legjobb generátorkezelői.


Ahogy 2018 óta minden évben, 2023-ban is védte a jégkároktól a mezőgazdasági, lakossági, közületi értékeket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által üzemeltetett országos jégkármérséklő rendszer. A rendszer működtetésének alapkövei a generátorkezelők, akik közül a legjobban teljesítők Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkártól és Győrffy Balázs NAK-elnöktől vehettek át elismerést a mai napon.

A NAK által működtetett jégkármérséklő rendszer az ország 986 pontjáról – 219 automata és 767 manuális talajgenerátor segítségével – juttat ezüst-jodidot a felhőkbe. A generátorokat 2023-ban – az április 15-e és szeptember 30-a közti védekezési szezonban – 96 napon kellett, összesen 176.639 üzemórára bekapcsolni. Az eredmények pedig beszédesek: a gazdálkodók 2023-ban csak 30.678 hektárra jelentettek be jégkárt, míg 2017-ben, az utolsó évben, amikor még nem működött az országos rendszer, jóval több mint kétszer ekkora területre, 72 ezer hektárra. A rendszer évről évre bizonyítja létjogosultságát, ebben nagy szerepe van
a generátorkezelőknek, akik nap mint nap készenlétben állnak és gyorsan reagálnak a riasztásokra.

Szakmai elemzés szerint 2023-ban az elmúlt közel húsz év legtöbb jégesője volt Európában, zsinórban harmadik éve dőlnek meg a kontinensen a jégeső rekordok, néhány esztendő alatt évi 2.500-ról évi közel 10 ezerre nőtt a nagy, 2 centiméternél nagyobb jégszemcse-átmérőjű jégesők száma. Hazánk időben lépett a jégkármérséklő rendszer országos kialakításával. Miközben Európában négyszeresére nőtt a nagy jégesők száma, nálunk felére csökkent a jégkárral érintett terület.

A DÍJAZOTTAK

Az ország 2023. évi legjobb generátorkezelője:
Polotár Róbertné (Somogy vármegye)

Vármegyei legjobb generátorkezelők:
Bács-Kiskun: Szeitz Mária
Baranya: Kiss Árpád
Békés: Szabó Ferencné
Borsod-Abaúj-Zemplén: Szécsi Csabáné
Csongrád-Csanád: Fődi János
Fejér: Barabás Dávid
Győr-Moson-Sopron: Drázsnyák Róbert
Hajdú-Bihar: Kovácsné Garai Hajnalka
Heves: Nyúl Józsefné
Jász-Nagykun-Szolnok: Nagy József
Komárom-Esztergom: Somlai Miklós
Nógrád: Gácsi Mihályné
Pest: Varga Ede György
Szabolcs-Szatmár-Bereg: Pótor Dezső
Tolna: Sára József
Vas: Szücs Tibor
Veszprém: Tábori Ferencné
Zala: Réti Zoltán

Háttér:

• A NAK által kiépített országos jégkármérséklő rendszernek a 2023-as a hatodik üzemelési éve volt, működtetéséhez az Agrárminisztérium a Kárenyhítési Alapból tavaly 1,8 milliárd forintot biztosított.
• A jégesők előfordulása nem zárható ki teljesen, azt viszont garantálni lehet, hogy a lehulló jégszemcsék mérete kisebb lesz annál, mint amelyek a rendszer használata nélkül hullanának le.
• A talajgenerátorok ezüst-jodid tartalmú hatóanyagot égetnek el, ami feláramlással a felhőkbe jut, ott csökkentve a kialakuló jégszemcsék méretét.
• A jégkármérséklő rendszer működését szakmailag az Országos Meteorológiai Szolgálat támogatja.

További információk a jégkármérséklő rendszerről:
https://www.nak.hu/szolgaltatasok/jeger   

Címkék: jégkármegelőzés, sajtóközlemény, országos jégkármérséklő rendszer, 

www.nak.hu   


NEWS ; Ipari hírek ; Munkagép, haszongép ; Robot, automatika, automata ; Fém, gépipar ; Agrár ; - NAK ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: