Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Bemutatjuk a LOSZ Év Pályakezdő Lakberendezője 2023. győztesét

2024.03.22

Forrás: Schneider Electric Sajtóközlemény
A Schneider Electric különdíjának: a LOSZ Év Pályakezdő Lakberendezője 2023-as nyertesét, Dancs-Karsay Dórát kérdeztük eddigi pályájáról, hivatásáról és hitvallásáról.


Nem ez az első díj, amit megnyertél. Mesélnél kicsit bővebben az eddigi elismeréseidről?

Az első szakmai elismerésemet a lakberendező iskolában kaptam végzősként, amikor megválasztottak az évfolyam hallgatójának. Ennek különösen örültem, mert tényleg úgy éreztem, hogy minden erőmet, időmet és figyelmemet tudásom elmélyítésére fordítottam.

Miért épp a lakberendezői hivatást választottad?

Lehet, elsőre furcsának tűnik, de a lakberendezés észrevétlenül kúszott az életembe. 2016-ban saját családi házunk építésekor lehetőségem volt rá, hogy újragondoljam az eredeti alaprajzot. Eszembe sem jutott, hogy ehhez lakberendező segítségét is kérhetném.  A lényeg, hogy teljesen átformáltam és az igényeinkhez igazítottam a kialakítást. Menet közben rengeteget tanultam. Fontos volt például, hogy elkészülte előtt lássam a kész szobákat, burkolatokat, színeket és a berendezést, ezért megtanultam egy lakberendező szoftver használatát. Így célirányosan szerezhettem be az anyagokat, berendezési tárgyakat. Közben villamostervet készítettem, burkolatkiosztást, konyhát terveztem. Ma már persze látom a hibákat is. Utólag azt mondom jó lett volna szakembert bevonni, ha nem is a teljes folyamatba, legalább tanácsadás szintjén. Így elkerülhető lett volna jó néhány baki :D

Mit gondolsz, manapság milyen egy jó lakberendező?

Legyen tisztában az erősségeivel és a gyengeségeivel is. Legyen egy olyan kapcsolati hálója, hogy tudjon kihez fordulni speciális helyzetben, ami minden projekt esetében előfordul. Elképesztően széles körű ismeretekre van szüksége egy lakberendezőnek. Elengedhetetlen a műszaki tudás, a design, a kivitelezés az anyagok, márkák technológiák ismerete, ami örökös tanulást és fejlődést igényel. Személyes küldetésemnek tekintem, hogy mindezt igényes formában adjam át.

Van kedvenc lakberendezési stílusod?

Nagyon közel áll hozzám a skandináv és az úgynevezett japandi stílus, ami a japán Zen és a skandináv stílus szerelemgyereke. Szeretem a kidolgozott alaprajzot, ahol a minimál formavilág különleges textúrákkal, anyagokkal kel életre. Fontos számomra, hogy ne csak „bedobáljam” a bútorokat egy helyiségbe, minden okkal kerüljön oda, ahova.

Milyen tervezők hatottak Rád a legjobban? Esetleg mesélhetsz olyan projektről is, ami inspirált.

Amikor még nem voltam lakberendező imádtam Candice Olson műsorait, szerintem egy géniusz. A saját otthonom berendezésében is ő inspirált. Klasszikus kortársnak nevezném az ő stílusát.

Nemzetközi porondon Patricia Urquiola formatervező munkái hatnak rám nagyon inspirálóan.

Tényleges mentoromnak pedig Nagy Gabit (Naga Design) tekintem, mert még tanulóként akkora bizalommal karolt fel, és mutatta meg, milyen igényességgel kell egy-egy munkához hozzáállni, hogy nem győzöm hangsúlyozni mennyire hálás vagyok érte.

Mennyire szükséges belefolyni egy adott projektnél a tervezésbe? Elég csak a kivitelezésnél jelen lenned?

Tervezőként elsősorban a tervezésbe folyok bele, de a kivitelezési munka, a kulcsfolyamatok kezdetekor mindenképp szerencsés, ha jelen vagyok. Eddig nagyon pozitívak a visszajelzések a kivitelezőktől, igyekszem olyan terveket átadni, amit az iskolában is belém neveltek, hogy ne merüljön fel kérdés a kivitelezés során. Ettől függetlenül kijárok az építkezésekre, mert sokat lehet tanulni a különböző szakemberektől is. Fontosnak tartom, hogy ne csak a tervezőasztalnál üljek, mert ténylegesen megvalósítható terveket szeretek átadni, ami az együttműködés eredménye.

Hol jön el az a pont az építkezés vagy felújítás előtt állók esetében, amikor mindenképpen érdemes bevonni egy lakberendezőt?

Legszerencsésebb az építészeti tervek készültekor elkezdeni a közös ötletelést. Itthon még a kívülről befelé tervezés elve az uralkodó, de a jelenlegi négyzetméter árak mellett, például nagyon nem mindegy, hogyan használjuk fel az értékes területet. Hosszú zárt folyosók vagy rejtett közlekedők lesznek-e? Sokszor egy ablak mérete és elhelyezése is komoly fejtörést okozhat a konyha, vagy beépített bútor megtervezésekor. 

Van álom megbízásod? Milyen projekt lenne az, amire a legjobban vágysz?

Legyen az kicsi vagy óriási projekt, a lényeg, hogy a megbízóval és a kivitelezővel is meglegyen az összhang. Sokszor találkoztam azzal, hogy hiába mutatok be egy új technológiát, a kivitelező nem ismeri, nem komfortos számára, ezért megpróbálja lebeszélni a megbízót róla. Szóval számomra egy innovatív szellemiségű kivitelező és megbízó az álom, ahol az igazán minőségi megoldások előkerülhetnek.

Mi az erősséged? Kialakult már, a fő profilod? Érzed a munkáid során, hogy melyek azok a területek, ahol a legszívesebben tervezel?

Egyértelműen a látványtervezés a legfőbb erősségem. Magam példájából kiindulva kezdetektől úgy gondoltam, hogy óriási támogatás egy megbízó számára, ha előre láthatja a kész végeredményt, még mielőtt sok milliót költött volna a tényleges kivitelezésre. A fotórealisztikus látványtervek nemcsak a színeket, textúrákat, de a fényeket és a hangulatot is kiválóan átadják. Éppen ezért tanulom a látványtervezést évek óta, és igyekszem a lehető legmagasabb szintre fejleszteni ezt a tudást.

Kedvencem a konyha és a fürdőszoba tervezése, ezekre kiemelt figyelmet fordítok, mert arányaiban is ezekre költi a legtöbbet a megbízó. Fontos számomra, hogy időtálló megoldásokat használjak, mind a design, mind pedig a beépítésre kerülő anyagok tekintetében.

Három gyermekes édesanya vagy. Hogyan tudod megoldani azt, hogy a tervezésre és a karrierépítésre is tudjál időt szakítani?

Ez a legnehezebb kérdés. Szigorú időbeosztásom van, többnyire esti óráimban dolgozom, amikor a gyerekek már alszanak. A legkisebb gyermekem még nincs 1 éves, a nagyobbak már oviba és iskolába járnak, így napközben a kicsi alvás idejében is tudok időnként dolgozni. De ez nehezebben kiszámítható. A férjem és az anyósom kulcsszereplői ennek a kérdésnek, lehetőségeikhez képest rengeteget segítenek a gyerekekkel és a háztartással.

Ha pedig napközben el kell mennem egy megbeszélésre, vagy bemutatóterembe, akkor viszem magammal a kicsit, aki nagyon élvezi ezeket a kiruccanásokat.

Az eddigi munkáid közül melyikre vagy a legbüszkébb?

Nemrégiben volt egy egészen különleges felkérésem. Egy 6 nm-es teraszból kellett otthoni wellnesst terveznem. A kérés elsősorban egy szauna építéséről szólt, mert mellette található a fürdőszoba. A teraszt lakószobává kellett alakítani, fűtéssel, szellőztetéssel, pihenőrésszel és egy 4 személyes szaunával rendeztünk be. Egyedi, mosható tapétával dekoráltuk. Különleges megoldásokat igényelt a nem mindennapi projekt, és nagyon nagy szerencsém volt a megbízókkal, nyitottak voltak minden javaslatomra, így a végeredmény is rendkívüli lett. Azóta is örömmel használják, szinte mindennap.

Mennyire folysz bele a szakipari tervezésbe?

Lakberendezőként egy elektromos adatszolgáltatót állítok össze. A berendezési terv alapján meghatározom a világítás, a kapcsolók, az elektromos kiállások helyét, illetve, hogy melyik kapcsoló, mit kapcsol, továbbá a fényerőszabályozó, vagy mozgásérzékelő funkciókat.

Hogyan vélekedsz az okos megoldásokról?

A modern otthonokban az okos megoldások beépítése a mindennapok részévé vált, ami lehetővé teszi, hogy a lakásunk "tanuljon" a szokásainkból, és ennek megfelelően automatizálja a különböző funkciókat, például a fűtést, világítást vagy akár a biztonsági rendszereket. Ez a fajta integráció nemcsak megkönnyíti az életünket, hanem jelentős energiamegtakarítást is eredményezhet, ami hosszú távon környezetvédelmi és gazdasági szempontból is előnyös. A lakberendezés terén az okos megoldásokkal való kísérletezés lehetőséget nyújt arra, hogy otthonainkat egyedivé és személyre szabottá tegyük, miközben növeljük komfortérzetünket és csökkentjük ökológiai lábnyomunkat. Az okosotthon-technológia így nemcsak a jelen, hanem a jövő lakberendezési trendjeit is alapvetően befolyásolja.

A gyakorlatban hogyan megy végbe például egy világítási terv megalkotása? Tervet készítesz és terméket választasz a megrendelő számára, vagy együtt ötleteltek a megrendelővel? Esetleg egyeztetsz a villanyszerelőkkel, hogy mi lenne a legoptimálisabb megoldás?

Elkészítem a fent említett adatszolgáltatót, és a megrendelővel közösen kiválasztjuk a betervezésre szánt szerelvényeket, kapcsolócsaládot. A villanyszerelővel az első körös egyeztetésem itthon történik, ha elbizonytalanodom megkérdezem a férjem, aki ugyan IT területen mozog, de személyes érdeklődésből elvégezte a villanyszerelő képzést. Így mindig naprakész információkat kapok. Amikor a tervet jóváhagyják, egyeztetek a kivitelezővel.

Mi volt a tapasztod az eDesign használata során? Tudod a későbbi munkáidnál használni? Kinek ajánlanád?

Az elektromos adatszolgáltatót továbbra is elkészítem, de a kész tervem alapján nagyon gyorsan összeállíthatom - a megbízó igényeit követve -a villanyszerelőnek a betervezendő termékek listáját és a teljes anyagköltséget, így neki már csak ellenőriznie kell és a munkadíjat kell megállapítania. Nagyon hasznos eszköznek tartom, és ajánlom minden lakberendezőnek a használatát, mert egy olyan platform, ami felgyorsítja a kivitelező és az én munkámat is, végső soron közös érdek!

https://www.se.com/hu/hu/   


NEWS ; Ipari hírek ; Robot, automatika, automata ; - Schneider Electric ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Ingatlan, építőipar ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: