Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Bosch ESI[tronic] diagnosztikai szoftver: hatékony segítség az elektromos- és hibrid járművekhez

2023.08.14

Forrás: Bosch, Sajtóközlemény
Az ESI[tronic] már több mint 200 elektromos-és hibrid járműtípust tartalmaz
• Az ESI[tronic] standard diagnosztikai lefedettsége kiterjed az elektromos hajtásláncú járművekre is.


• Az ESI[tronic] 2.0 Online diagnosztikai szoftver járműspecifikus útmutatókat kínál a nagyfeszültségű rendszerek feszültségmentesítéséhez.
• Az ESI[tronic] 2.0 Online rendszerbe integrált SOH (State-of-health) tesztfunkció lehetőséget nyújt a nagyfeszültségű akkumulátor állapotának gyors meghatározására.
• Az ESI[tronic] 2.0 Online kibővült a Tesla járművekkel is.

Plochingen, Németország – Az autószervizek számára új kihívásokat jelent a hibrid- és elektromos járművek növekvő száma az utakon. Az elektromos- és hibrid járműveken végzett munka speciális szakértelmet igényel, és a műhelytechnikusoknak ehhez igazodó, speciális képzésre van szükségük ahhoz, hogy kezelni tudják az elektromos járművek nagyfeszültségű rendszereit. Az ilyen, alternatív típusú hajtásláncokon dolgozó gépjárműjavító műhelyek támogatására a Bosch ESI[tronic] 2.0 Online diagnosztikai szoftvere már jóval több mint 200 elektromos és hibrid járműtípust fed le. Mivel ezek a járművek már szerepelnek a Bosch standard diagnosztikai szoftvercsomagjában, a műhelynek nem kell külön licencszet vásárolnia ahhoz, hogy hozzáférjen az elektromos és hibrid járművekre vonatkozó széles körű diagnosztikai adatokhoz.

A nagyfeszültségű (HV) rendszer biztonságos feszültségmentesítése
Az elektromos- és hibrid járműveken végzett műveletek jelentős részénél elsődleges fontosságú a nagyfeszültségű (HV) rendszer leválasztása, hogy biztonságossá tegye azt, és megvédje a műhelytechnikusokat egy esetleges áramütéstől. Ehhez le kell választani a nagyfeszültségű rendszert a jármű többi részéről, majd ki kell sütni a maradék tárolt energiát. A rendszer leválasztása után a technikusoknak mindig biztosítaniuk kell, hogy a járművet ne lehessen véletlenszerűen újra feszültség alá helyezni, valamint ellenőrizniük és dokumentálniuk kell, hogy a rendszer feszültségmentes. Miután ezeket a lépéseket elvégezték, a nagyfeszültségű alkatrészeken, illetve azok közelében biztonságosan lehet dolgozni. A gyártótól és a járműtípustól függően azonban a gyártó által előírt feszültségmentesítési eljárás, illetve a vonatkozó utasítások eltérhetnek. A gyártó előírásainak betartása és az akkumulátor helyes leválasztása különösen fontos az autószerelők biztonsága szempontjából. Az ESI[tronic] 2.0 Online-ban ezért a Bosch a gyártói előírások és adatok alapján részletes utasításokat ad a járműspecifikus leválasztási folyamathoz.

A nagyfeszültségű (HV) akkumulátor állapotának kiolvasása és dokumentálása
Az elektromos vagy hibrid járművek nagyfeszültségű akkumulátora az öregedés során veszít tárolókapacitásából. Ezért egyes járműgyártók a nagyfeszültségű akkumulátor állapotára vonatkozó diagnosztikai adatokat, úgynevezett "State of Health" (SOH) adatokat adnak meg. A 2023/3-as szoftverfrissítéssel az ESI[tronic] diagnosztikai szoftver navigációs sávjában elérhető az új "HV akkumulátor (SOH)" fül. Ha a járműgyártó a HV akkumulátor-kezelő rendszerben megfelelő adatokat ad meg, az ESI[tronic] felhasználója egy speciális tesztfunkcióval kiolvashatja és kinyomtathatja ezeket az információkat. A nagyfeszültségű akkumulátor állapotát egy új akkumulátorhoz képest százalékos értékben jeleníti meg. Az ESI[tronic] által generált SOH-jelentés kinyomtatásával a műhely a járműtulajdonosok rendelkezésére bocsáthatja a járműbe szerelt nagyfeszültségű akkumulátor konkrét értékeit.

Rendellenességek a Tesla modellek diagnózisában
Az ESI[tronic] jelenleg a Tesla Model S és Model X típusokat tartalmazza. Az amerikai gyártó számos újítást hozott a diagnosztika területén. Fontos ismerni és betartani bizonyos sajátosságokat ahhoz, hogy a diagnosztika sikeresen fusson le a Tesla járműveken. A Model S és X változatoknál például le kell nyomni a fékpedált ahhoz, hogy a jármű olyan üzemmódba kerüljön, amely lehetővé teszi a CAN diagnosztikai funkciók elérését. Így a műhely gyorsan és hatékonyan végzi el a diagnosztikai műveleteket.

Az ESI[tronic] 2.0 Online diagnosztikai szoftver "Fontos információk a márkáról" linkje elmagyarázza ezeket a különleges funkciókat, így az Esitronic felhasználója gyors áttekintést kap a Tesla járművek diagnosztikájáról. A Bosch diagnosztikai szoftvere a rendszeres frissítések részeként további Tesla modellekkel, valamint más gyártók elektromos és hibrid modelljeivel is bővülni fog.

Címkék: Bosch, ESI, diagnosztika, gépjármű, gépjármű-felszerelések, elektromos, hibrid, szoftver, szerviz, biztonság 

Háttér információ 

A Gépjármű-felszerelések üzletág (AA) világszerte modern diagnosztikai és műhelytechnikával, valamint széles körű személygépkocsi- és haszongépjármű-alkatrészkínálattal látja el a kereskedelmet és a szervizeket, az új komponensektől a felújított cserealkatrészeken át, egészen a javítási megoldásokig. Az üzletág kínálata a Bosch gyári beszállítói termékeiből, illetve a kifejezetten a pótalkatrész piac számára fejlesztett termékekből és szolgáltatásokból áll. Több mint 150 országban összesen mintegy 13 ezer munkatárs, illetve világméretű logisztikai hálózat gondoskodik arról, hogy az alkatrészek gyorsan és időben eljussanak az ügyfelekhez. Az üzletág diagnosztikai és műhelytechnikát, diagnosztikai szoftvereket, szervizoktatást, valamint műszaki információkat és szervizszolgáltatásokat is kínál. Ez az üzleti terület felel a több mint 15 ezer műhellyel a világ egyik legnagyobb független autószerviz hálózataként működő Bosch Service, valamint a bő ezer tagú AutoCrew műhelykoncepciókért is.

További információért látogasson el honlapunkra: www.bosch-automotive-aftermarket.com  

A Bosch csoport különböző technológiák és szolgáltatások vezető nemzetközi szállítója. Világszerte mintegy 421.000 munkatársat foglalkoztat (2022. december 31-én) és 2022-ben 88,2 milliárd euró árbevételt ért el. A cégcsoport négy üzleti területen végzi tevékenységét, ezek a mobilitási megoldások, az ipari technika, a fogyasztási cikkek, valamint az energia- és épülettechnika. Vezető IoT-vállalatként a Bosch innovatív megoldásokat kínál az intelligens otthonokhoz, az ipar 4.0-hoz és a hálózatba kapcsolt mobilitáshoz. A Bosch fenntartható, biztonságos és izgalmas mobilitási megoldásokat nyújt partnereinek. Szakértelmét a szenzortechnológia, valamint a szoftverek és szolgáltatások területén, továbbá saját IoT-felhőjében hasznosítva kínál ügyfelei számára hálózatba kapcsolt, cross-domain megoldásokat egyetlen forrásból. A Bosch csoport stratégiai célja, hogy megkönnyítse a hálózatba kapcsoltságot olyan termékekkel és megoldásokkal, amelyek mesterséges intelligenciát (MI) használnak, vagy annak segítségével fejlesztettek, gyártottak. A Bosch csoport termékei és szolgáltatásai hasznos megoldásokkal javítják az élet minőségét. Az „Életre tervezve” szlogen ezt a világszerte elérhető technológiát jelenti. A Bosch csoport magában foglalja a Robert Bosch GmbH-t, annak mintegy 60 országban működő csaknem 470 leányvállalatával és regionális vállalataival együtt. Értékesítési és szolgáltatási partnereit is beleszámítva a Bosch globális gyártási és értékesítési hálózata a világ szinte minden országát lefedi. A Bosch csoport világszerte több mint 400 telephelye 2020 első negyedéve óta karbonsemleges. A jövőbeli növekedés alapja a vállalat innovatív ereje. A Bosch világszerte 136 telephelyen mintegy 85.500 munkatársat foglalkoztat a kutatás és fejlesztés területén, többek között 44.000 szoftvermérnököt.

További információért látogasson el honlapunkra: 
www.bosch.hu, iot.boschblog.hu, www.bosch.com, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.com, www.twitter.com/BoschPresse   


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; - Tesla ; Robot, automatika, automata ; AI, MI, Mesterséges intelligencia ; Radar, szenzor, ultrahang, érzékelő ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Fém, gépipar ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem ; - Bosch

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: