Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Eldőlt, hogy kik képviselik Magyarországot a WorldSkills Lyon 2024 versenyen

2023.07.07

Forrás: FANUC, Hírek
34 diák indult a 2023-as FANUC Olimpián, aminek győztese egyben a szakmák világbajnokságának számító WorldSkills versenyre is kvalifikálta magát


A több mint 70 éves múltra visszatekintő Euroskills és Worldskills versenysorozaton 2024-ben minden eddiginél több, összesen 63 szakmában mérik össze tudásukat a legfiatalabb generáció versenyzői a tájkertészettől a mobil alkalmazások fejlesztéséig. Az Ipari Robotika (Robot Systems Integration) a 2019-es debütálásával a Worldskills egy viszonylag fiatal kategóriájának számít. Az Euroskills és Worldskills szakmai versenysorozatok egyik főtámogatójának számító FANUC oroszlánrészt vállalt abban, hogy a robotika bekerült a versenyszámok közé. A FANUC székházában évről-évre megrendezett FANUC Olimpia robotikai verseny ennek megfelelően mindig a következő évi Worldskills verseny válogatójának is számít.
 
Az ipar fejlődése minden érintett oktatási intézményt rákényszerít arra, hogy a diákjaikat az automatizálásra is oktassák. Ahol tehát eddig nem volt robotikai labor, ott is tervbe vették annak létrehozását. „A Olimpia Robotikai Verseny 2019-es életre hívásával a FANUC számára alapvetően a műszaki oktatás felé való nyitás volt a cél. Fontos számunkra, hogy a tehetséges diákok minél korábban találkozzanak a FANUC robotokkal és programozási környezetével. A WorldSkills verseny kiváló kereteket ad ehhez – jelentette ki Gyalog Anita, a FANUC Hungary Kft. marketing specialistája. – Azon felül, hogy edukációs cellát és képzést biztosítunk a résztvevő oktatási intézményeknek, hosszabb távon képzési tematikát is szeretnénk adni az oktatók kezébe. Motivációként pedig itt van a verseny, a FANUC ugyanis kizárólagos szponzora az Euroskills és Worldskills versenysorozaton Robot Systems Integration szakmának. Szeretnénk, ha az általunk támogatott körbe minden felsőoktatási intézmény bekerülne, ezért a WorldSkills válogató minden egyes kiírásakor igyekszünk újabb és újabb egyetemeket bevonzani a megmérettetésbe.”
 
A 2023-as FANUC Olimpián a feladat egy palettázási megoldás kidolgozása volt.
 
Évről-évrebővül tehát az a hallgatói kör, amely részt vehet a WorldSkills válogatón, a legaktívabb egyetemek egyenesen házi előválogatókat tartanak. Tavaly pedig már a Szakképzési Centrumok felé is nyitottak a versennyel. Tény azonban, hogy a fiatal versenyzők között sokat számít a néhány éves korkülönbség, ezért a Szakképzési Centrumok külön verseny keretein belül, a Szakma Sztár Fesztiválon mérkőznek meg, aminek győztese vehetett részt a FANUC Olimpián – és a bronzérem azt bizonyítja, hogy fel is nőttek a feladathoz.
 
Nemzetközi színvonalú robotikai ismeretek
 
A Szegedi Tudományegyetem idén vett részt először a versenyben, egyből nyolc csapattal, ezért Szegedrőlkettő, az Óbudai Egyetemről és a Széchenyi István Egyetemről pedig egy-egy csapat versenyzett a FANUC Olimpián. A létszám a Szakképzési Centrumok versenyét megnyerő BMSZC Újpesti Két Tanítási NyelvűMűszaki Technikum csapatával lett teljes. Az előválogatók során eltérő feladatokat kellett teljesíteni az adott oktatási intézmény profiljának megfelelően.
 
Bíró István, a FANUC Hungary Kft. robot applikációs mérnöke, a FANUC Olimpia vezetőszakértője és feladat kiírója
 
„A FANUC Olimpián a feladatot a téglagyártás ihlette, ahol főként FANUC M410iC robotokat alkalmaznak, ezt kellett modellezni piciben az EDU cellákban. Egy palettázási megoldást kellett kidolgozni; 60 db téglát kellett két palettára először egyszerű kötésben elhelyezni, majd a kibővített feladatokban megadott kötésben elválasztó lapokkal elhelyezni – árulta el Bíró István, a FANUC Hungary Kft. robot applikációs mérnöke, a FANUC Olimpia vezető szakértője és feladat kiírója. – A pontozás az Euroskills és Worldskills versenyeken alkalmazott pontozási metóduson alapult, mert a cél csakis az lehet, hogy a diákok nemzetközi színvonalú robotikai ismeretekre tegyenek szert mind az oktatás során, mind a verseny napjai alatt. A csapatok teljesítményén látszott, hogy hol milyen fejlettséget ért el a gyakorlati oktatás. Ezen tovább segíthet majd az általunk összeállított képzési tematika.”
 
„A versenyzők visszajelzései nagyon pozitívak, ezek alapján a FANUC támogatása a felkészülésben is kiemelkedő volt, de a szakértők versenyen nyújtott támogatása volt a legnagyobb pozitívum, ahogyan elmagyarázták és megmutatták a feladatok helyes megoldásait.
 
A 2023-as FANUC Olimpia Robotikai Verseny végeredménye:
 
Csapattagok ; Oktatási intézmény ; Pontszám ; Helyezés 
- Benczik Árpád / Németh Dávid Márk ; Óbudai Egytem Alba Regia Műszaki Kar ; 750 ; Aranyérem 
- Aczél Ákos / Deák István Balázs ; Széchenyi István Egyetem ; 720 ; Ezüstérem  
- Fekete Botond / Lepcsényi Erik ; BMSZC Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Technikum ; 700 ; Bronzérem
- Kormány Tibor / Sárközi Bence ; Szegedi Tudományegyetem ; 683 ;   ; 
- Szűcs Péter / Varga Krisztián László ; Szegedi Tudományegyetem ; 679 ;   ;   
 
Gratulálunk a nyerteseknek és sok sikert kívánunk nekik Lyonban, a 2024. szeptember 10-15. között megrendezésre kerülő 47. WorldSkills versenyen!
 
www.fanuc.eu    

NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Munkagép, haszongép ; Robot, automatika, automata ; - FANUC ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Fém, gépipar ; Agrár ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem ; Kiállítás, konferencia

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: