Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Az ABB az emisszió monitoring forradalmasító technológia születésének 85. évfordulóját ünnepli

2023.07.24

Forrás: ABB, Sajtóközlemény
• Az URAS modullal szerelt gázelemző készülék volt az első, amely infravörös mérési technológia segítségével valós időben vizsgálta a gázok összetételét.


•  Az URAS-t ma már széles körben használják azokban az ipari létesítményekben, ahol a környezetvédelmi szabványok teljesítése érdekében a gázok nagy precizitású mérésére van szükség.  
•  1938 óta az URAS a kompromisszumok nélküli környezetvédelmi megfelelés mércéjévé vált. 

Az ABB annak a technológiának a 85. évfordulóját ünnepli, amely forradalmasította a gáz analitikát és az emisszió monitoringot a vegyi üzemekben és finomítókban, a papír- és fémiparban, az energiatermelésben, a cementiparban és más iparágakban. 

1938-as bevezetésekor az URAS mint az első „infravörös abszorpciós adatrögzítő” (németül Ultra Rot Absorptions Schreiber) vált ismertté. Egy folyamatos üzemű, gázelemző készülék volt, amely az infravörös spektroszkópia (fényabszorpciós technológia) segítségével több mint 100 féle gáz koncentrációjának azonnali mérésére volt képes.

„Ez a technológia feltalálásától kezdve valóban forradalminak számított. Ma már a kompromisszumok nélküli környezetvédelmi megfelelés egyik etalonja. Az URAS segítségével világszerte számos ipari vállalat képes a kibocsátások ellenőrzésére és a környezet hatékony védelmére” – nyilatkozta Ben Goossens, az ABB Measurement & Analytics munkatársa. 

Az URAS-t az ipari vállalatok világszerte a környezetvédelmi megfelelés biztosításának kulcsfontosságú megoldásaként alkalmazzák. Páratlan felügyeleti üzemidejének köszönhetően ezt a technológiát az ipari kéményekből kilépő gázok folyamatos monitorozására használják. Emellett kiválóan használható a tengeri hajókból származó kibocsátások mérésére is, így nagy segítséget nyújt a hajózási vállalatoknak a környezetvédelmi előírások betartásában. 

Folyamatos üzemű, gázelemző készülékként az URAS az ipari szegmenseken kívül is széleskörűen alkalmazható. Például kórházakban életmentő fontosságú, mivel diagnosztikai légzésvizsgálatok során a CO2-szint mérését végzi; de az etilénkoncentráció elemzésére is megfelelő, így kiválóan felhasználható a banán szállítás közbeni érési folyamatának nyomon követésére is.

1996-ban az URAS-t használták az ABB innovatív moduláris analizátorának, az Advance Optima-nak alapjaként, amely egyetlen konstrukcióban egyesítette az összes gázelemző-készüléktípus működését. Ezzel az URAS lett az első saját IP-címmel rendelkező hálózati analizátor. Ez jelentette az elemzéstechnológia digitalizálásának kezdetét. 

„Évtizedekkel a dolgok internet megjelenése előtt az URAS már digitálisan kommunikációval rendelkezett. Napjainkban minden a digitális átalakulásról szól, ám az egész ezzel kezdődött.” – mondta Ben Goossens. 

Az URAS-t Erwin Lehrer és Karl Friedrich Luft német mérnökök fejlesztették ki. 1988-ban a technológiát gázzal töltött kalibrációs cellák hozzáadásával továbbfejlesztették. Mivel többé nem volt szükség nagynyomású vizsgálati gázpalackokra, az üzemeltetési költségek jelentősen csökkentek, és a használat is egyszerűbbé vált.

Az ABB Folyamatautomatizálási üzletága olyan ipari rendszereket automatizál, villamosít és digitalizál, amelyek az alapvető szükségletek széles skáláját elégítik ki az energia-, víz- és anyagellátástól kezdve az áruk előállításán át a piacra szállításig. Az ABB Folyamatautomatizálási üzletága közel 20.000 alkalmazottjával, vezető technológiájával és szolgáltatási szakértelmével segíti a feldolgozó-, hibrid- és tengerhajózási iparágakban tevékenykedő ügyfeleit a teljesítmény és a működés biztonságának javításában, lehetővé téve egy fenntarthatóbb és erőforrás-hatékonyabb jövőt. 
go.abb/processautomation

Az ABB technológiai vezető szerepet tölt be az energetika és az automatizálás területén, termékeivel és megoldásaival elősegíti egy fenntarthatóbb és erőforrás-hatékonyabb jövő kialakítását. A vállalat megoldásai a mérnöki szaktudás és a szoftverek összekapcsolásával optimalizálják a berendezések gyártását, mozgatását, energiaellátását és működtetését. A kiválóságáról több mint 130 éve jól ismert ABB közel 105.000 munkatársa elkötelezett az ipari átalakulást felgyorsító innovációk előmozdítása mellett. 
www.abb.com   

Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű-, valamint energetikai szektorban. 

ABB weboldal: http://new.abb.com/hu  
Facebook oldal: https://www.facebook.com/ABBMagyarorszag  
Instagram: https://www.instagram.com/abb_magyarorszag/  
YouTube: https://www.youtube.com/ABBMagyarorszag   

www.abb.hu   


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Múzeum, ipartörténet, veterán ; Robot, automatika, automata ; - ABB ; Radar, szenzor, ultrahang, érzékelő ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Fém, gépipar ; Műanyag, gumi, üveg, szénszál ; Fa, bútor, papír, nyomdaipar ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: