Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Az ABB fejlett teljesítményelektronikai technológiája kulcsszerepet játszik a zöld hidrogén kísérleti projektben

2023.12.11

Forrás: Momentum Communications Kft., ABB Sajtóközlemény
• A HyPilot projekt azt bizonyítja, hogy a Hystar által szabadalmaztatott protoncserélő membrán (Proton Exchange Membrane /PEM) típusú elektrolizáló rendszereinek alkalmazásával nagyobb hatékonysággal lehet zöld hidrogént előállítani


•  A HyPilot projekt célja annak bemutatása, hogy a Hystar elektrolizáló rendszerei miként tudják csökkenteni a nagyüzemi zöld hidrogéntermelés költségeit 
•  Az ABB piacvezető teljesítményelektronikai berendezései lehetővé teszik a pontos feszültség- és áramerősség-szabályozást a különböző üzemmódok szimulálásához 

Az ABB kulcsfontosságú technológiát szállít a HyPilot projekthez, a norvég Hystar cég egy megawattos, konténeres PEM-elektrolizáló rendszereinek terepi bemutatójához, így segítve elő, hogy a Hystar technológiáját valós terepi körülmények között teszteljék. A projektet 2023 negyedik negyedévében adják át a Gassco által üzemeltetett Kårstø gázfeldolgozó üzemben, a norvégiai Rogalandban. Az ABB vezető skandináv iparvállalatokkal, Equinor, Yara és a Gassco együttműködésben vesz részt a nagy érdeklődéssel várt terepi projekt megvalósításában.

Az ABB alacsony felharmonikusú IGBT (szigetelt kapus bipoláris tranzisztor) egyenirányítói és DC-DC átalakítói szabályozzák az elektrolizáló rendszer áramellátását.  Az ABB a projekt teljes időtartama alatt helyszíni támogatást és szaktanácsadást biztosít Norvégiában.
 
Az üzemeltetők a 10.000 órás próbaüzem során adatokat gyűjtenek annak bizonyítására, hogy a megújuló energiaforrások, például a szélenergia időszakos jellegének ellenére is költséghatékonyan és megbízhatóan állítható elő a zöld hidrogén. A HyPilot projekt eredményeivel azt kívánják bemutatni, hogy a Hystar elektrolizáló rendszerei miként használhatók fel a nagyüzemi méretű zöld hidrogén-termelés előállítási költségeinek csökkentésére, míg a különböző üzemmódok során gyűjtött teljesítményadatokkal a működés hosszú távú üzleti életképességét kívánják igazolni.

Chris Poynter, az ABB System Drives divíziójának vezetője szerint: „Az elektrolizáló energiarendszer minimalizálja a hálózat felharmonikus tartalmát és a helyigényt, miközben maximalizálja a hatásfokot és a teljesítménytényezőt. Ez segít csökkenteni a zöld hidrogén előállításának teljes költségét, ami kulcsfontosságú tényező a hidrogén elterjedésének felgyorsításához. Az ABB a termékeivel és a megoldásaival a termelékenység-javítást és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású világ kialakítását szolgálja, ezért büszkék vagyunk arra, hogy a Hystarral és más érdekelt féllel folytatott szoros együttműködés keretében a szakértelmünkkel és technológiánkkal elősegíthetjük az új hidrogén-ökoszisztéma kiépítését.”

Fredrik Mowill, a Hystar vezérigazgatója így nyilatkozott: „A HyPilot fontos mérföldkövet jelent a zöld hidrogént gyártó iparág számára, mivel egy csapatba tömöríti a szektor vezető szereplőit a Hystar szabadalmaztatott, ultrahatékony elektrolizáló rendszerei mellett. Az ABB jelentős támogatása lehetővé teszi számunkra, hogy különböző körülmények között szigorú teszteket végezzünk, elősegítve ezzel a nagyüzemi zöld hidrogéntermelés széles körű elterjedését.”  

A Hystar nagy hatékonyságú, PEM-elektrolizáló rendszereket gyárt a zöld hidrogén nagyüzemi előállításához, és célja, hogy ebben az évtizedben globális vezető szerepet vívjon ki az elektrolizáló rendszerek piacán. A Hystar szabadalmaztatott technológiája kulcsszerepet játszik a nehezen szén-dioxid-mentesíthető iparágak dekarbonizálásaban. A Hystar gyorsan képes igazodni a kereslet igényeihez. A Hystar a SINTEF, Európa egyik vezető kutatási szervezetéből kivált spin-off vállalatként több mint 15 éves múltra tekint vissza a PEM-technológia kutatásában. További információért kérjük, látogasson el a következő weboldalra: 
https://hystar.com  

AZ ABB Motion üzletága folyamatos mozgásban tartja a világot - miközben naponta energiát takarít meg. Újítunk és kitoljuk a technológia határait, hogy az ügyfeleinknek, az iparágaknak és társadalmaknak alacsony szén-dioxid kibocsátású jövőt biztosítsunk. A digitális hajtásainkkal, motorjainkkal és szolgáltatásainkkal az ügyfeleink és partnereink jobb teljesítményt érhetnek el, javíthatják a biztonság és a megbízhatóság szintjét. Speciális iparági tapasztalataink és a technológiánk ötvözésével optimális hajtás- és motormegoldásokat kínálunk az alkalmazások széles köréhez, és minden ipari szegmensben.  Globális jelenlétünknek köszönhetően mindig az ügyfeleink közelében működünk.  Az elektromos hajtásláncok terén szerzett több mint 140 évnyi tapasztaltra építve üzletágunk folyamatosan fejleszti szakmai ismereteit és töretlenül fejlődik. 
go.abb/motion  

Az ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) technológiai vezető szerepet tölt be az energetika és az automatizálás területén, termékeivel és megoldásaival elősegíti egy fenntarthatóbb és erőforrás-hatékonyabb jövő kialakítását. A vállalat megoldásai a mérnöki szaktudás és a szoftverek összekapcsolásával optimalizálják a berendezések gyártását, mozgatását, energiaellátását és működtetését. A kiválóságáról több mint 130 éve jól ismert ABB közel 105.000 munkatársa elkötelezett az ipari átalakulást felgyorsító innovációk előmozdítása mellett.
www.abb.com  

Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű, valamint energetikai szektorban. 

ABB weboldal: http://new.abb.com/hu   
Facebook oldal: https://www.facebook.com/ABBMagyarorszag   
Instagram: abb_magyarorszag   
YouTube: https://www.youtube.com/ABBMagyarorszag   

www.abb.hu    


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Robot, automatika, automata ; - ABB ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; YouTube ; Fém, gépipar ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: