Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

A Rolls-Royce új, kisméretű motort tesztel hibrid-elektromos légiipari alkalmazásba

2023.06.20

Forrás: Szekerák Ádám, Red Lemon Media, Rolls-Royce Magyarország Sajtóközlemény
A Rolls-Royce mérnökei az új, kisméretű gázturbinát kifejezetten hibrid-elektromos repülőgépek meghajtására fejlesztették, tesztjei hamarosan elkezdődnek, amely során fenntartható repülőgép-üzemanyagot (SAF) használnak.


A motor a turbógenerátor rendszer része, amit a fejlett légiközlekedés piacára készít a vállalat. A technológia elérhető lesz mind az elektromos függőlegesen fel- és leszálló városi légiközlekedés járművei, valamint a regionális légiközlekedés, akár 19 üléses repülőgépei számára egyaránt.

A turbógenerátor kiegészíti a Rolls-Royce elektromos hajtásrendszer portfólióját. A fedélzeti energiaellátó rendszer széles, 500kW és 1200kW közötti teljesítménytartományban skálázható, így lehetőség nyílik a nagyobb hatótávolság elérésére fenntartható üzemanyagokkal, később akár hidrogén használatával is. A turbógenerátor fejlesztésével új, hosszabb útvonalak nyílhatnak meg az akkumulátoros, elektromos repülőgépekhez képest.

Olaf Otto, a Rolls-Royce Electrical elnöke elmondta:

„A Rolls-Royce a fejlett légiközlekedés vezető beszállítója kíván lenni a teljesen elektromos és hibrid-elektromos energiaelosztó- és hajtásrendszerek terén. A turbógenerátor rendszerünket működtető új, kisméretű motor sikeres tesztelése fontos előrelépést jelent ebben a törekvésünkben. Termékünk lehetővé teszi ügyfeleink számára, hogy növeljék a hatótávolságot a jelenleg elektromos repülőgépekkel elérhető útvonalakon, vagy akár több utas is repülhet alacsony károsanyagkibocsátás mellett, vagy akár karbonsemlegesen."

A turbógenerátor rendszer fejlesztése a Rolls-Royce elektromos és gázturbina fejlesztési kompetenciáit egyesíti. Az új, belsőégésű motor a legmodernebb mérnöki technológia felhasználásával készült, ami a kisméretű gázturbinák hatékonyságának ugrásszerű növekedését eredményezi. A turbógenerátor soros vagy párhuzamos hibrid-elektromos alkalmazásokban használható, a felszállást követően feltölti az akkumulátorokat, valamint energiával látja el az elektromos meghajtóegységeket, így a rendszer lehetővé teszi, hogy a repülőgépek repülés közben váltsanak az energiaforrások között. A technológia kutatását és fejlesztését részben Németország Gazdasági és Klímavédelmi Minisztériuma finanszírozza.

A motort az elkövetkező hónapokban tesztelik fenntartható repülőgép üzemanyaggal (SAF) a Rolls-Royce dahlewitzi tesztüzemében. Németországban a Rolls-Royce Power Gearbox tesztüzemét alakították át az új hajtómű teszteléséhez és műszaki jellemzőinek megerősítéséhez. 

A Rolls-Royce teljes energiaelosztó- és hajtásrendszereket fejleszt tisztán elektromos és hibrid-elektromos légiipari alkalmazásokhoz. A tervezés alatt álló rendszereink a legmodernebb mérnöki technológiára épülnek, az energiaellátástól és energiatárolástól kezdve a teljesítményelektronikán és vezérlőrendszereken át az elektromos motorokig.

A Rolls-Royce Magyarországról
1.  A Rolls-Royce Magyarország élen jár innovatív energiaátalakító- és hajtásrendszerek tervezésében és integrációjában, a vállalat megoldásokat kínál a hatékony és fenntartható repüléshez, közlekedéshez és elektromos rendszerekhez. 120, többségében mérnök Rolls-Royce munkatárs dolgozik Budapesten fenntartható elektromos technológia fejlesztésén a jövő megoldásaihoz.
2.  A vállalat kompetenciái közé tartozik újszerű elektromos eszközök, motorok és generátorok, inverterek, vezérlők, energiatároló berendezések és energiaelosztó rendszerek (EPDS) létrehozása ingázó repülőgépek, városi légiközlekedés járművei, valamint segédüzemi áramellátó berendezések számára.
3.  2021-ben egy a világon egyedülálló párhuzamos hibrid-elektromos repülőgép, a H3PS hajtott végre sikeres repülést. A magyar Rolls-Royce csapat volt a felelős a módosított repülőgép elektromos hajtásrendszerének, az elektromos motornak, az inverternek, az akkumulátornak és az irányító rendszernek a tervezéséért, gyártásáért és integrációjáért.
4.  2022-ben a Rolls-Royce Magyarország sikeresen teljesítette a légiközlekedés minőségbiztosítási előírásokat, így elnyerte az EN9100 tanúsítást. A tanúsítvány megszerzése nagyszerű lehetőség arra, hogy a vállalat tovább formálja a fejlett légiközlekedés piacát, fejlessze a mérnöki, irányítási és támogatói folyamatokat. Emellett lehetővé vált, hogy a Rolls-Royce Magyarország teljes értékű beszállítója lehessen a légiiparnak.
5.  A Németországban, az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Szingapúrban és Norvégiában jelenlévő Rolls-Royce Electrical üzleti terület részeként a Rolls-Royce Magyarország 2019 októberében kezdte meg működését, miután a motorgyártó Rolls-Royce megvásárolta az eAircraft start-upot.

www.rolls-royce.com/hungary


NEWS ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; - Rolls-Royce Magyarország ; Munkagép, haszongép ; Robot, automatika, automata ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Fém, gépipar ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: