Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

ABB: 2021 harmadik negyedévének eredményei

2021.10.21

Forrás: ABB, Hírek
Az erős kereslet és a szállítói lánc korlátai jelentős hatást gyakoroltak az árbevételre
• Rendelésállomány: 7,9 milliárd USD, +29%; összehasonlító alapon1 +26%


• Árbevétel: 7,0 milliárd USD, +7%; összehasonlító alapon +4%

• Működési eredmény: 852 millió USD; marzs 12,1%

• Üzemi EBITA1: 1 062 millió USD; marzs1: 15,1%

• Alap EPS: 0,33 USD; -85%2

• Működési cashflow: 1 104 millió USD; folytatódó tevekénységekből származó működési cashflow: 1 119 millió USD

1 A nem GAAP szerinti számokért lásd a 'kiegészítő egyeztetések és meghatározások' részt a mellékelt 2021. III. negyedéves pénzügyi tájékoztatóban.

2 Az EPS-növekedés számítása nem kerekített összegekkel történt.

3 Konstans deviza (nincs kiigazítva az üzleti portfólió változásainak megfelelően).

4 Az összeg a folytatódó és nem folytatódó tevékenységekre vonatkozó összesített értéket tünteti fel.

Örömmel jelenthetem ki, hogy a negyedévi marzs a szállítási lánc nehézségei ellenére is kedvezően alakult. A készpénztermelésünk nagyon erős volt, így a kedvező mérlegeredményünk támogatja a szerves növekedésünket, az akvizíciókat, és jó alapot nyújt a részvényeseknek járó kifizetésekhez is.Björn Rosengren, vezérigazgató

Vezérigazgatói összefoglaló

A harmadik negyedév vegyes képet mutat. Egyfelől a kereslet magas szintje jelentősen segítette a rendelésállomány erős növekedését, másfelől a szállítási lánc nehézségei a vártnál nagyobb mértékben befolyásolták az árbevételünk alakulását. Ennek ellenére javult az üzemi tevékenységek nyeresége és a marzs, erős volt a cashflow, folytattuk a portfoliónk optimalizálását, és sikeresen oldottuk meg néhány új termék piaci bevezetését is.

A rendelésállomány az előző év azonos időszakához képest 29%-kal (összehasonlító alapon 26%-kal) nőtt. Tudatosan törekszünk arra, hogy az általunk elfogadott rendelések általában valós keresletre épüljenek, de a beszállítói lánc jelenlegi feszült helyzetében joggal feltételezhetjük, hogy megrendeléseink egy részét az úgynevezett „biztonsági rendelések” adják, amelyekkel a vevők a jövőbeni szállításokat kívánják előre bebiztosítani. A kedvező pénzügyi eredményekhez minden üzletág kétszámjegyű növekedéssel járult hozzá, de minden szegmens és a régió is pozitív fejleményekről számolt be. Az előző időszakhoz viszonyítva a vevői aktivitás Amerikában némileg erősödött, Európában gyengült, míg Kínában stagnálást mutatott.

Az ellátási lánccal kapcsolatos nehézségek negatívan befolyásolták az árbevétel alakulását, és késedelmet okoztak a vevői szállítások terén is. A nehézségek főként a félvezetők beszerzésével, valamint a szállítói lánc egyensúlyi zavaraival voltak kapcsolatosak, amelyek leginkább az Energetika, illetve a Robotika és Gyártásautomatizálás üzletágakat érintették a legérzékenyebben. Az árbevétel 7%-kal (összehasonlító alapon 4%-kal) nőtt.

Az üzemi EBITA az előző év azonos időszakához képest 35%-kal nőtt, míg a marzs 310 bázisponttal 15,1%-ra erősödött. Azonban ez a javulás a tavalyi eredményekben szereplő néhány kedvezőtlen, ideiglenes tételnek, az üzletágak többségénél tapasztalható pozitív fejlődésnek, valamint a vállalati költségek e negyedévben tapasztalt szokatlanul alacsony szintjének volt betudható.

Örömmel látom, hogy ezt a negyedévet is erős cashflow-val zárjuk. A cashflow a tavalyi szinthez képest több mint kétszeresére, 1,1 milliárd dollárra (USD) erősödött. A mérlegeredményünk jó, a nettó adósság/EBITDA aránya 0,5.

Az aktív portfóliókezelési stratégiánkkal összhangban a negyedév során eladások és akvizíciók is bejelentésre kerültek. Úgy döntöttünk, hogy 2,9 milliárd USD készpénzért eladjuk a Mechanikus Erőátvitel divíziót (Dodge). A divízió eladása várhatóan az év vége előtt lezárul.

Kilátások

2021 negyedik negyedévében az ABB arra számít, hogy folytatódnak a szállítói lánc nehézségei, ami továbbra is negatívan hat majd a vevői szállításokra. Becsléseink szerint az árbevétel növekedése összehasonlító alapon nagyjából hasonlóan alakul majd, mint a harmadik negyedévben.

A múltbéli pénzügyi eredmények alapján arra számítunk, hogy a negyedik negyedévben az üzemi EBITA marzs értéke csökkenni fog.

A Robotika és Gyártásautomatizálás üzletág felvásárolta az autonóm mobil robotok gyártása terén globális vezetőnek számító ASTI Mobile Robotics Group-ot (ASTI). Az akvizíció segítségével kiaknázhatjuk a logisztikában és a raktári automatizálásban rejlő piaci lehetőségeket is. Jól haladnak a portfóliónk optimalizálást célzó egyéb tevékenységek is.

Örömmel látom, hogy az E-mobilitás divíziónk piacra dobta a Terra 360-ot, amely a világ leggyorsabb villámtöltője. A piacon jelenleg ez az egyetlen olyan töltő, amely dinamikus teljesítményelosztás mellett egyidejűleg négy e-járművet képes tölteni. A töltő maximális teljesítménye 360 kW, és egy elektromos jármű akkumulátorát alig 15 perc alatt képes teljesen feltölteni. Ez a töltő is hozzájárul majd ahhoz, hogy tovább erősítsük az e-járművek töltési piacán kivívott vezető pozíciónkat.

A Folyamatautomatizálási üzletágunk a bányászat területén jelentkezett új megoldásokkal. Az üzletág piacra dobta a technológiai megoldásokat tartalmazó ABB Ability™ eMine-t. Ezek a technológia megoldások a bányászati folyamatok teljes körű villamosítását teszik lehetővé a folyamatok felügyelete és az energiafelhasználás optimalizálása terén. A portfólió 2022-től kiegészül az ABB Ability™ eMine FastCharge villámtöltővel is, amely dömperekhez kínál majd nagyteljesítményű, villamos töltési megoldást. A portfólióhoz tartozik majd the ABB Ability™ eMine Trolley System is, amely segítségével akár 90%-kal is csökkenthető a dízelfogyasztás.

Ismét elismerték a fenntarthatóság terén tett sikeres erőfeszítéseinket. A vállalatok környezeti, társadalmi és irányítási teljesítményének értékelésére létrehozott FTSE4Good Index Series szerint a fenntarthatósági törekvéseinket 4,2 ponttal jutalmazták (a 0-tól 5-ig terjedő skálán 5 pont jelöli a legjobb teljesítményt). Az FTSE4Good index alapján az ABB-t a világ legjobban teljesítő vállalatai közé sorolták, az értékelésben kapott 4,2-es pontszám felette áll a szektor átlagának.

Björn Rosengren CEO

Az ABB arra számít, hogy az év végén várható, szállítási láncot sújtó nehézségek miatt az árbevétel növekedésének 2021 egészére vetített értéke összehasonlító alapon 6-8% körül lesz (szemben a korábban tervezett közel 10%-kal). 2021-ben az ABB azzal számol, hogy a 2020-as szinthez képest erős ütemű javulás következik be, és időarányosan teljesül a 2023-ra célul tűzött működési EBITA marzs, amelynek értéke a 13-16%-os értéktartomány felső felében lehet.

A 2021. III. negyedév eredményeinek sajtóközleménye és bemutató diái az ABB Hírközpontban (www.abb.com/news) és a Befektetői kapcsolatok honlapján (www.abb.com/investorrelations) érhetők el.

Az ABB (ABBN: SIX Swiss) egy vezető globális technológiai vállalat, amely ösztönzi a társadalom és az ipar átalakulását egy hatékonyabb és fenntarthatóbb jövő megvalósítása érdekében. Az energetikai, robotikai, automatizálási és hajtás portfólióinak különböző szoftverekkel való összekapcsolásával az ABB kitolja a technológia határait, hogy ezzel a teljesítményt új szintre emelje. A kiválóságáról több mint 130 éve jól ismert ABB sikerességét a világ több mint 100 országban foglalkoztatott 105.000 tehetséges munkatársa garantálja.www.abb.com 

Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű, valamint energetikai szektorban.

ABB weboldal: http://new.abb.com/hu   

Facebook oldal: https://www.facebook.com/ABBMagyarorszag   

Instagram: https://www.instagram.com/abb_magyarorszag/   

YouTube: https://www.youtube.com/ABBMagyarorszag  

www.abb.hu    


Cégfelvásárlás, cégeladás ; NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Munkagép, haszongép ; Robot, automatika, automata ; - ABB ; AI, MI, Mesterséges intelligencia ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Fém, gépipar

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: