Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Betöltés...

Pénzügyi eredmények 2020-ban

2021.05.27

Forrás: Bosch, Sajtóközlemény
A globális kihívások ellenére is stabil a magyarországi Bosch csoport teljesítménye
¤ A globális piaci kihívások ellenére is stabil maradt a Bosch teljesítménye Magyarországon


¤  2020-ban 2 százalékkal nőtt a magyarországi Bosch csoport éves árbevétele, míg a konszolidált, a magyar piacra való csoporton kívüli értékesítésből származó árbevétele 238 milliárd forint volt
¤  A K+F tevékenység fókuszában az elektromobilitás és a mesterséges intelligencia áll
¤  Újabb beruházásokat és új termékek gyártását tervezi a Bosch Magyarországon

Budapest – A Bosch, a technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítója gyorsan reagált a koronavírus-válság és nemzetközi piaci folyamatok kihívásaira 2020-ban. Sokrétű magyarországi tevékenységének és széles termékportfóliójának köszönhetően továbbra is stabil a vállalat hazai teljesítménye. A teljes magyarországi nettó árbevétel – beleértve a nem konszolidált vállalatok árbevételét és a saját vállalatok közötti kereskedelmi tevékenységeket is – 2020-ban elérte a 1497 milliárd forintot, amely 2 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A vállalat konszolidált magyarországi árbevétele – a magyar piacra való csoporton kívüli értékesítésből származó árbevétele – 238 milliárd forint volt, amely 8 százalékos csökkenést jelent az előző évhez viszonyítva.
A magyarországi Bosch csoport a kihívások közepette is folytatta beruházásait és aktív kutatás-fejlesztési, valamint gyártási tevékenységét az olyan jövőt formáló szakterületeken, mint az elektromobilitás, az autonóm járművek, a mesterséges intelligencia és az Ipar 4.0. „A nehézségek ellenére a magyarországi Bosch csoport jól zárta a 2020-as évet. Sikerült megtalálni a módját annak, hogy miként tudjuk azt az érzékeny egyensúlyt megőrizni, amely a munkatársaink egészségének védelmét, a munkahelyek megőrzését és a vevői igények változásait kiszolgáló termelés kiegyensúlyozott fenntartását szolgálja”– mondta Daniel Korioth a magyarországi Bosch csoport és az Adria régió vezetője.

A Bosch bizakodó az idei magyarországi kilátásait illetően, ugyanakkor újabb kihívásokkal teli időszakra számít, többek között a félvezetők iránti nagy piaci kereslet miatt. „A jelen kihívásaira jövőálló válaszokat adunk. Folytatjuk a korábbi beruházásainkat és technológiai fejlesztéseinket, mert ez a stabilitásunk záloga. A Magyarországon zajló gyártási és kutatás-fejlesztési tevékenység, valamint a mérnöki szaktudás továbbra is stratégiai fontossággal bír a Bosch számára” – hangsúlyozta Dr. Szászi István, a Budapesti Fejlesztési Központ vezetője, aki 2021. július 1-től veszi át a magyarországi Bosch csoport és az Adria régió vezetői tisztségét.

A Bosch több magyarországi beruházásának ütemét is lassította a koronavírus-járvány, de minden tervezett beruházást tovább folytatott a vállalat, amelyek így valamivel később fejeződnek be. A beruházásokra fordított összeg 2020-ban 73 milliárd forint volt.

A Bosch csoport 2020. december 31-én 15.500 főt foglalkoztatott Magyarországon. Ez 250 fős bővülést mutat az előző évi adatokhoz képest, az év második felében tapasztalható megnövekedett megrendelés-állománynak köszönhetően.

Egyedi és gyors válaszok a globális kihívásokra
A magyarországi Bosch csoport gyorsan reagált a kihívásokra, saját fejlesztésű diagnosztikai eszközét is felhasználta a telephelyeire belépő munkavállalók tesztelésére. A Bosch Vivalytic tesztkészülék kevesebb mint 30 perc alatt kimutatja a COVID-19 betegséget okozó vírust, valamint további kilenc légúti betegség kórokozóját is képes azonosítani. Az eszközzel végzett tesztek érdemben hozzájárultak ahhoz, hogy a vállalat gyártási kapacitása a járvány ellenére is kiegyensúlyozott maradt. A vállalat emellett saját orvosi központot is működtet, a Bosch Medical Centert, amely a koronavírus-járvány idején kiemelten fontos szerepet játszik a munkavállalók egészségének megőrzésében és a hiteles tájékoztatásban.

A 2020 második negyedévében tapasztalt általános gazdasági visszaesés a Bosch magyarországi telephelyeit is érintette, ugyanakkor az év második felében a vártnál sokkal nagyobb volumenben – egyes telephelyeken rekord mértékben – érkeztek megrendelések. A vállalat hazai telephelyei gyorsan reagáltak a hirtelen jött élénk keresletre, a megrendelések teljesítése érdekében folyamatos, szoros kapcsolatban vannak a beszállítókkal és ügyfelekkel egyaránt.

Új beruházások és termékek Magyarországon
A nemzetközi Bosch csoport stratégiailag kiemelt helyszíne Magyarország, ahol jelentős befektetések zajlanak és világszinten is kimagasló innovációk valósulnak meg. Idén áprilisban újabb beruházással erősítette jelenlétét a vállalat Magyarországon – a Bosch Vecsésen nyitotta meg regionális szolgáltatóközpontját, amely öt ország munkavállalóinak HR adminisztrációját látja el és teszi egyszerűbbé innovatív, digitalizált megoldásokkal.

A vállalat több hazai telephelye is gyártási kapacitásának bővítésére, illetve új termékek gyártására készül a közeljövőben. Miskolcon a kéziszerszámokat gyártó Robert Bosch Power Tool Kft. új, 20 ezer négyzetméteres gyártócsarnokkal bővült, ahol a barkácsolóknak és kertbarátoknak készülő vezeték nélküli elektromos szerszámokat, valamint a hozzájuk tartozó, továbbá az ipari felhasználásra készített akkumulátorokat gyártják. 2021-ben további új gyártósorokat üzembe helyezését tervezik. A járműipari alkatrészekkel, valamint elektromos hajtásokkal és motorokkal foglalkozó, szintén miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. 2020-ban kezdte meg az elektromos kerékpárok (eBike) hajtóművének negyedik generációjának gyártását. 2021-ben számos termék esetében, többek között az elektromos kerékpárok, babakocsik és elektromos vezérlőrendszerek – a termelés növelésére készülnek. A vállalat 2021-ben a felújított gyártócsarnokba költözteti több eBike gyártósorát, valamint az elektromos hajtáshoz kapcsolódó alkatrészeinek gyártását. Emellett Makláron a Robert Bosch Automotive Steering Kft. is megkezdte egy új csarnok építését, ahol a haszongépjárművek számára készített kormányrendszerek új termékcsaládjának gyártása valósul majd meg.

A Robert Bosch Elektronika Kft. hatvani telephelye is új, az elektromobilitás és az önvezetés területéhez kapcsolódó alkatrészek gyártását tervezi. A hatvani gyár – amely nemzetközi szinten is élen jár a digitalizáció és Ipar 4.0 megoldások alkalmazásában, papírmentes gyártással és anyagáramlással lép a hatékonyságnövelés következő szintjére. A tervek szerint 2021-ben indítják el a helyi 5G-hálózatot, amely a digitális transzformáció újabb meghatározó mérföldköve.

A kormányoszlopokat gyártó egri Automotive Steering Column Kft. 2020-ban új gyártócsarnokkal és raktárbázissal bővült. Ennek eredményeként a gyár termelési volumene és munkatársainak száma is a kétszeresére nőtt tavaly.
A magyarországi Bosch csoport kiemelt beruházása, a Robert Bosch Kft. budapesti telephelyének bővítése a terveknek megfelelően halad, az új campus várhatóan 2022 második negyedévében nyitja meg kapuit, fontos helyszínként szolgálva az elektromobilitáshoz és az autonóm járművekhez köthető kutatás-fejlesztéshez. A világjárvány a munka világát is alapjaiban változtatta meg, így a 90 ezer négyzetméteres épület tereit és közösségi funkcióit már ezeket a tapasztalatokat felhasználva alakítják ki.

Mindezek mellett a Bosch gépjármű-felszerelések üzletága világszerte konszolidálja elektronikai feljavítási tevékenységét. Ennek a globális folyamatnak a részeként, 2021 év végéig a kecskeméti elektronikai feljavító telephely befejezi működését.

Jövőt formáló innovációk Magyarországról
A Bosch csoport a válság ellenére is folytatta aktív kutatás-fejlesztési tevékenységét. Magyarországon 2020-ban 86 milliárd forintot fordított a Bosch kutatás-fejlesztésre. A Bosch kutatás-fejlesztési tevékenysége olyan, a jövőt formáló technológiákra – elektromobilitás, hidrogén, mesterséges intelligencia – fókuszál, amelyek nemcsak új piaci lehetőségeket teremtenek, hanem hozzájárulnak a károsanyag-kibocsátás drasztikus csökkentéséhez és a klímavédelmi célok eléréséhez is. A vállalat Magyarországon is az ipari és az akadémiai szféra aktív együttműködésére építve képzeli el ezeknek a technológiáknak a fejlesztését, szorosan összekapcsolva az egyetemi alkalmazott kutatást és az ipari fejlesztéseket. Ennek egyik fontos mérföldköveként 2020-ban alakult meg a Bosch és az ELTE Informatikai Karának Mesterséges Intelligencia Ipari Tanszéke, valamint a vállalat további együttműködési központokat tervez kialakítani a Budapesti Műszaki Egyetemmel és az Óbudai Egyetemmel is. A Bosch egyes telephelyei évek óta stratégiai partnerséget ápolnak magyarországi egyetemekkel, összesen több mint 10 felsőoktatási intézménnyel működnek együtt. Továbbá folyamatosan támogatják a Magyarországi Mesterséges Intelligencia Koalíció és a kapcsolódó laboratóriumok, kutatóközpontok munkáját.

A Bosch jövőt formáló fejlesztéseinek egyre fontosabb, meghatározó helyszíne a Budapesti Fejlesztési Központ, ahol a világon egyedül itt képviselteti magát a vállalat mind a hat autóipari divíziója. A központ kitüntetett szerepet játszik az autonóm járművek fejlesztése – köztük a 2-es és 4-es szintű önvezetőautó-technológiák – terén, amellyel Magyarországon több mint ezer mérnök foglalkozik. A Budapesti Fejlesztési Központban számos, a mesterséges intelligenciához és az önvezető járművekhez köthető innováció készül. Többek között itt fejlesztik a Bosch életmentő autós, a kamerákra és mesterséges intelligenciára alapozott új beltéri monitoringrendszerét. A központ az elektromobilitáshoz kapcsolódóan is egyre több technológiai területen képviselteti magát, immár részt vesz az üzemanyag-cellás rendszerek komponenseinek fejlesztésében, emellett a vállalat aktív részese a magyarországi hidrogén platformnak, ezzel alakítója a magyar hidrogén stratégiának is. Egyre hangsúlyosabb szerepet kap az elektromobilitáshoz és az autonóm járművekhez köthető termékek gyártása a Bosch hatvani telephelyén is.

Egyedi szabadalom alapján, immár sorozatgyártásban készülnek a haszongépjárművek számára az új generációs kormánytengelyek a vállalat maklári gyárában. Az új technológia, amely olyan funkciókat tesz lehetővé, mint a kézi érzékelés vagy a sávtartás, fontos lépés a haszongépjárművek autonóm vezetése felé vezető úton.

A miskolci Robert Bosch Power Tool Kft. a vállalatcsoport kéziszerszám-üzletágának európai akkumulátor kompetenciaközpontja a Big Data és az Ipar 4.0 kombinálásával fejlesztette tovább gyártási technológiáját. Új tesztközpontot és fejlesztési részleget hozott létre tavaly az eBike elektromos hajtóművek számára a Robert Bosch Energy and Body Systems Kft., amely az elektromos kerékpárok negyedik generációjának jelentős felfutására számít idén. A vállalat digitalizálta és automatizálta logisztikai folyamatait és az Ipar 4.0 megoldásoknak köszönhetően, a raktárak munkáját már önvezető járművek és az automatizált áruátvétel is segíti.

Bosch csoport: kilátások és stratégiai tervek 2021-re
A koronavírus-világjárvány ellenére is pozitív eredménnyel zárta a Bosch csoport a 2020-as évet, és 2021 első negyedéve is sikeresen kezdődött a vállalat számára. „A Bosch sikeresen jutott túl a koronavírus-világjárvány első évén” – mondta Dr. Volkmar Denner, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának elnöke. Ugyanakkor a vállalat kihívásokkal teli évre számít idén is, elsősorban a járvány okozta kockázatok miatt. A Bosch a jelenleg zajló, jelentős technológiai és környezeti változásokra reagálva új üzleti lehetőségek kialakításán dolgozik, ehhez a dolgok internetét (Internet of Things, IoT) a mesterséges intelligenciával (Artificial Intelligence, AI) ötvözi, és az elektromobilitásra fókuszál. „Az elektromobilitás felé való átmenet nyertesei közé tartozunk, és a mesterséges intelligencia bekapcsolásával jelentősen bővítjük szoftverfejlesztéssel foglalkozó üzletágunkat” – fogalmazott Dr. Denner.

Az éghajlatváltozás elleni világszintű törekvések hatására egyre fontosabbá válik az elektromosítás és a zöld hidrogén. Az elektromosítás több üzleti területen is új lehetőségeket kínál a Bosch számára, hiszen nemcsak elektromos meghajtású autókhoz, hanem az épületek elektromos fűtéséhez is szükség van különböző megoldásokra. Az erőátviteli technológiák terén az elektromobilitás egyre inkább a Bosch meghatározó üzleti területévé válik. Az üzemanyagcellákban a hidrogén átalakításával jön létre elektromos energia, a Bosch pedig mobil és helyhez kötött üzemanyagcellás megoldásokon is dolgozik. A tervek szerint a Bosch 2021 és 2024 között egymilliárd eurót fordít üzemanyagcellás technológia fejlesztésére.

A vállalat saját klímavédelmi célkitűzéseinek megvalósítása a tervek szerint halad: fontos mérföldkő volt, amikor világszerte több mint 400 telephelye 2020 tavaszán elérte a klímasemlegességet, ahogy azt a független vizsgálatok is megerősítették. Ez azt jelenti, hogy a Bosch az első globális ipari vállalat, amelynek saját telephelyei – így a magyarországiak is – nem hagynak szénlábnyomot maguk után. A Bosch a szén-dioxid-kibocsátását is csökkenteni kívánja a teljes értékláncban, a beszállítóktól az ügyfelekig: 2030-ra a 2018-as értéknél 15%-kal, azaz 67 millió tonnával alacsonyabb kibocsátás elérése a cél.

Címkék: Bosch, eredmény, árbevétel, forgalom, munkavállaló, munkahely, stabilitás, kutatás-fejlesztés, beruházás, új technológia, koronavírus járvány

Háttér információ 

A Bosch termékeivel 1898 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára jelentős cégcsoport lett. Hazánkban a Bosch csoport kilenc önálló vállalat szoros stratégiai együttműködéseként Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója. A 2020-as pénzügyi évben 1497 milliárd forint teljes nettó árbevételt ért el, ebből a magyar piacra való csoporton kívüli értékesítésből származó árbevétele 238 milliárd forint volt. A magyarországi Bosch csoport több mint 15.500 munkatársat foglalkoztat (2020. december 31-én). Az egyes gyártó, kereskedelmi és fejlesztési egységekhez tartozó kereskedői és szervizhálózat a teljes országot lefedi.

A Bosch csoport különböző technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítója. Világszerte mintegy 395.000 munkatársat foglalkoztat (2020. december 31-én) és 71,5 milliárd euró árbevételt ért el 2020-ban. A cégcsoport négy üzleti területen végzi tevékenységét, ezek a mobilitási megoldások, az ipari technika, a fogyasztási cikkek, valamint az energia- és épülettechnika. Vezető IoT-vállalatként a Bosch innovatív megoldásokat kínál az intelligens otthonokhoz, az ipar 4.0-hoz és a hálózatba kapcsolt mobilitáshoz. A Bosch fenntartható, biztonságos és izgalmas mobilitási megoldásokat nyújt partnereinek. Szakértelmét a szenzortechnológia, valamint a szoftverek és szolgáltatások területén, továbbá saját IoT-felhőjében hasznosítva kínál ügyfelei számára hálózatba kapcsolt, cross-domain megoldásokat egyetlen forrásból. A Bosch csoport stratégiai célja, hogy megkönnyítse a hálózatba kapcsoltságot olyan termékekkel és megoldásokkal, amelyek mesterséges intelligenciát (MI) használnak, vagy annak segítségével fejlesztettek, gyártottak. A Bosch csoport termékei és szolgáltatásai hasznos megoldásokkal javítják az élet minőségét. Az „Életre tervezve” szlogen ezt a világszerte elérhető technológiát jelenti. A Bosch csoport magában foglalja a Robert Bosch GmbH-t, annak mintegy 60 országban működő csaknem 440 leányvállalatával és regionális vállalataival együtt. Értékesítési és szolgáltatási partnereit is beleszámítva a Bosch globális gyártási és értékesítési hálózata a világ szinte minden országát lefedi. A Bosch csoport világszerte több mint 400 telephelye 2020 első negyedéve óta karbonsemleges. A jövőbeli növekedés alapja a vállalat innovatív ereje. A Bosch világszerte 129 telephelyen 73.000 munkatársat foglalkoztat a kutatás és fejlesztés területén, többek között 34.000 szoftvermérnököt.

További információ elérhető a világhálón a következő oldalakon: www.bosch.hu, iot.boschblog.hu, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.com, www.twitter.com/BoschPresse  


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés ; Munkagép, haszongép ; Robot, automatika ; Mesterséges intelligencia ; IT, informatika ; Internet ; Energia, közmű, akkumulátor ; - Bosch

Legújabb Cégfelvásárlás hírek:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 9.000 ipari hírből: