Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

KUKA KR Delta Hygienic robot a tisztasági igényekre

2021.07.30

Forrás: IpariCégek.hu Riport
Rumpler Ádám, Account Manager, a KUKA Hungária Kft. szakembere ismertette a Hygienic robot alkalmazási előnyeit és felépítését.


- Milyen igények és elvárások szerint készült a Hygienic robot? Mik voltak a megalkotásának főbb előzményei? 

A tervezés során elsősorban az élelmiszer, - elektronika, - és a gyógyszeripar igényeit vettük figyelembe, ugyanis ezekben az iparágakban rendkívül fontos a higiénia. A robot testét rozsdamentes acélból alakítottuk ki, ami tökéletesen megfelel a gyártásban előírt szigorú higiéniai normáknak. Gondoljunk csak bele milyen steril környezet szükséges, például amikor gyógyszereket állítunk elő. Azonban ezeken a területeken nemcsak a tisztaság jelent nagy kihívást, hanem magasfokú pontosságra, gyorsaságra és rugalmasságra is szükség van. A KR DELTA-t úgy alakítottuk ki, hogy a korábban említett szempontok mindegyikében helytálljon.

- Mikor készült el és került az ipar számára megvásárolhatóvá?  

A robotok a sikeres tesztelést követően, 2021-től kezdődően már elérhetővé váltak a partnereink számára. Majd ez év áprilisában megkezdődött a berendezések szállítása is. A DELTA robotot már a legújabb, innovatív KR C5 micro vezérlőnk irányítja, ami szintén idén került forgalmazásra.

- Hogy néz ki a robot, melyek a főbb részei? A KUKA korábbi robotjai közül kinézetre hasonlít-e valamelyikre?

A Delta nem hasonlít a már jól ismert hattengelyes ipari robotokhoz. Sok esetben csak pókrobotként emlegetik a karos elrendezése miatt. A robotrendszert fő részeit egy alapváz, a karok és a robot flange alkotja. A higiéniai robotunk nagy előnye, hogy különleges szerkezeti kialakítása révén nem igényel karbantartást. A hajtóművet egy tok védi, míg a gömbcsuklók önkenő anyagból készültek. Továbbá a rendszer részét képzi a KR C5 micro vezérlőt és a robotot összekötő kábelszett, valamint a Teachpendat is. A felépítéssel kapcsolatosan még fontos megjegyezni, hogy az új generációs vezérlőnek köszönhetően a robotrendszer helyigénye jóval kisebb.

- Mit lehet tudni a Hygienic robot anyagairól és burkolatairól? Ebből a szempontból miben más a korábbi robotoktól?

A robot teljes teste rozsdamentes rozsdamentesacélból készül, ennek köszönhetően a műszak végeztével akár a teljes robotot is le lehet mosni. Ez különösen fontos például az élelmiszeripari vállalatoknál, ahol folyamatosan meg kell felelni a különböző higiéniai előírásoknak. A DELTA-tól eltérően a hagyományos ipari robotokat alumíniumötvözetből gyártják. 

- Hogyan és milyen mértékig védett a porral és a nedvességgel szemben? Anyagtaszító külső védőréteggel is rendelkezik?

Legújabb robotrendszerünket IP69-es nemzetközi védelmi fokozattal láttuk el, illetve rozsdamentes rozsdamentesacél kialakítása révén nem szükséges egyéb bevonat a robothoz. Ezenfelül a KR DELTA hőmérséklet, - és korrózióálló, ebből kifolyólag pedig rendkívül könnyen tisztítható, valamint fertőtleníthető. Mindez ideálissá teszi az olyan tiszta munkakörnyezetet igénylő ágazatokban, mint az élelmiszeripar, a gyógyszeripar vagy az elektronikai ipar. A védettség legnagyobb előnye, hogy lerövidíti a tisztítás és a karbantartás miatti leállások idejét a termelésben.

- Milyen élelmiszerszabványoknak és tanúsításoknak felel meg a robot?

A robot TÜV tanúsítványokkal rendelkezik, amely megfelel többek között az amerikai (US FDA) és a német (GER LFGB) élelmiszer, -és gyógyszeripari előírásoknak is.

- A fő műszaki paraméteriről mit érdemes tudni? Mekkora sebességgel, mozgási és teherbírási tartománnyal tud tevékenykedni?  

A párhuzamos karú robot 3 kg-os teherbírással rendelkezik, 1200 mm átmérőjű területen képes dolgozni, valamint vertikális irányban 250 millimétert tud mozogni – akár a mennyezetre szerelve is. „Small Adep Cycle” (kis adapt-ciklus) mérése alapján ciklusideje 0,5 másodperc 1 kg terhelés mellett. Ezen jellemzői miatt tökéletes választás a válogatással és csomagolással kapcsolatos felada-tok elvégzésére.

- Mennyi KR DELTA Hygienic robotot lehet egyidejűleg azonos vagy eltérő feladatra beállítani? 

Mivel minden KR DELTA külön-külön vezérelhető, - megfelelő sori PLC irányítással – korlátlan mennyiségű robotot lehet üzembe helyezni. Amennyiben egy conveyor pályával összehangolva kívánjuk a robotokat működtetni, akkor a KUKA.PickControl rendszer segítségével egyidejűleg akár 10 robotot is össze lehet kapcsolni.

- Mennyivel eltérőbb ez a Hygienic robot a KUKA korábbi robotjaihoz képest programozhatóság, költség és szervizelés szempontjából? 

A Hygienic robotok rendkívül magas sebességgel dolgoznak, így az alkatrészek súrlódása is gyakoribb a munkavégzés alatt. Ebből következően elkerülhetetlen az alkatrészek elkopása. A karbantartási és alkatrészcsere ciklusideje – melyeket a megfelelő üzemeltetés érdekében el kell végezni - 2.500, 5.000 és 20.000 óra között alakul.

- Melyik iparágakban jelenthet elsősorban gyorsabb automatizálást az új higiéniai robot? 

Elsősorban élelmiszer, - gyógyszer, - és elektronikaiparban ajánljuk, de ideális bármely olyan ágazatban, ahol nagy sebességre és kis alkatrészpakolásra van igény.

- Példával illusztrálva hol érdemes elsősorban alkalmazni? A higiéniai környezetben hol tudhatja a legtöbb élőerőt kiváltani?

A KR DELTA kiválóan alkalmazható például a különböző, kisebb és kész élelmiszerek (csokoládészelet stb.) pakolására. Köszönhetően a nagy sebességének, illetve precizitásának hatékonyan képes az emberi munkaerőt kiváltani.

* Minden IpariCégek.hu Riport saját készítésű, minden jogot fenntartunk!   


Riportok ; Ipari Blog ; NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Robot, automatika, automata ; - KUKA ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Fém, gépipar ; CNC-PLC ; Élelmiszer ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: