Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Repülőtéri értesítő 2023. február 17.

2023.02.17

Forrás: Budapest Airport, Hírek
• Egymillió fő alatt a januári utasforgalom, átmeneti lassulás a légi áruszállításban
• Gyógyszereket is lehet már kapni a repülőtéren
• Már a Budapest Airport honlapján is megnézhető a terminálon várható várakozási idő


• Új gyermekjátszó az 1. utasmólón
• A Budapest Airport a környezettudatos építés mellett

Egymillió fő alatt a januári utasforgalom, átmeneti lassulás a légi áruszállításban

Összesen 944.392 utas fordult meg a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az év első hónapjában; 6,2%-kal kevesebb, mint a járvány előtti évben. Az utasforgalom helyreállása a járvány előtti szinthez képest folytatódik, bár a légitársaságokra kivetett extra profitadó, az erős infláció és a lassuló gazdaság miatt az eredetileg feltételezettnél lassabban.

2022 második felére a légi áruszállításba is begyűrűztek a globális gazdasági lassulás hatásai; sőt, 2023 januárjára a világ légi áruvolumene már a COVID előtti szint alá csökkent (10%-os csökkenéssel 2019 januárjához képest). Ezek a hatások 2023 első hónapjában a budapesti repülőtéren is érezhetők voltak. 13.025 tonna áru fordult meg a BUD Cargo Cityben, ami 20%-kal több, mint 2019 januárjában, viszont 17,3%-kal kevesebb, mint a tavalyi év azonos hónapjában kezelt mennyiség. A Budapest Airport prognózisai alapján a cargo forgalom lassulása átmeneti jelenség, már februártól erősödés érezhető, a légi áruszállításnak pedig stabil szerepe és fejlődési potenciálja van a jövőben is.

Gyógyszereket is lehet már kapni a repülőtéren

Az utasok igényeire figyelemmel új szolgáltatással bővült a 2B Terminálon található Universal Airport HUB, ahol mostantól vény nélkül kapható gyógyszerek és gyógyhatású készítmények vásárlására is van lehetőség. Az elérhető termékek köre folyamatosan bővül, de már jelenleg is közel ötvenfélre készítményből választhatnak a vásárlók, legyen szó akár lázról vagy fájdalomról, alvászavarról, stressz okozta tünetekről, felsőlégúti panaszokról, emésztési zavarról, illetve szem-, fül- vagy bőrirritációról.

A repülőtéri Universal Airport HUB a 2B Terminál földi oldalán, a Spar mellett található, és 0-24 óráig tart nyitva.

Már a Budapest Airport honlapján is megnézhető a terminálon várható várakozási idő

Február óta már a Budapest Airport honlapján is megnézhetik az utasok, hogy a terminálra érkezve mennyi idő alatt juthatnak át az utasbiztonsági ellenőrzésen. A pontos várakozási időt kijelző monitorok már tavaly óta jelzik ezt az információt a terminálon, mostantól azonban már a repülőtérre érkezés előtt is megnézhetik az utasok, hogy hogyan kalkulálhatnak a járatindulás előtti idővel. A Budapest Airport ezzel a fejlesztéssel elősegíti, hogy a repülőtéren töltött idő még inkább stresszmentes és kiszámítható legyen, a minden eddiginél gördülékenyebb utasforgalomnak köszönhetően. A várakozás-kijelzésnek, valamint a biztonsági ellenőrzés közelmúltbeli modernizálásának köszönhetően a várakozási idő átlagosan kevesebb, mint öt perc, de tavaly a nyári csúcsforgalom során sem kúszott 13 perc fölé.

Új gyermekjátszó az 1. utasmólón

Túlzás nélkül párját ritkítja az a gyermekjátszó, amit februárban adtak át a repülőtér 1. utasmólóján. A játszótéren a gyerekek egy mini-repülőtér világába csöppenhetnek, ahol maguk irányíthatják a forgalmat; repülőgépre szállhatnak és birtokba vehetik azt a futópályát, amely a budapesti légikikötő I. pályájának kicsinyített mása. A gyermekjátszó biztonságos és örömteli várakozást kínál a legkisebbeknek, hogy a nyaralás élménye számukra is már a repülőtéren kezdetét vegye.

Nem ez az első a Budapest Airport családbarát fejlesztéseinek sorában; a repülőtéren összesen négy, fotellel, pelenkázóval és mikrohullámú sütővel felszerelt babaszoba és 12 db ingyenesen igénybe vehető babakocsi áll a kisgyermekesek rendelkezésére, gyermekjátszóból pedig az újonnan átadott mellett további kettő található a 2. Terminál tranzitterületén belül, ráadásul a Budapest Airport mindkét létesítmény a közeljövőben fel fogja újítani.

A Budapest Airport a környezettudatos építés mellett

A Budapest Airport csatlakozott a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületéhez (HuGBC, Hungary Green Building Council), ezzel is hangsúlyozva a vállalat elköteleződését a fenntarthatóság iránt.

„A Budapest Airport elkötelezett a fenntartható fejlődés mellett, így stratégiájának egyik alappillére a fenntarthatóság. Ennek mentén a fejlesztéseink során is kiemelt szempontként kezeljük az épületek energiafelhasználásának optimalizálását, a megújuló energiaforrások használatát és az építési munkák során keletkező hulladék újrahasznosítását” – mondta Katona Sarolta, a Budapest Airport fenntarthatósági vezetője. Hozzátette: „Azt is hasonlóan fontosnak tartjuk, hogy folyamatosan nyomon kövessük a környezettudatos fejlődéshez szükséges gyakorlatokat, eszközöket, és munkatársaink, partnereink tudatosságát is növeljük e téren. Azzal, hogy csatlakoztunk a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületéhez, egy olyan szakmai közösség tagjává váltunk, ahol a fenntartható építkezéssel kapcsolatos tudást és tapasztalatokat, jó gyakorlatokat megoszthatjuk egymással.”

A Budapest Airport a küszöbön álló két legnagyobb fejlesztése, az 1. Terminál tervezett újranyitása és a 3. Terminál építése során is kiemelt jelentőséget tulajdonít a fenntarthatósági irányelveknek, amelyhez a HuGBC is hasznos szakmai tudásbázist jelent.

www.bud.hu   


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; - BUD ; Munkagép, haszongép ; Fém, gépipar ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: