Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

A CLS új generációja - Kultikus formaterv a jövő világítástechnológiájával

2014.10.02

Forrás: Mercedes-Benz Hírek
Stuttgart – A Mercedes-Benz alaposan átdolgozta a négyajtós CLS Coupé és a CLS Shooting Brake modelleket. Mindkét formatervezési ikon sportosabb orrkialakítást kapott.


A még jobb minőségű belső tér új, tökéletesen megformált részleteivel a modern luxust egyesíti az érzelmes sportossággal. Emellett úttörő technológiai innovációk forradalmasítják az autózást. A futurisztikus MULTIBEAM LED fényszóró új dimenziót nyit a világítástechnológiában. A rendszer nagyteljesítményű, precíziós LED moduljai az összes közlekedési helyzetet a lehető legjobban világítják meg. Csúcstechnikáról tesznek tanúbizonyságot az új, izmos motorok, az intelligensen összekötött vezetői segéd- és biztonsági rendszerek, a 9G-TRONIC kilencfokozatú automata váltó, valamint a progresszív, interneteléréssel rendelkező médiarendszer. A csúcseljesítmény tekintetében az AMG-variánsok - vagyis a CLS 63 AMG Coupé és Shooting Brake - akár 585 lóerős teljesítményükkel pole pozíciót foglalnak el. A Mercedes connect me az összes modellváltozat fedélzetén sokrétű online szolgáltatást nyújt.

Tíz évvel ezelőtt a CLS-sel a Mercedes-Benz létrehozta a négyajtós kupék szegmensét, ezzel is igazolva az autós formatervezés területén elfoglalt vezető szerepet. A CLS első ízben kötötte össze a kupék eleganciáját és dinamikáját egy szedán kényelmével és funkcionalitásával. Emellett első járműként opcionálisan dinamikusan vezérelt, teljes egészében LED-es fényszórórendszert kapott, amivel „fényikonná” is vált. 2012-ben a Mercedes-Benz a CLS sikerét a CLS Shooting Brake verzióval fokozta. A sportos ötajtós újfent igazolta a stuttgarti prémium márka kreativitását az új koncepciók megalkotása terén. Egy sportautó kivételes formájával, ugyanakkor öt ülőhelyével és tágas csomagtartójával a CLS Shooting Brake öt olyan felnőtt attraktív kísérője lehet, akik aktív életet élnek, nem követik a tömeget, és a stílusos utazás, valamint a sportosság mellett a praktikumról sem kívánnak lemondani. Forradalmi kialakításával a Shooting Brake a Mercedes-Benz innovatív luxusautó-kínálatának újabb csillagává vált. A CLS Coupé és a CLS Shooting Brake különleges kisugárzással rendelkező stílusikonná vált, és ezek a modellek a jövőben is szegmensük igazán egyedi képviselői lesznek.

Prof. Dr. Thomas Weber, a Daimler AG vezetőségének tagja és a konszern kutatásokért, valamint a Mercedes-Benz Cars fejlesztésekért felelős igazgatója a következőképpen nyilatkozott: „A CLS Coupé és a CLS Shooting Brake személyében olyan formai ikonokat hoztunk létre, melyeknek legfiatalabb kiadásai a maguk izgalmas vonalvezetésével továbbra is megdobogtatják a szíveket. Az olyan csúcstechnikás fűszerezéssel, mint például az innovatív MULTIBEAM LED fényszórók, amelyek új fejezetet nyitnak a világítástechnika történelmében, vagy a kilencfokozatú automatával és a progresszív multimédiás rendszerrel mindkét modell technológiai téren is felállhat a dobogó legfelső fokára.

A CLS-osztály lenyűgöző formatervének alapját az izgalmas arányok adják, amelyeket a tervezők csúcstechnológiát tükröző igényességgel formáltak meg. A hosszú motorháztető, a magasan futó övvonal és a keret nélküli ablakok, illetve a dinamikusan hátrafelé lejtő tetővonal továbbra is izgalmakról gondoskodik. A CLS Shooting Brake egyedi, lejtősen húzódó teteje ellenére az ötödik ajtó mögött akár 1550 literes csomagteret rejt, amely bőséges teret kínál a poggyászok vagy a sport- és szabadidős felszerelések számára.

Összhatásában a CLS Coupé és a CLS Shooting Brake új generációja még dinamikusabb hatást kelt. Ehhez hozzájárul az új, kifejezőbb, gyémánthatást keltő hűtőrács, a hangsúlyosabb, nagy levegőbeömlőkkel ellátott első lökhárító, a MULTIBEAM LED-es fényszórók és az új, enyhén sötétített, többfokozatú hátsó lámpák.

A világítástechnológia új dimenziója

Mindkét modell már az alapfelszereltség részeként teljesen LED-es fényszórókkal rendelkezik. Továbbá mindkét járműtípushoz opcionálisan elérhető a Mercedes-Benz által fejlesztett, új MULTIBEAM LED fényszóró rendszer, amely formailag is friss kialakítást kap. Ezzel az innovációval a Mercedes-Benz új fejezetet nyit a világítástechnológia terén. A MULTIBEAM LED technológia az aktuális világítási rendszerek legjobb tulajdonságait összekötve szinte minden közlekedési szituációhoz villámgyorsan, automatikusan, és a lehető legjobban igazodik - úgy gondoskodva az úttest és annak környezetének kimagaslóan széles és fényes megvilágításáról, hogy közben a többi autóvezetőt nem vakítja el.

A világításvezérlés alapját a kamerát használó Adaptív Távfényassziszens Plus szolgáltatja. Ez felismeri a szemből érkező, vagy előttünk haladó megvilágított járműveket, és a 24 nagyteljesítményű LED-es fényforrást automatikusan úgy állítja be, hogy forgalmi helyzettől függően kitakarja a megvilágításból azokat a területeket, ahol mások közlekednek. A fényszóróvezérlés a LED-es Intelligens Világítási Rendszer bevált technológiáját egyesíti a mátrix LED-es csúcstechnológiával, amely fokozza a világítás pontosságát, lehetővé téve az útfelület még hatékonyabb megvilágítását. Ennek köszönhetően a többi autóvezetőt a rendszer nem vakítja el, miközben a CLS Coupé és a CLS Shooting Brake vezetője az úttest és a környezet lehető legjobb és legvilágosabb megvilágítását élvezheti. A távolsági fényszóró – mivel elkerüli a vakítást – állandó jelleggel bekapcsolva maradhat. Ezzel az új MULTIBEAM LED fényszórók a biztonsági új dimenzióját nyitják meg, amiből a közlekedés többi résztvevője ugyanúgy profitálhat.

Az első szélvédő mögött található kamera mellett az új fénytechnika járművenként négy vezérlőegységgel is rendelkezik, amelyek másodpercenként 100-szor számolják ki a mindenkori ideális fényelosztást és egyedileg, rendkívül gyorsan vezérlik a 24 nagyteljesítményű, precíziós LED modult, amelyek fénykibocsátása 255 fokozatban állítható.

Az új MULTIBEAM LED fényszórók nem csak kivételesen gyorsan és precízen állított, vakításmentes, tartós távolsági fényszórást tesznek lehetővé, de az úttestet és a környezetet a legtöbb helyzetben jóval világosabban világítják meg.

A legjobb látási viszonyok kanyarban és körforgalomban

Kiegészítőleg a nagyteljesítményű, precíziós LED modulok mellett a MULTIBEAM LED fényszórórendszer tompított fényszóró modult is magában foglal, amelyet akár 12 fokkal kifelé lehet mozdítani. Ezzel lehetővé válik az aktív kanyarfény, különleges, mégpedig korábban nem látott tulajdonságokkal, amiket szintén a kamera vezérel. A rendszer például előnézeti funkciót kínál, ahol a kanyarfény-funkció bekapcsolását már akkor lehetővé teszi, amikor a vezető még a bekormányzást el sem kezdte. Ezzel a kanyar megvilágítása már előzetesen megtörténik. Emellett helyzettől függően a kanyarfény már a kanyar vége előtt egyenesbe képes állni, aminek köszönhetően a vezető befelé és kifelé jövet is korábban felismerheti a veszélyforrásokat. Az előzetes megvilágítás lehetővé teszi, hogy a közlekedési helyzettől függően a rendszer 30 és 60 méter közötti további tartományt világítson meg.

Legalább ennyire különleges a körforgalmi fény is, amely a körforgalomba történő behajtás előtt aktíválja a bal- vagy jobboldali bekanyarodó fény modulját, hogy a lehető legjobb láthatóságot szavatolja mindkét irányban. A navigációs rendszer utunk során kiegészítőleg adatokkal látja el a fényszóróvezérlést a körforgalmak helyzetéről.

Barátságos üdvözlés: Welcome Home funkció

Figyelmes különlegességként az új MULTIBEAM LED fényszórórendszer többfunkciós optikai szálait nem csak nappali menetfényként, helyzetjelzőként és irányjelzőként képes használni, hanem a vezetőt tudja köszönteni velük, kellemes kék fénnyel világítva a jármű ajtóinak nyitásakor.

Sportos belső tér modern luxussal

Nagyvonalú térkínálat, sallangmentes, sportos elegancia, kézműves tökéletesség és kiváló minőségű anyagok teszik teljessé a CLS-család stílusos belső terét. Az új generáció ezt a benyomást a sportosság, az exkluzivitás és a funkcionalitás hangsúlyozásával még tovább fokozza.

A modern karakterhez a központi rendszer új, 8 colos (20,3 cm-es) képátmérőjű különálló színes kijelzője is hozzájárul, ami szerepet vállal a műszerfal modern megjelenésében is. További újdonságot jelent az átformált, háromküllős sport kormánykerék, valamint a sok finom részlet, amelyek láthatóan és érezhetően hangsúlyozzák a belső tér különleges minőségét. A középkonzol központi kezelőegysége a korábbi kettő helyett immár négy gombot kapott, aminek köszönhetően sok esetben lerövidíti a használati időt. Öt attraktív belső szín, hatféle díszítőbetét, valamint hagyományos, és különösen exkluzív PASSION bőrkárpitozás között választhatnak az ügyfelek, személyre szabási lehetőségek rendkívül széles tárházából csemegézve.

Személyes kívánságok beteljesítője

Az új AMG Line Plus opció kiegészíti az eddig elérhető Külső Sport és az AMG Line csomagok választékát, és fokozza az egyedi személyre szabási lehetőségeket egy olyan különösen sportos variáns elérhetővé tételével, amely a dinamizmust és az exkluzivitást még hangsúlyosabban tárja elénk. Előreláthatólag az év végén bővíti a választékot a különleges Night csomag. Emellett új designo belső csomagok érhetőek el a típusokhoz.

Hatékony és sportos motorok

Izgalmas dinamika és kivételes hatékonyság – ez mind az öt erőforrás előnyei közé tartozik, amelyek a CLS-osztály új generációjához rendelkezésre állnak. Az összes motor eleget tesz az Euro6-os károsanyag-kibocsátási norma követelményeinek. Újdonságot jelent a CLS 220 BlueTEC modell, amelynek négyhengeres, negyedik generációs common-rail befecskendezéssel rendelkező dízelmotorja kétlépcsős turbófeltöltést és BlueTEC technológiát képes felmutatni. Maximális teljesítménye 170 lóerő (125 kW), csúcsnyomatéka 400 Nm. A CLS 250 BlueTEC-ben a négyhengeres dízel 204 lóerőt (150 kW) teljesít, miközben 500 Nm nyomatékot állít a vezető rendelkezésére. Ezeket az értékeket is túlszárnyalja a CLS 350 BlueTEC V6-os dízel erőforrása, amely 258 lóerőt (190 kW) és 620 Nm nyomatékot biztosít.

Ugyancsak új a CLS 400 turbófeltöltésű V6-os benzinmotorja, aminek 3,5 literes lökettérfogatát két turbó tölti meg a szükséges levegővel. Ez az egység magas teljesítményével és kivételesen alacsony fordulatszámon elérhető nyomatékával új mércét állít fel a kategóriában. Szívómotoros elődjéhez képest a 333 lóerős (245 kW) erőforrás 27 lóerővel nagyobb teljesítményt tud felmutatni. Nyomatéka 110 Nm-rel növekedve eléri a 480 Nm-t, ami 1200-as fordulattól egészen 4000 1/percig elérhető. A teljesítménycsúcsot a CLS 500 képviseli a maga 408 lóerejével (300 kW) és akár 600 Nm nyomatékával.

A korábbi kettő helyett rövidesen négy változat lesz elérhető állandó összkerékhajtással. Az új jövevények között találjuk a CLS 250 BlueTEC 4MATIC, valamint a CLS 400 4MATIC modelleket.

Csúcsteljesítmény és hatékonyság: az 5,5 literes, V8-as biturbó AMG motor

557 (410 kW) és 585 lóerős (430 kW) teljesítmény, valamint 720 és 800 Nm nyomaték – a csúcsteljesítmény, a nyomaték és a fogyasztás tekintetében az 5,5 literes, V8-as biturbó AMG motor a világ leghatékonyabb sorozatgyártású nyolchengeres erőforrásai közé tartozik. A CLS 63 AMG 557 lóerővel (410 kW) és hátsókerékhajtással az NEFZ ciklusa szerint vegyes használatban 9,9 liter benzint fogyaszt 100 kilométeren, ami 231 g/km-es széndioxid-kibocsátásnak felel meg. Az 557 lóerős, teljesítmény-orientált AMG 4MATIC összkerékhajtással ellátott, valamint az 585 lóerős (430 kW), szintén négy kereket hajtó S-modell 10,4-10,6 l/100 km-es fogyasztása (243-248 g/100 km CO2) alig alakul magasabban. A CLS 63 AMG modellek már most megfelelnek az EU6-os károsanyag-kibocsátási norma második lépcsőjének.

Új automata váltó kilenc fokozattal

A csúcstechnológia a prémium szegmens első kilencfokozatú, hidrodinamikus bolygóművel ellátott váltóművével is kifejezésre jut. A 9G-TRONIC a CLS 220 BlueTEC, a CLS 250 BlueTEC, a CLS 350 BlueTEc és a CLS 500 modellekhez elérhető. Ez az innováció a 7G-TRONIC PLUS erősségeire épít, amelyek még manapság is kimagaslónak számítanak a hatékonyság, a kényelem és a dinamika terén. A 9G-TRONIC további fokozatai lehetővé teszik az üzemanyag-fogyasztás csökkentését, miközben fokozzák a váltási kényelmet és az agilitást.

A Mercedesre jellemző kiemelkedő biztonság

Hogy a biztonság lehető legmagasabb szintje elérhetővé váljon mindenki számára, a CLS-osztály a jövőben számos új, jelentősen kibővített funkcióval ellátott segédrendszerrel elérhető. Az alapfelszereltséghez tartozik a COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS, amely segít a ráfutásos balesetek elkerülésében, akár önálló fékezéssel.

Opcionálisan elérhetőek az S-osztály legmodernebb biztonsági rendszerei is. Ide tartozik többek között a Kormányzási asszisztenssel és Stop&Go Pilot funkcióval ellátott DISTRONIC PLUS, a BAS PLUS Kereszteződés-asszisztenssel, a PRE-SAFEŸ fékrendszer gyalogos-felismeréssel, a PRE-SAFEŸ PLUS, az Aktív Holttérfigyelő, az Aktív Sávtartó, a Táblafelismerő asszisztens, az Aktív parkoló-asszisztens PARKTRONIC parkolássegítő rendszerrel és hosszirányú önparkoló rendszerrel, illetve 360°-os kamerarendszerrel.

Behálózva

A CLS Coupé és CLS Shooting Brake modellek teljesen új multimédia-generációja intuitív kezeléssel, kidolgozott optikai animációkkal és vizuális effektekkel érthetően, átláthatóan és attraktívan teszi lehetővé a különböző funkciók használatát.

Az új, szabadon álló, 8 colos (20,3 cm-es) képátmérőjű kijelző az Audio 20 CD vagy az opcionális COMAND Online rendszerhez egyaránt jár. Mindkét rendszer esetében álló helyzetben is lehetőség van internethasználatra. Ennek előfeltétele mindössze egy BluetoothŸ-képes, adatletöltésre jogosult mobiltelefon. További újdonság az alapfelszereltség részét képező integrált Media interfész az iPodŸ és iPhoneŸ készülékek csatlakoztatásához.

A COMAND Online esetében lehetőség van menet közben különböző Mercedes-Benz alkalmazások használatára, mint például az időjárás-jelentés, a GoogleTM helyi kereséssel, StreetView és Panoramio funkcióval, az úti cél/útvonal-letöltés és a Facebook. Az audio- és videólejátszás lehetséges különböző forrásokból, például BluetoothŸ-on, Apple iPodŸ és iPhoneŸ készülékeken, SD-kártyán, pendrive-on vagy CD/DVD-n keresztül.

A COMAND Online ezen kívül tartalmazza a LINGUATRONIC beszédvezérlési rendszert, kívánságra pedig digitális TV- és rádióadás-vétel is elérhető.

Navigáció modern stílusban

Az alapfelszereltség részét képező Audio 20 CD rendszer a GarminŸ MAP PILOT felhasználóbarát navigációs rendszer előkészítésével is kiegészíthető. Ennek erősségei közé tartozik a 3D-megjelenítés pontos utca- és épület-megjelenítéssel, valamint fotorealisztikus Kereszteződés- és Sávasszisztenssel. A navigációs szoftver és a térképadat SD-kártyán található, amelyet egyszerűen csak a GarminŸ MAP PILOT előkészítéssel rendelkező Audio 20 CD rendszer kártyafoglalatába kell helyezni.

Kivételes élményt közvetít a gyors, 3D-s, merevlemezes navigációval rendelkező COMAND Online rendszer, amely képes topográfiai térkép-megjelenítésre, fotorealisztikus 3D-s épületek kirajzolására és 3D-s térképforgatásra, valamint a NASA műholdas képeinek a megjelenítésére. A rendszer többek között animált iránytű, valamint a Google Maps megjelenítésére is képes a központi kijelzőn. Ezen kívül a navigációs rendszer valós időben tájékoztat a közlekedési helyzetekről, amennyiben a COMAND Online a forgalmi adatokat az interneten keresztül a „Live Traffic Information“ szolgáltatáson keresztül letölti.

Telefonálás BluetoothŸ-on keresztül, szériában HD hangminőséggel

Az alap Audio 20 CD és a COMAND Online is HD hangminőségre képes telefonrendszerrel van felszerelve, amely a mobiltelefont standardizált BluetoothŸ csatlakozási ponton keresztül köti össze a járművel. A HD hang sokkal jobb hangminőséget tesz elérhetővé. Ezen kívül a jövőben a telefonos összeköttetésen keresztül lehetőség van a nagysebességű LTE hálózat használatára, amennyiben erre alkalmas, megfelelő előfizetéssel rendelkező okostelefonnal használják.

Mercedes connect me – új online kapcsolat az autóval

A CLS-osztály új generációjával a „Mercedes connect me” elnevezésű új szolgáltatási csomag is elérhető lesz. Egy saját SIM-kártyával rendelkező, a járműbe szériában épített KOM modulon keresztül például elérhető a Mercedes-Benz vészhívás, valamint segítség baleset, karbantartás és lerobbanás esetén. Emellett az ügyfelek mindenhol és mindenkor, egy online fiók segítségével interneten keresztül csatlakozhatnak autójukhoz és egyebek mellett például lekérdezhetik a tank töltöttségi állapotát is.

www.mercedes-benz.hu  


NEWS ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; - NASA ; - Mercedes ; - Dell

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: