Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Lelkesít, támogat és összehoz: a sport a génjeinkben van

2024.04.08

Forrás: BMW Sajtóközlemény
+++ 2024. április 6-án a BMW Group is a 11. Sport a Fejlődésért és Békéért Nemzetközi Napját ünnepelte +++ Ilka Horstmeier: „A sport felejthetetlen pillanatokat ad, erősíti a közösségi érzést, ünnepli a sokszínűséget és hidakat épít.” +++


+++ A BMW Group globális sporttevékenységeinek áttekintése +++

A profi golfozók imádják, amikor egy világszínvonalú versenyen sikerül néhány ütéssel lyukba juttatniuk a labdát. Egy szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek támogatását zászlajára tűző edukációs projekt ugyanakkor e két értékes cél; a felejthetetlen sportesemény és az esélyegyenlőség növelése iránti társadalmi elkötelezettség összekapcsolódását is lehetővé teszi. A profi golfban való nemzetközi szerepvállalása részeként a BMW Group „Eagles for Education” elnevezésű kezdeményezése számos versenyen pontosan ezt támogatja. Célja az oktatási programok támogatása, valamint a fiatalok kilátásainak és jövőbeli lehetőségeinek javítása.

A BMW Group társadalmi szinten közelíti meg e kérdéskört – néhány évtizede speciálisan a sportra összpontosítva. „A BMW Group nem csupán egy autógyártó. 110 országból származó több mint 150 ezer munkatársunkkal a társadalom része vagyunk – gyárainkon, illetve irodáinkon belül és kívül egyaránt. A sporton belüli sokszínűség támogatása ezért különösen fontos számunkra” fogalmazott Ilka Horstmeier, a BMW AG igazgatótanácsának emberi erőforrásokért, ingatlanokért és munkaügyi kapcsolatokért felelős tagja. „A sport a sportolók és a nézők számára is felejthetetlen pillanatokat ad, erősíti a közösségi érzést, ünnepli a sokszínűséget és hidakat épít. A BMW Groupnál kifejezetten büszkék vagyunk arra, hogy világszerte támogatunk sporteseményeket, amelyek segítenek összekötni a különböző hátterű és kultúrájú embereket egymással” – tette hozzá.

Az április 6-i Sport a Fejlődésért és Békéért Nemzetközi Nap tökéletes lehetőséget ad arra, hogy áttekintsük a BMW Group szerepvállalását e téren, hiszen a sport a génjeinkben van.

A BMW Group sporttevékenységei a világ minden tájára kiterjednek, Ausztráliától, Japántól és Kínától kezdve, Indián, Dél-Amerikán és az Egyesült Államokon keresztül, egészen Finnországig és Olaszországig. A golf és a motorsport abszolút nemzetközi figyelmet élvez, a vállalatcsoporton belül azonban a futást, a kosárlabdát és a teniszt érintő hosszútávú nemzeti szerepvállalásoknak is komoly múltja és hagyománya van. A sport olyasmit ér el, amire más területeken az élet aligha képes: egyesíti a nemzeteket, ledönti a határokat, és mindenki által egyformán érthető nyelvet használ.

Hagyomány és jövő találkozása: a golf összehozza a jó ügyeket a felsőkategóriás nemzetközi eseményekkel

A sport világában a BMW Group kiemelt figyelmet szentel a golfnak. A vállalatcsoport mintegy 40 évvel ezelőtt hozta létre az amatőr golfozók legnagyobb nemzetközi versenysorozatának számító BMW Golf Kupát. A BMW közel ugyanilyen régóta, 1989 óta támogatja a profi golfot. A müncheni BMW International Open Németország legismertebb profi versenye, amelyet 2024-ben 35. alkalommal rendeznek meg. Az eseményt még különlegesebbé teszi, hogy a BMW nem csupán szponzora, de szervezője is e hagyományos versenynek.

Az elmúlt évtizedek során a BMW a nemzetközi golfélet kiemelkedő és megbízható partnerévé érett, amely világklasszis golfozók részvételével zajló versenyeket támogat: az egyesült államokbeli BMW Championship, a nagy-britanniai BMW PGA Championship, a koreai BMW Ladies Championship és a BMW Japan Golf Tour Championship mellett a BMW egytől egyig névadó szponzorként áll. Partnerként a bajor prémiumgyártó további huszonkét versenyhez nyújt segítséget és támogatást – az Egyesült Államoktól kezdve, Dél-Afrikán át, egészen Ausztráliáig –, minden résztvevő számára garantálva a prémium élményt.

Ezen események hatásai messze túlmutatnak magán a sporton és kéz a kézben járnak a felelős társadalmi szerepvállalással. A müncheni központú vállalatcsoport a 2023-as BMW International Open keretei között indította útjára az „Eagles for Education” kezdeményezést, amellyel újabb modullal bővítette a fiatalok oktatásának és jövőbeni lehetőségeinek javítását célzó, hosszútávon fenntartható elköteleződését. Az eseményen a BMW Group minden egyes „eagle” után 1 000 eurót adományozott a „JOBLINGE” és a „Kick ins Leben” szervezeteknek, amelyek már évek óta együttműködnek a vállalatcsoporttal. A BMW ráadásul minden egyes „hole-in-one” után 10 000 euróval növelte az adományozott összeget. (A golfban az „eagle” az adott pályaszakaszra előírt ütésszámnál kettővel kevesebb ütésből teljesített szakaszt, a „hole-in-one” pedig az egy ütésből teljesített pályaszakaszt jelenti.) A 2023-as megmérettetésen így összesen 99 000 euró gyűlt össze, amelyet a „JOBLINGE” és a „Kick ins Leben” szervezetek a hátrányos helyzetű gyermekek és fiatal felnőttek tanulási lehetőségeinek javítására fordítottak.

Az Evans Scholar Foundation támogatása is hasonló utat jár be. Az egyesült államokbeli Chicago közelében megrendezett 2023-as BMW Championship során rekordösszegű, 5,5 millió dollár gyűlt össze a rászoruló golfsegédek (caddie-k) teljes főiskolai ösztöndíjának finanszírozására. A BMW Championship 2007-es debütálása óta a programnak köszönhetően már több mint 3 300 fiatal kapott lehetőséget a továbbtanulásra.

A BMW PGA Championship mögött ugyancsak jó ügy húzódik. A London mellett elterülő Wentworth-ben tető alá hozott, „Golffesztivál” („Festival of Golf”) néven is emlegetett esemény az elmúlt években a BMW részvételének köszönhetően az öngyilkosság megelőzésére összpontosító Campaign Against Living Miserably (CALM) nevű kezdeményezést támogatta.

A sport erejét és az egyazon cél érdekében végzett közös munkát még az olyan egyszemélyes sportágban is könnyű értékelni, mint amilyen a golf. Ez a római Ryder Kupán is egyértelművé vált, amelyet a BMW nemzetközi partnerként biztosított támogatásáról. Az eseményen az Egyesült Államokból és Európából érkezett csapatok közös erősséggé alakították különböző játékstílusaikat, egyedülállóan izgalmas játékot produkálva. Az egyéni érdekek háttérbe szorultak. A Ryder Kupa nemzetközi partnereként a BMW tisztán elektromos meghajtású modellekkel támogatta a legendás megmérettetést, maximálisan elköteleződve a tiszteletteljes együttműködés mellett.

A BMW M Motorsport versenypályára gurítja a tervezőmérnöki szaktudás művészetét

A bajor prémiumgyártó több évtizedes sikersorozattal büszkélkedhet a motorsport élvonalában. Idén a BMW M Motorsport a BMW M Hybrid V8 versenyautóval képviselteti magát az FIA World Endurance Championship és az észak-amerikai IMSA WeatherTech SportsCar Championship megmérettetésein, a szezon csúcspontja pedig egyértelműen a júniusban megrendezett Le Mans-i 24-órás verseny lesz. A BMW M divízió pilótái és a BMW M Motorsport csapatai a BMW M4 GT3 versenyautóval számos topkategóriás, nemzetközi GT megmérettetésen is rajthoz állnak. A világszerte megrendezett futamokon nagy számban vesznek részt a BMW támogatását élvező privát csapatok is, amelyek látványos győzelmeket és címeket szereznek a BMW M modellekkel.

Kosárlabda: a jövőbeni lehetőségeket új mobilitási partnerség támogatja

2023 nyarán a BMW München beszállt a kosárlabdába, amikor partnerségre lépett az FC Bayern München kosárlabdaosztályával. Az ötszörös német bajnok edzőstábja és játékosai azóta emisszió-mentes, tisztán elektromos meghajtású autókat használnak.

Ami a golfban az „eagle”, az a kosárlabdában a zsákolás (dunk). A BMW München és az FC Bayern München kosárlabdaosztálya közösen hívta életre a „Dunks for Tomorrow” kezdeményezést, amelynek égisze alatt a bajor prémiumgyártó az FC Bayern München összes szezonbeli, BMW Parkban megrendezett tétmeccsen szerzett zsákolása után 1 000 euró adományt juttat az SOS Gyermekfalvak nonprofit szervezetnek. A kampány hozzájárul a hátrányos helyzetű családokból származó gyermekek és fiatalok jövőbeni kilátásainak javításához. A kezdeményezés összadománya március elején lépte át a 100.000 eurót: a jubileumi, századik zsákolást Devin Booker szerezte a Red Star Belgrád elleni Euroliga-mérkőzésen.

Bob és biatlon: a technológiai partnerség felgyorsul

A sportesemények globális, országos és regionális szinten is vonzzák a rajongókat. Németországban a BMW a téli sportokban, a futásban és a teniszben is részt vesz. A Német Bob-, Szánkó- és Szkeleton-szövetség (BSD – Bob- und Schlittenverband für Deutschland) oldalán megkötött technológiai partnerségnek köszönhetően az autóiparban felhalmozott szaktudás átadása közvetlenül a jégcsatornában történik. A legújabb projekt égisze alatt az autóipari fejlesztésből és gyártásból származó háromdimenziós nyomtatási folyamatok a bobcsapatok valaha készült legideálisabb lábbelijeinek előállításához vezetnek: a lábbelik olyan vadonatúj tüskelemezekkel rendelkeznek, amelyek maximális gyorsulást tesznek lehetővé a jégcsatornában. A cél az, hogy a sportolók legkésőbb a 2026-os téli olimpián már ebben a lábbeliben versenyezzenek, hiszen az aranyéremhez vezető úton a századmásodpercek is döntő fontosságúak.

A technológiai partnerség más projektekre is kiterjed. Ilyen például a BMW Data Coach elemzési technológia, amelyet a szánkó, a sportoló és a versenypálya vonalvezetésének komplex optimalizálására használnak – ez a fajta holisztikus megközelítés a járműfejlesztésben már évek óta bevett eljárás. A bob esetében az edzőszánokba nagyfelbontású kamerákat és érzékelőket szerelnek, amelyek olyan dinamikus adatokat mérnek, mint például a hossz- és oldalirányú sebesség, a gyorsulás vagy a görbületi sebesség. Az elemző szoftver ezt követően az egyes futamok pontos rekonstrukcióját teszi lehetővé.

Hasonló projekt volt a Bobszimulátor is, amit a BMW a 2022-es téli olimpia előtt kifejezetten a BSD számára készített el. A szimulátor lehetővé tette, hogy a müncheni bobpilóták hónapokkal az olimpia előtt megismerkedjenek a korábban ismeretlen Yanqing-i versenypályával.

A technológia átadásából a biatlon is profitál. A német biatlonistáknak lehetőségük van arra, hogy teszteket végezzenek a BMW Group Aerolab szélcsatornájában, ahol az álló helyzetből történő lövészetet szimulálják, elemzik és javítják változó szélviszonyok között. A BMW Group és a Német Síszövetség (DSV – Deutscher Skiverband) aerodinamikai szakértői emellett az anyagoptimalizálás terén is szorosan együttműködnek.

A BMW Group hosszú évek óta együttműködik a Német Síszövetség biatlonistáival, akiket mobilitási partnerükként hálózatról tölthető modellekkel lát el.

A világ leggyorsabb 42 kilométere

A sportban rejlő sokszínűség és szolidaritás Berlinben is meghatározza a BMW jelenlétét. Németország fővárosa nem csupán a BMW Motorrad gyárának ad otthont – amelyben naponta akár 900 darab új kétkerekű is napvilágot lát –, hanem évről évre a BMW BERLIN MARATHON versenynek is, amelyet a vállalatcsoport névadó szponzorként támogat és amely idén ünnepli 50. évfordulóját.

A nagyszabású megmérettetés a World Marathon Majors része, olyan sportesemény, amelyen a világ minden tájáról érkező profi és amatőr sportolók ugyanazon az útvonalon versenyeznek. Tavaly itt az etióp Tigst Assefa új világrekordot állított fel, futása pedig mintegy egymillió rajongót vonzott a 42,195 kilométer hosszú útvonalra. A tisztán elektromos meghajtású BMW i5 felvezető autó időmérője a célban 2:11:53 órát mutatott, amely azt jelenti, hogy Tigst Assefa szenzációs idővel, 2 perc 11 másodperccel döntötte meg a korábbi világrekordot.

2024-ben a tenisz és a golf világklasszis sportolói a BMW otthonában találkoznak

A BMW és a tenisz partnersége ugyancsak régre tekint vissza. A bajor prémiumgyártó világszerte részt vesz a tenisz nagyszabású eseményein, így többek között a kaliforniai Indian Wells-ben megrendezett BNP Paribas Openen és az olaszországi ATP Masters 1000 Rome versenyen is. A BMW Open 1987 óta teszi lehetővé a vállalat számára, hogy a gyár kapuitól nem messze biztosítson színpadot a világszínvonalú tenisz számára. Ez nem lesz másként idén április 13-21. között sem, amikor a szcéna sztárjai a legendás müncheni MTTC Iphitos klub salakos pályáin adogatnak majd. A tornán a német olimpiai bajnok, Alexander Zverev és a US Open korábbi bajnoka, a BMW Ausztria márkanagykövete, Dominic Thiem is részt vesz.

Idén nyáron a profi golf világának újabb nagy neve hívja fel magára a figyelmet, hiszen júliusban immár 35. alkalommal rendezik meg a BMW International Opent. Az eseményen a legsikeresebb német golfozó, Bernhard Langer is indul a München Eichenried színeiben. Ez lesz a versenyző utolsó megmérettetése a DP World Tour keretein belül.

Témák és történetek a BMW Groupnál

A müncheni központú vállalatcsoport az egyes nemzeti és nemzetközi emlék-, illetve akciónapokhoz témákkal és történetekkel társul. Forduljon hozzánk bizalommal proaktív témaötleteivel, mi pedig betekintést engedünk és összehozzuk a BMW Group érdekes embereivel.

2024-ben a BMW Group az alábbi emlék-, illetve akciónapokhoz társul témákkal és történetekkel:

•  Május 21.: A kulturális fejlődés és sokszínűség napja
• Június 24.: Építészet Napja
• Július 15.: Ifjúsági Készségek Világnapja
• Szeptember 14.: Az elsősegélynyújtás világnapja
• Október 9.: Tűzmegelőzés Napja
• November 30.: A számítógépes biztonság napja
• December 3.: A fogyatékkal élő emberek napja

www.bmw.hu   


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; - BMW, MINI, Rolls-Royce ; Fém, gépipar ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: