Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Beadta első környezetvédelmi engedélykérelmét a Sunwoda Hungary

2024.02.22

Forrás: Avantgarde Group, Sunwoda Sajtóközlemény
Nyíregyháza, 2023. február 22. – Az elmúlt hónapok projektelőkészítési munkájának eredményeként benyújtotta nyíregyházi beruházásához kapcsolódó első környezetvédelmi engedélykérelmét a Sunwoda Hungary.


Pozitív elbírálás esetén az egyes ütem épületeire vonatkozó talajelőkészítő munkálatok, vagyis a cölöpözés és a mélyalapozás várhatóan tavasszal indulhatnak meg a területen. A kérelem kitér a gyár ivóvízfelhasználására is, amely maximális értéke a dokumentáció alapján nem fogja meghaladni a napi 630 köbmétert – ez egy nagyobb közintézmény átlagos napi felhasználásának felel meg. Továbbá a helyi szennyvíztisztító telep 2026 második negyedévre tervezett üzembe helyezésével az ivóvízfogyasztás mértéke nagymértékben csökkenni fog a tisztított szennyvíz használatának köszönhetően.

A kínai Sunwoda cégcsoport elektromobilitási vállalataként funkcionáló Sunwoda Mobility Energy Technology Co., Ltd. (SEVB) 2023 júliusában jelentette be, hogy eddigi legmodernebb gyárát, egyben első európai üzemét Nyíregyházán, a Déli Ipari Park területén építi fel. Az SEVB magyarországi leányvállalata, a Sunwoda Hungary Kelet-Magyarország egyik legnagyobb gazdasági szereplőjeként és munkáltatójaként érkezik Nyíregyházára. A dokumentációban érintett – projekt első ütemében épülő – üzemrészekben a tervek szerint két éven belül indulhat a termelés.

A jelenlegi, mélyépítési munkálatokhoz kapcsolódó engedélykérelem a tereprendezési és cölöpözési munkálatokra vonatkozik. A beruházó a talaj felső termőrétegének lefejtése, a terület kiegyenlítése mellett a talajrétegek stabilizálásához és az első ütem épületeinek előkészítéséhez kérte az illetékes hatóságok hozzájárulását. Fontos megjegyezni, hogy a jelenleg is zajló régészeti feltárásokhoz és a kapcsolódó egyéb előkészítő munkálatokhoz hasonlóan – az engedélykérelem pozitív elbírálása esetén – az épületek alapozási és cölöpözési munkálatainak megkezdése is a beruházó saját kockázatára zajlik, az egyéb hatósági engedélyek megszerzésével párhuzamosan.

A beruházás következő mérföldkövei a gyár környezetvédelmi dokumentációjának összeállítása és a teljes üzemre vonatkozó egységes környezethasználati engedély megszerzése. A Sunwoda Hungary számára fontos a társadalmi felelősségvállalás, a környezettudatos és transzparens működés, ezért vállalja a vonatkozó jogszabályi előírásoknál szigorúbb, ún. BAT (best available technology / elérhető legjobb technika) határérték-intervallumokon belül is az alacsonyabb értékek betartását. Mindezt azon technológiai megoldások alkalmazásával tervezi elérni a vállalat, amelyeket az Európai Bizottságnak az ipari kibocsátásokról szóló 2010/75/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv szerinti, elérhető legjobb technikákkal (BAT) kapcsolatos következtetéseket tartalmazó különböző végrehajtási határozatai írnak elő.

Korábban a levegőminőségre vonatkozóan is szigorú emissziós keretrendszer alkalmazásában egyezett meg a Sunwoda Hungary és a nyíregyházi vezetés: a zöld energiatárolók gyártásával kapcsolatban sokszor említett NMP (N-metil-2-pirrolidon) kibocsátására a vállalt határérték 1,0-1,8 mg/Nm3 közötti tartományban marad pontforrásonként, ami a hazai és nemzetközi gyakorlathoz mérten is rendkívül alacsony.

Továbbá a Sunwoda Hungary önként csatlakozik a nyíregyházi önkormányzat által – a hatósági ellenőrzési rendszer mellett – saját hatáskörben kiépítésre kerülő monitoring rendszerhez, így a talaj-, csapadék- és szennyvíz, valamint a talaj- és levegőminőségre vonatkozó adatok folyamatosan nyomon követhetőek lesznek a nyilvánosság számára, ezzel is elősegítve a hiteles és transzparens működést. A helyi önkormányzat ezzel párhuzamosan folyamatosan fejleszti a Sunwoda Hungary gyártóegységének is otthont adó nyíregyházi Déli Ipari Parkot, ahol többek között egy új szennyvíztisztító telepet is tervez létesíteni. Utóbbi 2026 második negyedévben várható átadását követően a kínai vállalat az üzem vízfelhasználását 90%-ban tisztított szennyvízből tervezi fedezni, míg a kommunális vízfelhasználás a későbbiekben is az ivóvízhálózatról kerülne kiszolgálásra.

A Sunwoda cégcsoportról és az SEVB-ről
A vállalatcsoportot 1997-ben alapították, központja Sencsenben található. Az elektromos járművekhez 2008-ban kezdett el zöld energiatároló rendszereket gyártani. Termékportfóliója kiterjedt, számos energiatárolási technológiát és ahhoz kapcsolódó hardvert kínál az iparág ismert háztartási márkái számára. Gyárai Kínában és Indiában találhatóak, de képviseleti irodával rendelkezik Franciaországban, Németországban, az USA-ban és Izraelben is. 2011 óta a kínai, 2022 óta pedig a svájci tőzsdén is jelen van. A cég előkelő helyet foglal el mind a Kína TOP 500 magánvállalkozását, mind a világ legnagyobb megújuló energetikai vállalatait tartalmazó listán.
A 2014-ben létrehozott, majd 2023 óta Sunwoda Mobility Energy Technology néven működő Sunwoda Electronic Vehicle Battery Co., Ltd. (SEVB) a Sunwoda Electronic Co., Ltd. leányvállalataként látja el az elektromos autózás ismert szereplőit lítium-ion technológián alapuló fejlett termékeivel. Az SEVB az e-mobilitás területén a világ 10 legnagyobb zöld energiatároló rendszereket gyártó vállalata közé tartozik, rendkívül magas kutatási és fejlesztési költségvetéssel és több mint 2600 kutatóval, akiknek jelentős szerepük van a K+F tevékenységekben. A Sunwoda Group elektromosautó energiatároló szegmense a Csoport egyik leginkább dinamikusan növekvő üzletága, és 2022-ben elnyerte a cég a Benchmark Tier 1-es minősítést is.
   


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Fém, gépipar ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Ingatlan, építőipar ; Ipari Park ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: