Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

2023.12.14 - Repülőtéri értesítő – fenntarthatósági különszám

2023.12.14

Forrás: Budapest Airport, Hírek
• ESG minősítés: világszinten az első 50 közlekedési cég között a Budapest Airport
• Az európai élmezőnyben van a budapesti repülőtér a környezetkímélőbb repülőgépek terén
• Megjelent a Budapest Airport második fenntarthatósági jelentése


ESG minősítés: világszinten az első 50 közlekedési cég között a Budapest Airport

A Budapest Airport folyamatosan nyomon követi és visszaméri fenntarthatósági tevékenységét annak folyamatos fejlesztése érdekében. Az idei évben elvégzett ESG értékelés szerint a repülőtér-üzemeltető alacsony kockázati besorolást ért el, amely alátámasztja, hogy a vállalat befektetési döntései során kiemelt figyelmet fordít a környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) szempontok szerinti működésre. A repülőtér-üzemeltető a Sustainalytics ESG kockázatkezelési minősítési folyamatában idén 13,2-es pontszámot kapott, 49. helyezést elérve a világszerte értékelt 187 közlekedési cég között, és a 995. helyet kiérdemelve a globálisan minősített 15.718 vállalat listájában.

A Budapest Airport környezetvédelmi céljainak elérése, valamint fenntarthatósági tevékenysége továbbfejlesztése érdekében már másodszor végeztette el az ESG (Environment, Social, Governance, vagyis környezeti, társadalmi és vállalatirányítási) fókuszú értékelést. A kockázatelemzés során a Sustainalytics elsősorban a piaci helyzet, valamint a főbb globális és regionális mutatók alapján értékeli a cégeket; egy teljeskörű ESG kockázatelemzés több mint 70 menedzsmentmutatót foglal magában.

Az európai élmezőnyben van a budapesti repülőtér a környezetkímélőbb repülőgépek terén

A Budapest Airport a légikikötő környezeti hatását leghatékonyabban a repülőtéri partnerekkel együttműködve tudja mérsékelni, ezért a 2015-ben életre hívott Greenairport program keretében több mint 40 partnercéggel közösen dolgozik a repülőtér karbon- és ökológiai lábnyomának csökkentésén. A program célkitűzései nemcsak szigorú értelemben véve a légikikötő működésére, hanem a légiközlekedés zöldebbé tételére is kiterjednek.

A vállalat légitársasági partnereivel is folyamatosan egyeztet a fenntartható megoldások bevezetésével kapcsolatban, amelynek egyik legjelentősebb eredménye, hogy az áprilistól augusztusig tartó időszakban a gépmozgások közel harmadát újgenerációs, a régebbi típusoknál jelentősen környezetkímélőbb repülőgéppel végezték. Ez az egyik legmagasabb arány egész Európában.

A program másik fő stratégiai pillére az e-mobilitás fejlesztése, amelynek részeként a Budapest Airport folyamatosan bővíti elektromos járműflottáját és fejleszti e-töltő infrastruktúráját, ezzel partnervállalatait is ösztönzi az e-mobilitás fejlesztésére. A budapesti repülőtéren az üzemeltető, valamint a partnervállalatok flottájában már több mint 100 darab elektromos földi kiszolgáló jármű látja el a feladatokat nap mint nap, töltésükhöz a Budapest Airport által telepített 43 töltési parkoló pozíció áll rendelkezésre.

2023. november 6-án a Budapest Airport földi kiszolgáló partnere, a Menzies Aviation képessé vált teljesen elektromos földi kiszolgálásra – tehát például az utasok ki-és beszállítását, és a poggyászok rakodását kizárólag elektromos eszközökkel végzik, illetve minden típusú kiszolgáló eszközükből már rendelkezésre áll a flottájukban elektromos verzió is -, ezzel lehetővé téve, hogy a dízelüzemű berendezésekhez képest repülőgépenként számítva akár 80 százalékkal csökkenjen a szén-dioxid-kibocsátás. A Menzies Aviation jelenleg párhuzamosan két Wizz Air repülőgép elektromos berendezésekkel történő kiszolgálását tudja megvalósítani.

Megjelent a Budapest Airport második fenntarthatósági jelentése

A felelős és átlátható repülőtér-üzemeltetés jegyében a Budapest Airport idén is kiadta fenntarthatósági jelentését. A 2022-es évre vonatkozó riport a Budapest Airport második jelentése az első, Deloitte Zöld Béka Díjas beszámoló (első fenntarthatósági jelentés kategóriában) után.

A Budapest Airport stratégiai célja, hogy az ACI NetZero by 2050 elnevezésű nemzetközi vállalásánál 15 évvel korábban, legkésőbb 2035-re elérje a nettó zéró kibocsátást. Ennek megfelelően a repülőtér-üzemeltető számára a 2022-es évet a fenntarthatóság terén is ambiciózus vállalások, kulcsfontosságú kezdeményezések és rangos nemzetközi elismerések jellemezték. A vállalat jelentős lépéseket tett a karbonsemleges saját működés fenntartásáért és más környezetvédelmi céljai eléréséért: az úgynevezett nettó zéró ütemterv alapján az elmúlt évekhez hasonlóan idén több, energiahatékonyságot javító innovatív megoldást vezetett be. Az ütemterv fő pillérei a fenntartható fűtési megoldások bevezetése, a fenntartható villamos energia beszerzése és előállítása, a tiszta mobilitási infrastruktúra támogatása, valamint a hulladékgazdálkodási intézkedések beépítése a vállalati folyamatokba.

A cél elérése érdekében a Budapest Airport megkezdte a légikikötő geotermikus fűtési rendszerének kialakításához szükséges munkálatok előkészítését, több mint száz elektromos töltőpontot alakított ki saját és partnervállalatai elektromos járműveinek töltésére, 2022-ben pedig kommunális és csomagolási hulladékának a lakossági arány több mint kétszeresét, 73%-át újrahasznosította (anyagában vagy energiájában). A vállalat az idei évtől a repülőtér teljes áramfogyasztásának 100%-át megújuló energiaforrásból fedezi, mindemellett pedig az elmúlt négy és fél év több mint 100 milliárd forint összértékű repülőtérfejlesztési projektjei a fenntarthatósági szempontok figyelembevételével valósultak meg.

A Budapest Airport fenntarthatósági jelentése erről, valamint a nettó zéró ütemtervről, a karbonsemlegesség eléréséről, a vízgazdálkodásról, hulladékkezelésről, a repülőtéri biodiverzitás védelmében tett intézkedésekről, társadalmi és gazdasági felelősségvállalási projektekről, valamint a partnerekkel való együttműködésről számol be részletesen. A jelentés elérhető a repülőtér weboldalán.

További információk és érdekességek a témában a Budapest Airport fenntarthatósági aloldalán, a budplanet.hu címen érhetők el.

www.bud.hu   


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; - BUD ; Munkagép, haszongép ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Fém, gépipar ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: