Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

A Siemens virtuális erőművekkel növeli a zöld energiában rejlő potenciált

2019.05.24

Forrás: Siemens, Hírek
A Siemens Finnország új vállalatot hozott létre a virtuális erőművekkel kapcsolatos tevékenységének bővítése érdekében.


A Vibeco (Virtual Buildings Ecosystem - Virtuális Épületek Ökoszisztéma) olyan innovatív módszer, amellyel még jobban kiaknázhatók az egyre decentralizáltabb energetikai rendszerek előnyei. A virtuális erőmű lelke egy Siemens által üzemeltetett szoftver platform, amely intelligens módon szétosztja a mikrohálózatra csatlakoztatott épületekből érkező elektromos terheléseket, és ennek során alkalmazza a megújuló energiát és az energiatárolást is.
 
Az új virtuális erőmű (VEP) szolgáltatás platform – egy digitalizált kereslet-kínálat rendszer – először teszi lehetővé azt, hogy összevonjuk az épületek vagy ipari üzemek kisebb elektromos terheléseit, és az épületek üzemeltetői energiát értékesíthessenek a tartalékpiacon, a végső cél pedig a teljes villamosenergia-piac rugalmasságának javítása.
Ezzel a technológiával újfajta piacot alakítunk ki a hálózat szélén” – magyarázta Cedrik Neike, a Siemens Smart Infrastructure vezérigazgatója. „A Finn Állammal együtt úttörő jellegű modellt alakítunk ki a decentralizált energetikai rendszerek számára, melynek az előnyeit a közművek, a vállalatok és a társadalom egyaránt élvezhetik majd. A terhelés épületek, a hálózat és az eMobility infrastruktúra közötti kiegyensúlyozásának komplexitása mélyreható szakértelmet igényel a kereslet és a kínálat területén.

A VEP szolgáltatás segíti a villamosenergia-fogyasztás egyenletes elosztását, hogy kevesebb tartalékenergiára legyen szükség, és ebből következően csökkenteni lehessen a széndioxid-kibocsátást. A finn nemzeti hálózat üzemeltetője, a Fingrid, térítést ad az ingatlantulajdonosoknak, amikor a virtuális erőmű energiát táplál be a nyilvános hálózatba. A finn Gazdasági és Foglalkoztatási Minisztérium 8,4 millió eurót ad a szükséges technológiai beruházásokhoz.

A Siemensnek már két kísérleti ügyfele is van a virtuális erőmű módszerhez. A Finn Vasutak össze fogja kapcsolni az ikonikus Helsinki Központi Pályaudvart két vasúti kocsiszínnel egy mikrohálózatba, és ezzel létrehoz egy virtuális erőművet.

A megújuló energia az egész rendszert kihívások elé állítja. Ezekre a kihívásokra már most fel akarunk készülni” – mondja Juha Antti Juutinen, a Finn Vasutak ingatlanügyekért felelős igazgatója.

Lappeenranta, az orosz határ közelében fekvő 75.000 fős város, kilenc középülettel indítja a rendszert, melynek keretében még további 50 épületet lehet majd a városi mikrohálózatba kapcsolni.

„A virtuális erőmű szolgáltatás csökkenti a város környezeti hatását, és további bevételt termel” – mondja Markku Mäki-Hokkonen, Lappeenranta városának fejlesztési igazgatója.

A Siemens VEP platformja a Sello bevásárlóközpontban – amely 100.000 m2-es alapterülettel rendelkezik, és Helsinki külvárosában található – alkalmazza a vállalat sikeres energiaoptimalizálási projektjét. A Sello mikrohálózata egyesíti magában az energiahatékonyságot, a tárolást, a csúcsterhelések optimalizását, és a saját villamosenergia-termelést. Ezen kívül a többlet energiának a tartalékpiacon történő értékesítése kb. 650.000 eurós éves bevételt jelent a Sello ingatlan tulajdonosainak.

Ha bővebb tájékoztatást szeretne kapni a Siemens Smart Infrastructure termékekről, látogassa meg a következő weboldalt:
www.siemens.com/smart-infrastructure 

A Siemens Smart Infrastructure (SI) operatív vállalata a piac meghatározó szereplője a jelenlegi és a jövőbeni intelligens és adaptív infrastruktúra terén. Az urbanizáció és a klímaváltozás sürgető kihívásaira kínál megoldásokat azáltal, hogy összekapcsolja az energiarendszereket, az épületeket és az iparágakat. Az SI teljes és átfogó portfóliót kínál egyetlen forrásból - termékeket, rendszereket, megoldásokat és szolgáltatásokat az energia előállítási pontjától kezdve egészen a fogyasztásig. Az egyre nagyobb mértékben digitalizált ökoszisztémával elősegíti az ügyfelek sikerét és a közösségek fejlődését, miközben hozzájárul a bolygó védelméhez is. Az SI gondoskodó környezeteket alakít ki. A Siemens SI operatív vállalata nemzetközi központja a svájci Zugban található, és kb. 71.000 embert foglalkoztat világszerte.

www.siemens.hu  


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Robot, automatika, automata ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Ingatlan, építőipar ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem ; - Siemens

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: