Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Az igm hegesztő robotrendszerek előnyei

2017.06.09

Forrás: IpariCégek.hu Riport
Timcsák István, az igm Robotrendszerek Kft. kereskedelmi vezetője az Ipar Napjai kiállítás után az igm hegesztőrendszereket ismertette.


- Az igm hegesztőrobotoknak mi az egyedisége, melyek a főbb előnyei?
Az igm az egyedüli magyarországi hegesztőrobot gyártó, mely a világ csaknem összes tájára szállít, telepít és szerviz szolgáltatást is nyújt. Természetesen több minőségi hazai beszállítóval is dolgozunk, ami a magyar ipar tekintélyét tovább növeli a versenypiacon. Maga a robotrendszer robot perifáriákból és munkadarab manipulátorokból áll és igény szerint akár 32 tengelyt is tudunk a K6 programozó készülékkel kezeli. Maga a robot merev üreg alumínium öntvény, amely csupán a hegesztő pisztolyt és a kiegészítőket max 10 kg tömegig mozgatja. A manipulált munkadarab tömeg akár a 20 tonnát is meghaladhatja. A hegesztési cél mindenkor és folyamatosan a vályúhelyzetű PA pozició biztosítása +/-0,1 mm pontossággal.

igm hegesztőrobot
igm hegesztőrobot, Fotó: Gál József, IpariCégek.hu

A hegesztőrobot előnyei egyértelműek és a manuális hegesztéssel szemben az ipar szinte minden területén egyre növekvő mértékben alkalmazzák.

Fő előnyei:
• Ismétlési pontosság
• Minőség javulás
• Termelékenység növekedés
• Kevesebb utómunkálat szükséges
• Gyártási idő csökkenés
• Költség optimalizálás
• Nehéz fizikai munka kiváltása
• Könnyen és gyorsan programozható
• Meglévő programok kiegészíthetők, eltolhatók, átírhatók
• Számítógépes offline programozás képernyő előtt
• Munkabiztonság és munkakörülmények javulása
• Személyzeti problémák csökkenése
• Lézerkamerás szabályozás , korrekció
• Statisztikai adatkészítés, elemzés
• Távelérés és távszerviz
• Kompakt telepítés kis helyigény
• Azonnali hibajelzés
• Stb.

- Robotoknál általában beltéri munkavégzésre gondolunk. Vannak-e kültéri hegesztőrobotok?
A hegesztő robotokat a piaci igényeknek megfelelően elsősorban beltéri, gyártócsarnoki alkalmazásra tervezzük.
Kültéri robot kialakítása elméletileg lehetséges, de nagyon ritkán van rá igény.

igm hegesztőrobot
igm hegesztőrobot, Fotó: Gál József, IpariCégek.hu

- Szenzortechnikával is bővíthetők az igm robotok. Milyen főbb szenzortechnikákat alkalmaznak?
Az igm idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját és az elmúlt évtizedekben saját szenzortechnikát alkalmazott és folyamatosan fejleszti. Ilyenek a gázterelőhüvelyes tapintószenzor, ívszenzor, lézer szenzor és az iCAM lézerkamera rendszer. A szenzorokat ezentúl működésüket tekintve online és offline csoportokra is bonthatjuk.

Saját szenzorrendszereink miatt függetlenek, vagyunk a beszállítóktól, magas minőségi szintet biztosítunk és rugalmasan tudunk alkalmazkodni a vevői igényekhez.

- Mit jelent az FMS - a vevői igényekhez szabott rugalmas igm robot gyártósor. Ez teljesen egyedi rendszer kiépítés?

Az FMS rövidítés Flexibel Manufacturing Systems, azaz magyarul rugalmas gyártási rendszereket jelent, melyeket egyedi igények szerint gyártunk le.
Az FMS rugalmas rendszereknél többről van szó, mint tiszta hegesztés technikáról. Munkadarab beemelés, szállítás, befogás, hajlítás, vágás, mérés, pozicionálás, méretre vágás, megmunkálás, tárolás, kiemelés, vezérlés, stb. mind a gyártósór kompetenciájába tartozik. Komplex gyártási feladatok rugalmas megoldásokat követelnek. Az igm csoport sok  évtizedes  tapasztalattal rendelkezik a tervezésben, gyártásban, telepítésben és utólagos kiépítésben teljesen automatizált gyártósoroknál, legkülönbözőbb munkadaraboknál, vagy szerelési csoportoknál.

Gyártósorok komponensei:
• Be- és kirakó berendezések
• Görgős szállító asztalok        
• Mozgató kocsik, eszközök
• Tároló állomások, pufferek
• Raktározó állomások
• Gyártósor vezérlés

Teljes gyártósort robotcellákkal együtt egy központi számítógép vezérli. Grafikus információk segítik a kezelőt a gép gyors és tévesztésmentes működtetésében a folyamat ellenőrzésében.
A legkülönbözőbb méretű és fajtájú munkadarabok megmunkálásához speciális szerelő lapok, készülékek kerülnek alkalmazásra. A munkadarabok a paletták belső oldalára rögzítettek, míg a külső oldalon a forgató alaplapra szabadalmazott befogószerkezet biztosítja az automatikus befogást.

Különböző ellenőrző berendezések biztosítják a szerelő lapok, paletták és készülékek pontos rögzítését.
Mozgató kocsik beépített szatelit követéssel és emelő platóval viszik a munkadarabokat a robot állomáshoz, ahol a befogás automatikusan történik. A kocsik minden mozgató állomásnál pneumatikusan rögzítésre kerülnek, hogy a pozició elmozdulás nélkül pontosan megfeleljen a szatelit kocsi előírt helyzetének.

- Az Ipar Napjai, Mach-Tech 2017 kiállításuk központjában az RRMK-RP2 típusú kompakt robotrendszer állt, melynek oszlopán egy héttengelyes RTE 499 igm robot vertikális pozícióban rögzített. Mit tud ez a hegesztőrobot és általában hol használják?

Kiállításunk középpontjában egy RRMK-RP2 típusú kompakt robotrendszer állt.  A kétállomásos univerzális hegesztőrobot több széria komponensből tevődik össze és ütemasztalon váltható két forgató-billentő manipulátort tartalmaz állomásonként max.1000 kg megengedett terhelhetőséggel. A forgató modul fix függesztőoszlop körül vált, melyen egy héttengelyes RTE 499 igm robot vertikális pozicióban rögzített. Ezzel az elrendezéssel kiválóa a varratelérhetőség és gyors állomásváltás is biztosított. Az ütemasztal állvány körüli kialakításával, továbbá a berendezés max. 6 x 4,8 m helyigényével kompakt rendszer biztosított és könnyen szállítható. Az igm robot vezérlését a már jól bevált K6 rendszer és hegesztésre optimalizált érintőképes K6 programozó készülék biztosítja. Az előnyeit a szakma azonnal felismerte, így a rendszer a vásár után már kiszállításra és telepítésre is került.

* Minden IpariCégek.hu Riport és a kép is saját készítésű, minden jogot fenntartunk!


Riportok ; Ipari Blog ; NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Robot, automatika, automata ; - igm ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Fém, gépipar ; CNC-PLC ; Kiállítás, konferencia

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: