Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

*Energiánkkal a fenntarthatóbb holnapért* - Elkészült az E.ON Hungária Csoport legfrissebb fenntarthatósági jelentése

2023.12.01

Forrás: Uniomedia, E.ON Sajtóközlemény
• Második alkalommal készített önálló fenntarthatósági jelentést az E.ON Hungária Csoport
• Változatlanul központi stratégiai céljuk a fenntarthatóság, 2022-ben a csoport teljes beruházásainak 85 százalékát fordította a fenntartható jövőt szolgáló tevékenységre


•  A vállalat folyamatosan növeli az értékesített energiamennyiségen belül a zöldenergia részesedését, és ütemezetten csökkenti saját tevékenysége környezeti lábnyomát; klímavédelmi eredményeit rangos díjakkal ismerte el a szakma

•  A társadalmi felelősségvállalás keretében természetvédelmi és szociális kezdeményezéseket is felkarolnak

„Energiánkkal a fenntarthatóbb holnapért – ez vállalatunk küldetése. Folyamatosan fejlesztjük és felkészítjük a hálózatainkat az energiaátmenetre, miközben elkötelezetten azért dolgozunk, hogy támogatni tudjuk ügyfeleinket, hogy ők maguk fenntarthatóbban éljenek vagy fenntarthatóbb üzleti modellt valósíthassanak meg. Emellett minden évben zöldebbé tesszük a saját működésünket is, így járulunk hozzá a bolygónk védelméhez. Biztos vagyok abban, hogy a jelentésben ismertetett eredmények jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy közösen el tudjuk érni az európai zöld megállapodásban rögzített klímacélokat. Még csak az elején járunk ennek a jelentős változást hozó átalakulásnak, de az elkötelezettségünk sziklaszilárd. Addig nem állunk meg, amíg a nemzetközi E.ON csoport 2040-re nem lesz teljesen karbonsemleges, így vesszük ki a részünk egy zöldebb, fenntarthatóbb jövő építéséből” – fogalmazott Guntram Würzberg, elnök-vezérigazgató az E.ON Hungária Csoport 2022-es évre vonatkozó, sorrendben második fenntarthatósági jelentése kapcsán.

A 2021-es évet áttekintő jelentés elkészülte óta a vállalat a változó külső körülmények, mindenekelőtt a geopolitikai krízis és az ahhoz kapcsolódó energiaválság nyomán felülvizsgálta stratégiáját, de annak fő pilléreit megtartotta, így tevékenysége továbbra is a növekedésre, a fenntarthatóságra és a digitalizációra épül. Az E.ON Hungária Csoport változatlanul elkötelezett, szakértő partner kíván lenni a fenntarthatóságot szolgáló energetikai megoldásokban és szolgáltatásokban, célja, hogy támogassa üzleti és lakossági ügyfeleit a karbonsemleges jövő felé vezető úton.

Vállalások, eredmények 

Az energiavállalat az elmúlt évben is jelentős lépéseket tett a stratégiában rögzített céljainak elérése felé. 
A 2022-es összesített beruházási ráfordítások több mint 85%-át a fenntartható jövőt szolgáló tevékenységekre fordították. A kiemelkedő fenntarthatósági részarány elérésében jelentős szerepe volt az áramhálózatra költött, a zöldenergia-átmenetet támogató befektetéseknek. A vállalatcsoport 2022-ben 89,4 milliárd forintot fordított áram- és gázhálózatainak fejlesztésére. Áramhálózati beruházásai döntő többségükben - arányaiban több, mint 97 százalékban - a fenntartható jövőt szolgáló tevékenységek voltak. 
Hálózatfejlesztési beruházásaival az E.ON lehetővé teszi a magyar háztartások és vállalatok számára, hogy egyre nagyobb arányban váltsanak megújuló energiára, emellett pedig saját megújulóenergia-portfóliójukat is folyamatosan fejlesztik. 

A saját kibocsátások terén - épületenergetikai, világítás-korszerűsítési és nyílászáró-cserét alkalmazó projektekkel – a hat helyszínen, több mint 250 millió forintnyi beruházás több mint 166 MWh/év tervezett energiamegtakarítást tesz lehetővé. A napi munkavégzéssel összefüggő utazások mérséklésén is dolgoznak, a vállalati flotta éves futásteljesítményére és a kibocsátott szén-dioxid mennyiségére is 20%-os megtakarítást tűztek ki 2025-ig a 2019-es bázisévhez képest. A működésük során keletkező hulladék esetében törekednek a minél nagyobb hasznosítási arány elérésére, 2022-ben a nem veszélyes hulladékok esetében elérték a 95%-ot. Az energiahatékonyság növelésének fontos eleme a munkatársak energiatudatosságának fejlesztése is. Ennek érdekében környezetvédelmi és energiahatékonysági képzéseket tartanak valamennyi munkavállaló számára.

A nemzetközi E.ON csoport hosszú távú célja változatlanul az, hogy a működéshez kapcsolódó közvetlen és közvetett üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra 75 százalékkal, 2040-re pedig 100 százalékkal csökkentse a 2019-es bázisévhez képest, míg az értékláncban jelentkező kibocsátások esetében 2050-ig a 100 százalékos csökkentés elérésére, vagyis a tiszta energiára történő teljes átállásra törekszenek. Ezekhez a célokhoz csatlakozva az E.ON Hungária Csoport is folyamatosan dolgozik kibocsátásainak csökkentésén. 

A vállalat beszállítói felé a felelős és fenntartható üzleti gyakorlatok népszerűsítésére törekszik. Az előző jelentés elkészítése óta hazai beszállítóinak értékaránya 93,3 százalékra nőtt.

Alacsony karbonkibocsátású működés és zöldmegoldások az ügyfeleknek

Saját vállalásainak teljesítése mellett a vállalatcsoport kiemelten törekszik arra, hogy ügyfelei fenntarthatósági és klímavédelmi célkitűzéseinek megvalósításához is hozzájáruljon. A tudatos energiahasználatot szolgáló okosmérőkből 2022. év végéig mintegy 300 ezret helyeztek üzembe hazai hálózataikon. Az elektromos autózáshoz kapcsolódóan 2022-ben 480 e-töltési ponttal rendelkeztek, a nyilvános töltőhálózatot jelentős részben zöldenergiával ellátva. A kis- és középvállalkozásoknak, valamint lakossági ügyfeleknek szóló Future Energy Home energetikai szolgáltatás keretében több mint 16.000 háztartási méretű napelemes rendszert építettek ki 2022-ig. A Green Cloud dekarbonizációs energetikai szolgáltatáscsomag révén pedig nagyvállalatok számára biztosítanak hazai napelemparkokban termelt zöldenergiát.

2022-ben is több integrált energetikai megoldást építettek ki partnereikkel. Pannonhalmán a főapátság és az érdekkörébe tartozó gazdasági társaságok számára nyújtanak energiaellátást megújuló energiával, távlati célként elérve a 90%-os megújulóenergia-arányt. A 2022-ben megvalósult Szolnoki Intelligens Városi Energia Modellel pedig elsőként épült ki egy olyan innovatív energiaközösség, amely képes több önkormányzati és lakossági fogyasztó és termelő, valamint a hálózat igényeinek egyidejű kielégítésére, részben szintén megújuló energiaforrásokra építve.

Az egészséges ökoszisztéma megőrzése

A fenntarthatósági jelentés a vállalati működés kereteit biztosító természeti és társadalmi környezettel kapcsolatos együttműködésekre is kitér. Az E.ON Hungária Csoport a nemzeti parkok oldalán régóta fontos szereplő a hazai madárvédelemben. A távvezetékek madárbaráttá tétele érdekében a hálózatokon 2022-ben 150 helyszínen valósítottak meg madarak védelmét biztosító beavatkozásokat – többek között földkábelesítést, oszlopok madárbarát átalakítását, hálózati szigetelést, madárfészkek telepítését és a régi fészkek megújítását, gólyagyűrűzést, költőláda kihelyezést, összesen 400 millió forintértékben. Az E.ON hálózati oszlopain csaknem 3.000 gólyafészektartó karbantartását látják el. 

ESG-tudatosság

Az E.ON Hungária Csoport 2022-ben építette ki és végezte el első ízben a nemzetközi E.ON csoport iránymutatása alapján az ESG-adatszolgáltatást. A teljes csoportra kiterjedő audit pozitív eredménnyel zárult. Ezzel a hazai vállalatok azon szűk köréhez tartozik, melynek auditált jelentéstételi rendszere van, így a nem pénzügyi adatait nemcsak közzéteszi, hanem azok pontosságát is ellenőrizteti.

Társadalmi kezdeményezések, felelős vállalati működés 

Az E.ON pénzügyileg és szaktudásával is támogatja a hozzá forduló civil és segítő szervezeteket. Az Ökumenikus Segélyszervezettel karöltve nélkülöző és krízishelyzetbe került családok ezreit segítik; 2022-ben mintegy 80 ezer érintett megélhetési problémáit enyhítették többek között tűzifa-adománnyal. Az intézménybezárások elkerülésére a szervezet Folytatási Alapot hozott létre, amelyhez az E.ON  25 millió forintos rendkívüli adománnyal csatlakozott. A szervezet Kapaszkodó 2.0 programjához kapcsolódva digitális eszközpark és robotikai eszközök biztosításával segítette a hátrányos helyzetű gyerekek digitális felzárkózását. Összesen több mint 100 millió forinttal támogatta a segélyszervezet munkáját 2022-ben. 
A Magyar Máltai Szeretetszolgálattal 2012 óta folyamatos az E.ON kooperációja; 2022-ben a támogatási összegből a karitatív szervezet energiatudatos módszerek alkalmazásában és elterjesztésében nyújtott segédkezet a „Felzárkózó települések” program keretében, és az E.ON rendkívüli 50 millió forintos adományának köszönhetően az orosz–ukrán háború miatt Magyarországra menekülők ellátását is hatékonyabbá tudta tenni.

2022-es díjak és elismerések 

A klímavédelemben eddig elért eredményeket a szakma is elismerte. Az E.ON Hungária Csoport 2022-ben elnyerte a BCSDH Fenntartható Fejlődési Célok elérése és a rendszerszintű változások érdekében végzett kiemelkedő vállalati és vezetői teljesítmény elismerésére létrehozott díjat, amelyet a városi energiahatékonyság területén elért példamutató és komplex megoldásaival érdemelt ki. Tagvállalata, az E.ON Digital Technology pedig a 2022-ben megvalósított felhősítési projektjének elismeréseként kapta meg az ICT Global Award „Felhőalapú alkalmazások fejlesztése a biztonságosabb, energiahatékonyabb szolgáltatásért” díjat. 

Az E.ON 2022-es fenntarthatósági kampánya keretében a klímaváltozás problémáira és a felelős gondolkodásra hívta fel a figyelmet budapesti villamosmegállókba telepített zenélő élőnövényes installációival. A kampány 2022-ben a világ egyik legrangosabb reklámversenyén, a CLIO-n bronz elismerést kapott „Use of Music in Experience” kategóriában. 

Az E.ON Hungária Csoportot a PWC Magyarország 2022-ben a harmadik legvonzóbb munkahelynek rangsorolta az Energetika és közüzem szektorban.

www.eon.hu     


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Fém, gépipar ; Agrár ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Ingatlan, építőipar ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem ; Solar, napenergia

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: