Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

A Schaeffler a nehéz piaci körülmények ellenére erős harmadik negyedévet zárt

2023.11.07

Forrás: Schaeffler Sajtóközlemény
• A Schaeffler-csoport 2023 első kilenc hónapjában árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 6,6 százalékkal, azaz 12,3 milliárd euróra növelte az árbevételét (előző év: 11,8 milliárd euró), a harmadik negyedévben árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 0,5 százalékkal nőtt az árbevétel


• A beszámolási időszakban a rendkívüli tételek előtti EBIT árrés 7,9     százalék volt (előző év: 6,9 százalék), a harmadik negyedévben a rendkívüli tételek előtti EBIT árrés 8,4 százalék volt.
• Az Autóipari Technológiák és az Autóipari Kereskedelem üzletágak eredménye jelentős mértékben javult
• A M&A tevékenységeknél felmerülő be- és kifizetések előtti szabad cash flow értéke a beszámolási időszakban 211 millió euróra javult (előző év: 35 millió euró)
• A csoport szinten megfogalmazott előrejelzés megerősítésre került

A Schaeffler AG nyilvánosságra hozta a 2023-as év első kilenc hónapjára vonatkozó számadatait. A beszámolási időszakban a Schaeffler-csoport árbevétele 12.270 millió euró volt (előző év: 11.790 millió euró). Az értékesítés árbevételének az előző év azonos időszakához viszonyított árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számított 6,6 százalékos emelkedése mindenekelőtt a gyártott darabszámok növekedésére vezethető vissza és ez elmondható valamennyi üzletágról. Az eladási árakkal kapcsolatos pozitív hatások ugyancsak befolyásolták az árbevétel alakulását mindhárom üzletágban. A 2023-as év harmadik negyedévében az értékesítés árbevétele árfolyamhatásoktól megtisztítva 0,5 százalékkal 4.062 millió euróra nőtt.

Az Autóipari Technológiák üzletágban az év első kilenc hónapjában az árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számított 5,4 százalékos árbevétel- emelkedés a darabszámoknak a motor- és váltórendszerek, valamint a csapágy- és futóműrendszerek vállalati területeken kimutatható piac által generált növekedéséből adódott. Az árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számított 14,5 százalékos árbevétel-emelkedéshez az Autóipari Kereskedelem üzletágban elsősorban az európai régió jelentős mennyiségi növekedése járult hozzá. Az Ipari üzletágban az értékesítés árbevételének árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számított 5,7 százalékos emelkedése túlnyomórészt az év elején megszerzett Ewellix-csoport hozzájárulására vezethető vissza.

A beszámolási időszakban az árbevételek árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számítva az európai régióban növekedtek a legerősebben, 11,1 százalékkal. Az ázsiai/csendes-óceáni régióban az árbevételek árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 8,7 százalékkal nőttek, míg az amerikai és a nagy kínai régióban árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számolva 3,7, valamint 0,2 százalékkal haladta meg az árbevétel az előző évi értéket.

A Schaeffler-csoport az első kilenc hónapban 965 millió euró rendkívüli hatások előtti EBIT-et ért el (előző év: 813 millió euró). Ez 7,9 százalékos rendkívüli tételek előtti EBIT árrésnek felel meg (előző év: 6,9 százalék), és ez a rendkívüli tételek előtti EBIT árrés közel 19 százalékos javulását jelenti az előző évhez képest. A rendkívüli tételek előtti EBIT árrés növekedése mindenekelőtt a mennyiségekkel és az eladási árakkal kapcsolatos pozitív hatásokra vezethető vissza. A harmadik negyedévben a rendkívüli tételek előtti EBIT árrés 8,4 százalék volt.

...

Autóipari Technológiák: 4,8 százalékos rendkívüli tételek előtti EBIT árrés az első kilenc hónapban

Az Autóipari Technológiák üzletág az első kilenc hónapban 7.280 millió eurós értékesítési árbevételt ért el (előző év: 7.068 millió euró). A beszámolási időszakban árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számítva az értékesítés árbevétele 5,4 százalékkal nőtt - főként a magasabb piaci kereslet miatt bekövetkezett mennyiségi növekedésből adódóan. Az eladási árakkal kapcsolatos hatások ugyancsak pozitívan befolyásolták az árbevétel alakulását. Az árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számított árbevétel növekedése összességében elmarad a világszintű személygépkocsi- és könnyű haszongépjármű-gyártás alakulásától.

A beszámolási időszakban az európai régió könyvelte a legerősebb árbevétel növekedést árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számítva 11,3 százalékkal. Az ázsiai/csendes-óceáni régióban az árbevételek árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 9,7 százalékkal nőttek, míg a nagy kínai és az amerikai régióban árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számolva az árbevétel mínusz 0,1, valamint mínusz 0,5 százalékkal elmaradt az előző évi értékektől. Az e-mobilitás területén a megrendelésállomány értéke az első kilenc hónapban 2,9 milliárd euró volt, és ezzel már elérte a teljes évre tervezett 2 és 3 milliárd euró közötti céltartomány felső határát.

Az üzletág az első kilenc hónapban 349 millió euró rendkívüli tételek előtti EBIT-et ért el (előző év: 214 millió euró). A rendkívüli tételek előtti EBIT árrés ugyanebben az időszakban 4,8 százalék volt, és ezzel meghaladta az előző évi 3,0 százalékos értéket. A harmadik negyedévben a rendkívüli tételek előtti EBIT árrés mértéke 5,8 százalék volt. A rendkívüli tételek előtti EBIT árrés növekedése 2023 első kilenc hónapjában mindenekelőtt a gyártott mennyiségekkel és az eladási árakkal kapcsolatos pozitív hatásokra vezethető vissza.

Autóipari Kereskedelem: az árbevétel-növekedés 14,5 százalékos árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számítva, és továbbra is magas EBIT árrés

A beszámolási időszakban az Autóipari Kereskedelem üzletág 1.716 millió euró árbevételt ért el (előző év: 1.518 millió euró), mely árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számítva 14,5 százalékos árbevétel-növekedésnek felel meg az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az értékesítés árbevételének árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számított emelkedése lényegében a jelentős mennyiségi növekedésre vezethető vissza. Az eladási árakkal kapcsolatos hatások szintén pozitívan befolyásolták az árbevétel alakulását, ugyanis sikerült a megemelkedett beszerzési költségeket tovább hárítani a piacra.

Az árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számított árbevétel-növekedéshez valamennyi régió hozzájárult. Az árbevétel szempontjából legerősebb európai régióban az árbevételek árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számítva 13,9 százalékkal nőttek. A nagy kínai régióban az árbevételek árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számítva 24,7 százalékkal meghaladták az előző év azonos időszakának értékét. Az ázsiai/csendes-óceáni régiókban az árbevétel árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 14,2 százalékkal, míg az amerikai régióban 13,3 százalékkal nőtt.

Az üzletág rendkívüli tételek előtti EBIT-je 290 millió euró volt (előző év: 202 millió euró), ami 16,9 százalékos rendkívüli tételek előtti EBIT árrésnek felel meg (előző év: 13,3 százalék). A harmadik negyedévben a rendkívüli tételek előtti EBIT árrés mértéke 16,7 százalék volt. A rendkívüli tételek előtti EBIT árrés növekedését mindenekelőtt a bruttó árrés növekedése eredményezte, mely a beszámolási időszakban az előnyös árbevétel-összetételre, valamint az eladási árak kiigazítására vezethető vissza.

Ipar: a rendkívüli tételek előtti EBIT árrés piaci hatások miatti visszaesése

Az Ipari üzletág az év első kilenc hónapjában összesen 3.274 millió euró értékesítési érbevétel ért el (előző év: 3.205 millió euró). Az értékesítés árbevételének árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számított 5,7 százalékos növekedése túlnyomórészt az év elején megszerzett Ewellix-csoport hozzájárulására vezethető vissza. Az eladási árakkal kapcsolatos pozitív hatások szintén hozzájárultak a növekedéshez.

Az amerikai régió az első kilenc hónapban 11,5 százalékkal árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számítva a legnagyobb árbevétel-növekedést érte el. Az európai régióban az árbevételek 8,6 százalékkal, míg az ázsiai/csendes-óceáni régióban árfolyamhatásoktól megtisztított bázison 5,5 százalékkal nőttek. A nagy kínai régióban az árbevétel árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számítva mínusz 1,9 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakának értékétől, mivel az egyre gyengülő piaci környezet hátrányosan érintette az árbevétel alakulását.

Az Ipari üzletág az első kilenc hónapban 326 millió euró rendkívüli tételek előtti EBIT-et ért el (előző év: 397 millió euró). Ez 9,9 százalékos rendkívüli tételek előtti EBIT árrésnek felel meg (előző év: 12,4 százalék). A harmadik negyedévben a rendkívüli tételek előtti EBIT árrés mértéke 9,7 százalék volt. Mindenekelőtt a nagy kínai régió piaci folyamatai hatottak érezhetően hátrányosan.

...

Szabad cash flow – jelentős mértékben javult az előző évhez képest

A M&A (mergers & acquisitons, azaz cégek egyesülése & cégfelvásárlás) tevékenységeknél felmerülő be- és kifizetések előtti szabad cash flow 2023 harmadik negyedévében 182 millió euró volt. Ezzel a beszámolási időszakban a Schaeffler-csoport a M&A tevékenységeknél felmerülő be- és kifizetések előtti szabad cash flow erős növekedését könyvelhette el 211 millió euróval (előző év: 35 millió euró). Az emelkedést elsősorban a forgóeszközöknek az előző év azonos időszakához viszonyított alacsonyabb szintje eredményezte, ezzel egyidejűleg a beruházási tevékenység meghaladta az előző év azonos időszakának értékét.

„A megnövelt jövedelmezőséggel és az erősebb szabad cash flow-val a harmadik negyedév is megerősítette a pénzügyi helyzetünket ahhoz, hogy üzleti szegmenseinket felgyorsítva igazodjunk a jövő elvárásaihoz” - mondta Claus Bauer, a Schaeffler AG Pénzügyekért és IT-ért felelős vezérigazgatója.

Az anyavállalat részvényeseinek beszámítható konszernszintű eredmény a beszámolási időszakban 417 millió euró volt (előző év: 475 millió euró). A rendkívüli hatások előtti konszernszintű eredmény a 2023-as év első kilenc hónapjában 501 millió euróra nőtt (előző év: 464 millió euró). A szavazati joggal nem rendelkező elsőbbségi részvényenkénti eredmény 0,63 euró volt (előző év: 0,72 euró). 2023. szeptember 30-i határnappal a konszern 83.600 munkavállalót foglalkoztatott.

A csoport szinten megfogalmazott előrejelzés megerősítésre került

A Schaeffler AG Igazgatótanácsa a 2023. október 23-án megtartott ülésén változtatás nélkül megerősítette a 2023. július 25-én elfogadott előrejelzést csoport szinten, valamint az Autóipari Technológiák és az Autóipari Kereskedelem üzletágak tekintetében. Az Ipari üzletág vonatkozásában a vállalat a 2023-as üzleti évben időközben árfolyamhatásoktól megtisztított bázison számolva 4,5 és 5,5 százalék közötti árbevétel-növekedéssel, valamint változatlanul 9 és 11 százalék közötti rendkívüli tételek előtti EBIT árréssel számol.

Jelenlegi piaci előrejelzések a 2023-as üzleti évre vonatkozóan

• Autóipari Technológiák: Az LVP (2) 5 és 7% közötti növekedése 88,1 millió darabra 5)
• Autóipari Kereskedelem: A globális járműállomány valamivel csekélyebb mértékű növekedése az előző évhez képest, kissé magasabb átlagéletkorral (2022: 2,3%-os növekedés, átlagéletkor: 10,7 év) 6)
• Ipar: A releváns ipari termelés kismértékű emelkedése

„A Schaeffler-csoport ebben az üzleti évben bizonyította versenyképességét és jó számokat ért el. A 2025-ös ütemterv (Roadmap 2025) követésének köszönhetően továbbra is jó úton járunk. Valamennyi üzletág jó eredményeket ért el a saját piacain. Több lábon állunk. Ismét azt látjuk, ez garancia a növekedéshez, a jövedelmezőséghez és az értékteremtéshez.” – mondta Klaus Rosenfeld, a Schaeffler AG Igazgatótanácsának elnöke. 

[1] árfolyamhatásoktól megtisztított árbevétel növekedés az előző évhez képest
[2] LVP-növekedés: személygépkocsik és könnyű haszongépjárművek világszintű gyártásának növekedése
[3] rendkívüli tételek előtt
[4] az M&A (mergers & acquisitons, azaz cégek egyesülése és cégfelvásárlás) tevékenységeknél felmerülő be- és kifizetések előtt
[5] Az S&P Global © által rendelkezésre bocsátott tartalmak [IHS Markit Light Vehicle Production Forecast (Base), Oktober 2023]
[6] Az S&P Global © által rendelkezésre bocsátott tartalmak [IHS Markit Vehicles In Operation (VIO) Forecast, Juli 2023]

Jövőre vonatkozó kijelentések és előrejelzések
Jelen sajtóközleményben bizonyos kijelentések esetében jövőre vonatkozó kijelentésekről van szó. A jövőre vonatkozó kijelentések természetüknél fogva számos olyan kockázatot, bizonytalanságot és feltételezést tartalmaznak, amelyek azt eredményezhetik, hogy a tényleges eredmények vagy fejlemények a jövőre vonatkozó kijelentésekben megadott vagy azokban utalásként szereplő eredményektől vagy fejleményektől lényegesen eltérnek. Ezek a kockázatok, bizonytalanságok és feltételezések hátrányos hatással lehetnek az ebben a dokumentumban leírt tervek és fejlesztések eredményére és pénzügyi következményeire. Nem kötelességünk, hogy új információk, jövőbeni fejlemények alapján vagy egyéb okokból adódón nyilvános közlemény útján aktualizáljuk, vagy módosítsuk a jövőre vonatkozó kijelentéseket. Ezen sajtóközlemény címzettjeinek nem szabad aránytalan módon bízniuk a jövőre vonatkozó kijelentésekben, melyek kizárólag ezen sajtóközlemény napján érvényes állapotot tükrözik vissza. Ebben a sajtóközleményben ismertetett múltban előforduló trendekre vagy fejleményekre vonatkozó kijelentések nem tekinthetők olyan kijelentéseknek, miszerint ezek a trendek vagy fejlemények a jövőben is folytatódnak. Az előbbiekben feltüntetett figyelmeztetéseket a Schaeffler vagy annak nevében cselekvő személyek későbbi írásbeli, vagy szóbeli jövőre vonatkozó kijelentéseivel kapcsolatban figyelembe kell venni.

www.schaeffler.hu     


Cégfelvásárlás, cégeladás ; NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Munkagép, haszongép ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Fém, gépipar ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem ; - Schaeffler

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: