Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Modernizáció folytatása, versenyképesség, zöldenergia és fenntarthatóság: jelentős IV. negyedévi vevői megrendeléscsökkenés, egyben rekord éves árbevétel mellett folytatódnak a stratégiai lépések a jövőért

2024.02.21

Forrás: Rába Hírek
A RÁBA Nyrt. 2023. évi 72,8 milliárd forint értékű konszolidált árbevétele számottevő növekedést mutatott az előző évhez képest, elsősorban a piaci kereslet emelkedésének köszönhetően.


Bár a negyedik negyedéves értékesítési forgalomban már látható jelei voltak a kedvezőtlenül alakuló piaci folyamatoknak, az év egészét tekintve sikerült megőrizni az elmúlt 20 év legmagasabb értékesítési teljesítményét. A vizsgált időszak alatt a készpénztermelési hatékonyság fenntartása kihívást jelentett mind a vevői, mind a beszállítói oldalon tapasztalható növekvő nyomás miatt. Emellett a gyártási feltételek drágulása és a piaci aktivitás csökkenése is hatással volt az EBITDA szintű eredményességre, amely 15,8%-kal alulteljesített az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

Az előző év azonos időszakához képest a saját tőke mértéke 5,2 százalékkal növekedett. Az egy részvényre jutó saját tőke értéke 1.781 Ft/részvény volt.
...

A IV. negyedévben a fő piaci szegmensekben számottevő keresletcsökkenést regisztráltunk, melyet külső, globális gazdasági trendek okoztak. Ennek eredményeként egyes leányvállalatainknál, a Rába Futómű Kft.-nél és a REKARD Kft.-nél jelentős mértékű forgalomcsökkenést tapasztaltunk. A kereskedelmi teljesítményromlás várhatóan folytatódni fog 2024-ben is.

Az árfolyamváltozások is számottevő hatást gyakoroltak a Társaság működésére, különösen a negyedik negyedévben. A forint erősödése az euróval és a dollárral szemben negatív hatást gyakorolt a nettó exportra és az operatív eredményekre, emellett növelve a piaci nyomást és a versenyképességi kihívásokat.

Az év során a pénzügyi helyzet stabil maradt, és a nettó hitelállomány szintje csökkent az operatív nyereség növekedése révén. A pénzügyi műveletek eredménye kedvező volt, és a teljes átfogó jövedelem és a tárgyévi eredmény is nyereséget mutatott.A munkaerőpiac stabilitása és az inflációs nyomás továbbra is kihívást jelentett a társaságnak 2023-ban. A bérszint folyamatos emelkedése komoly terhet jelentett, miközben az operatív hatékonyság javítása kulcsfontosságú maradt a versenyképesség megőrzése érdekében.

A vállalatcsoport a Rába Modernizációs Program 2025 keretében továbbra is kiemelt figyelmet fordít a stratégiai jelentőségű technológiai fejlesztésekre, a hosszú távú versenyképesség, a profitabilitás és a fenntarthatóság előmozdítása érdekében. Az új megmunkálóközpontok létrehozása és modern gépek beszerzése szolgálja a stratégiai alkatrészek gyártásának támogatását. A győri és a sárvári telephelyeken a Gyármentő program keretén belül kialakított napelemparkok jelentős mennyiségű zöld energiát fognak biztosítani a gyártó tevékenységhez, hozzájárulva az energetikai hatékonyság növeléséhez és az energiafelhasználás költségeinek csökkentéséhez. Emellett a 67 000 m2 alapterületű csarnok tetőszerkezetének megújítása egy következő lépésként kiemelt prioritást élvez, tovább erősítve a vállalat hosszú távú stabilitását és fejlődését.

„A negyedik negyedév kedvezőtlenül alakult, de az év egészében sikerült megőriznünk az általunk felállított értékesítési teljesítményt és a magas minőségi szintet. A vállalat elkötelezett a versenyképesség és a profitabilitás fenntartása mellett, miközben további növekedési lehetőségeket vizsgál. Fenntarthatósági és zöldenergia iránti hűségünk továbbra is prioritást élvez vállalatunk életében. Különösen büszkék vagyunk arra, hogy tavaly sikeresen elkezdtük napelemparkjaink kiépítését, melyek jelentős mennyiségű zöldenergiát biztosítanak majd gyártó tevékenységünk számára. A Rába elkötelezettsége a fenntartható-ság iránt továbbra is kiemelt fontosságú marad. A megújuló energia felhasználásában, valamint a modern és fenntartható gyártási folyamataink fejlesztésében látjuk a jövőnk kulcsát.” – fogalmazott Hetzmann Béla, a RÁBA Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

www.raba.hu    


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Munkagép, haszongép ; - Rába ; Fém, gépipar ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem ; Solar, napenergia

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: