Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Tovább erősíti képzési együttműködését a Bosch kéziszerszámgyára és a Miskolci Egyetem

2023.11.30

Forrás: Bosch, Sajtóközlemény
Kreditpontokat érő tantárgy lesz a Bosch gyakornoki programjában való részvétel
• Közösen képezi a jövő szakembereit a Bosch és a Miskolci Egyetem


• Tantárgyként is felvehetik majd a vállalat gyakornoki programjában való részvételt a hallgatók
• A gyakornokok több mint fele állást kap a miskolci Bosch kéziszerszámgyárban 

Az egyetemi hallgatók gyakorlati képzéséről, a munkaerőpiacon való elhelyezkedésük támogatásáról és az oktatási együttműködés kibővítéséről kötött stratégiai megállapodást a Miskolci Egyetem a régió egyik legnagyobb foglalkoztatójával, az elektromos kéziszerszámokat és akkumulátorokat gyártó miskolci Bosch vállalattal. Az együttműködés részeként a Gépészmérnöki és Informatikai, valamint a Gazdaságtudomány Kar hallgatói úgy vehetnek részt a Robert Bosch Power Tool Kft. gyakornoki programjában, hogy azért kreditpontokat szerezhetnek az egyetemi képzésben.

A megállapodás szerint az egyetem és a vállalat együttműködik a képzési program kialakításában, az egyetemi oktatásban és kutatásban, tanulmányi versenyek szervezésében, valamint a vállalat munkavállalóinak továbbképzésében is. Tervezik közös szak- és rendszermérnöki képzés indítását, valamint a már működő Robert Bosch tanszék fejlesztését. A hallgatók részt vehetnek a vállalat gyakornoki programjában, és részállásban dolgozhatnak valós munkahelyi környezetben, a Bosch munkatársainak támogatásával.

„A Miskolci Egyetem kimagasló elméleti és naprakész gyakorlati tudással rendelkező diplomás fiatalokat képez a régió munkáltatói számára, ezzel jelentős részt vállal a térség fejlesztéséből. A most megkötött megállapodás hozzásegít minket ahhoz, hogy a legmodernebb elméleti és gyakorlati képzést biztosítsuk hallgatóinknak” – mondja Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora.

„Napjainkban szinte elengedhetetlen, hogy egy végzős egyetemista magas szintű elméleti és biztos gyakorlati tudással, valamint munkahelyi tapasztalattal rendelkezzen. Büszkék vagyunk arra, hogy már eddig is több száz miskolci egyetemistát segítettünk versenyképes tudáshoz. A most aláírt stratégiai megállapodással még szorosabb együttműködésre lépünk az egyetemmel, hogy Miskolcról kerüljenek ki a régió legtehetségesebb szakemberei” – mondja Tóthné Vankucz Marianna, a miskolci Robert Bosch Power Tool Kft. HR vezetője.

Tapasztalatszerzés egy jövőt formáló munkahelyen
A most megkötött megállapodás egy korábbi együttműködés megerősítése. A Robert Bosch Power Tool Kft. és a Miskolci Egyetem már több mint tíz éve működik együtt, elsősorban a hallgatók gyakorlati tapasztalatszerzésében segít. A vállalat gyakornoki programjában az egyetemisták tanulmányaik mellett rugalmas időbeosztásban dolgozhatnak. Ezzel egy jövőt formáló munkahelyen kezdhetik el karrierjüket, és a diplomaszerzés után akár főállású pozícióba kerülhetnek. A duális felsőfokú programban pedig a hallgatók már az első félévtől kezdve a vállalatnál bővíthetik tudásukat, amelyben a Bosch mentorai segítik őket. Az együttműködésben már eddig is több száz hallgató vett részt. A gyakornoki programban dolgozó egyetemisták több mint fele pedig a diplomaszerzés után a vállalatnál kezdi el szakmai karrierjét.

Emellett az egyetemen 2004 óta működik a Robert Bosch Mechatronikai Tanszék, amelynek elindításában és a labor felszerelésében is tevékeny részt vállalt a cég. Közös képzést is indítottak 2021-ben, a logisztikai csomagolásfejlesztő képzés és a szakmérnök szakirányú továbbképzés is megfelel a legkorszerűbb piaci igényeknek. Az egyetem specifikus szakmai képzésekkel támogatja a Bosch munkatársainak továbbképzését, valamint az egyetemi kutatói vizsgálatokkal is segítik a vállalat fejlesztéseit.

A Robert Bosch Power Tool Kft.-ről
A Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft. 2001 novemberében alakult Miskolcon, és szerepe mára nem csupán a cégcsoporton belül, hanem a régióban is meghatározó. A négyezer munkavállalót foglalkoztató vállalat elektromos kéziszerszámok, kertigépek, valamint az ezekhez tartozó akkumulátorok, és eBike-akkumulátorok fejlesztésével, gyártásával, illetve famegmunkáló professzionális elektromos szerszámok összeszerelésével foglalkozik. A vállalat a térség egyik legmeghatározóbb foglalkoztatója, számos magyarországi kis- és középvállalkozás stratégiai partnere. A Bosch kiemelkedő, jövőt formáló innovációinak köszönhetően az itt megvalósuló projektek a régió fejlődését is segítik.

Címkék: Bosch, Robert Bosch Power Tool Kft., Miskolci Egyetem, kéziszerszám, gyakornok

Háttér információ 

A Bosch termékeivel 1898 óta van jelen Magyarországon. Az 1991-ben újjáalapított regionális kereskedelmi kft.-ből mára jelentős cégcsoport lett. Hazánkban a Bosch csoport nyolc önálló vállalat szoros stratégiai együttműködéseként Magyarország egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadója. A 2022-es pénzügyi évben 2.255 milliárd forint teljes nettó árbevételt ért el, ebből a magyar piacra való csoporton kívüli értékesítésből származó árbevétele 314 milliárd forint volt. A magyarországi Bosch csoport több mint 18.300 munkatársat foglalkoztat (2022. december 31-én). Az egyes gyártó, kereskedelmi és fejlesztési egységekhez tartozó kereskedői és szervizhálózat a teljes országot lefedi.

A Bosch csoport különböző technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítója. Világszerte mintegy 421.000 munkatársat foglalkoztat (2022. december 31-én) és 2022-ben 88,2 milliárd euró árbevételt ért el. A cégcsoport négy üzleti területen végzi tevékenységét, ezek a mobilitási megoldások, az ipari technika, a fogyasztási cikkek, valamint az energia- és épülettechnika. Vezető IoT-vállalatként a Bosch innovatív megoldásokat kínál az intelligens otthonokhoz, az ipar 4.0-hoz és a hálózatba kapcsolt mobilitáshoz. A Bosch fenntartható, biztonságos és izgalmas mobilitási megoldásokat nyújt partnereinek. Szakértelmét a szenzortechnológia, valamint a szoftverek és szolgáltatások területén, továbbá saját IoT-felhőjében hasznosítva kínál ügyfelei számára hálózatba kapcsolt, cross-domain megoldásokat egyetlen forrásból. A Bosch csoport stratégiai célja, hogy megkönnyítse a hálózatba kapcsoltságot olyan termékekkel és megoldásokkal, amelyek mesterséges intelligenciát (MI) használnak, vagy annak segítségével fejlesztettek, gyártottak. A Bosch csoport termékei és szolgáltatásai hasznos megoldásokkal javítják az élet minőségét. Az „Életre tervezve” szlogen ezt a világszerte elérhető technológiát jelenti. A Bosch csoport magában foglalja a Robert Bosch GmbH-t, annak mintegy 60 országban működő csaknem 470 leányvállalatával és regionális vállalataival együtt. Értékesítési és szolgáltatási partnereit is beleszámítva a Bosch globális gyártási és értékesítési hálózata a világ szinte minden országát lefedi. A jövőbeli növekedés alapja a vállalat innovatív ereje. A Bosch világszerte 136 telephelyen mintegy 85.500 munkatársat foglalkoztat a kutatás és fejlesztés területén, többek között 44.000 szoftvermérnököt.

További információért látogasson el honlapunkra:
www.bosch.hu, iot.boschblog.hu, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.com, www.twitter.com/BoschPresse


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Robot, automatika, automata ; AI, MI, Mesterséges intelligencia ; Radar, szenzor, ultrahang, érzékelő ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Fém, gépipar ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Ingatlan, építőipar ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem ; - Bosch

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: