Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

MICHELIN Main Cities of Europe szálloda- és étteremkalauz 2016: tíz év alatt óriási fejlődés az európai nagyvárosok gasztronómiai kínálatában!

2016.03.10

Forrás: Michelin, Hírek
Újabb Michelin-csillagos éttermek Ausztriában, Lengyelországban, Magyarországon és Csehországban – különlegességek az étteremkalauz legújabb kiadásában


A Michelin örömmel mutatja be a Michelin Guide Main Cities of Europe szálloda- és étteremkalauz legújabb, 2016-os kiadását, amely húsz európai ország negyvennégy nagyvárosában segít megtalálni a legjobb szállodákat és éttermeket.

Mindössze tíz év alatt óriásit fejlődött a gasztronómiai kínálat az európai nagyvárosokban – mondja Michael ELLIS, a Michelin útikalauz divíziójának vezetője. – Egyértelműen azt tapasztaljuk, hogy hatalmasat nőtt a magas gasztronómiai minőséget képviselő éttermek száma Európában: a 2016-os étteremkalauzban 519 Michelin-csillagos étterem található, míg a 2006-os kiadásunkban csak 216, ami 115%-os növekedésnek felel meg, csupán tízéves időtartam alatt. Az európai fővárosok, nagy forgalmú ipari és kereskedelmi központoknak otthont adó városok valóságos kulturális olvasztótégelyként funkcionálnak, így látványosan megnövekedett a csúcsgasztronómiai igényeket kiszolgáló éttermek száma is. Berlin tökéletes példája ennek a jelenségnek, 2016-ban már 19 Michelin-csillagos étteremmel büszkélkedhet, míg 2006-ban mindössze 9 minősített konyhája volt. Ha ugyanezt az időszakot vizsgáljuk Londonban, akkor szintén azt látjuk, hogy a Michelin-csillagos helyek száma szinte megduplázódott – 32-ről 63-ra nőtt –, és más európai nagyvárosokban is hasonló a trend, például Brüsszelben, Torinóban, Amszterdamban, Párizsban vagy Zürichben is egyre bővül a minőségi gasztronómiai kínálat. Különösen feltűnő az egy Michelin-csillaggal jutalmazott éttermek robbanásszerűen növekvő aránya ezekben a nagyvárosokban: 2006-ban 188 ilyen éttermet tartalmazott étteremkalauzunk, míg az idei kiadásban már 414 van – ami a fiatal, feltörekvő konyhafőnök-generáció ambícióinak örvendetes megnyilvánulása, ezek az éttermek gyakran a lazább, fiatalosabb stílust is képviselik.”

Az étteremkalauz 35. kiadásában számos újonnan minősített vendéglátóhely van, ami szintén annak a jele, hogy az európai nagyvárosokban változatos és pezsgő a gasztronómiai élet.

Az idei kalauzban 5 új háromcsillagos étterem kapott helyet: a Le Cinq és az Alain Ducasse au Plaza Athénée éttermek a francia fővárosban, a koppenhágai Geranium, a hamburgi The Table Kevin Fehling és a Maaemo Oslóban. Az újoncokkal így mostanra 19-re nőtt a háromcsillagosok tábora.

15 étterem kapott két Michelin-csillagot, így például a bécsi Mraz&Sohn, az Ikarus és a SENNS Salzburg-ban, és 5 párizsi, valamint 2 londoni étterem is – velük együtt 88-ra nőtt a kétcsillagosok száma.

48 étterem kapott egy Michelin-csillagot: a Prágában található Field, amellyel háromra emelkedett a cseh csillagok száma, valamint a varsói Senses, a második csillag a lengyel fővárosban. Budapest is gazdagodott egy újabb csillaggal, immáron az ötödikkel: a Costes Downtown érdemelte ki ebben az évben.

A MICHELIN Main Cities of Europe 2016 főszerkesztője, Rebecca Burr szerint: „Igazán remek dolog, hogy az idei évben ennyi új csillagot adhattunk, főként a feljövőben lévő városokban. Évről évre egyre több dolguk van a teljes munkaidőben dolgozó ellenőreinknek, és egyre több, különböző stílust és árkategóriát képviselő szálloda és vendéglátóhely kerül fel az általunk ajánlott helyek listájára. A 2016-os kiadásban összesen 1 333 szálláshelyet és 2.312 éttermet ajánlunk.”

Népszerűek a Bib Gourmand minősítéssel ellátott vendéglátóhelyek is, ezek jó ár-érték arányukkal vívták ki a Michelin-inspektorok elismerését. Az idei évben 55 új Bib Gourmand szerepel a kalauzban, összesen pedig 296.

Az angol nyelven kiadott MICHELIN Guide Main Cities of Europe célközönsége az európai nagyvárosokba üzleti vagy turistaút keretében ellátogató utazók, akik például a konferencia helyszín közelében keresnek szálláslehetőséget, esetleg olyan éttermet, ahová meghívhatják az üzleti partnereiket, vagy a belvárosban szeretnének elfogadható áron éjszakázni és étkezni. A kalauzban ezen kívül hasznos turistainformációk, az ajánlott éttermeket és szállásokat feltüntető várostérképek, a szálloda vagy étterem stílusának nagyon rövid, kulcsszavakkal megfogalmazott leírása, és a városról szóló egyéb hasznos információk találhatók.

A MICHELIN Main Cities of Europe 2016-os szálloda- és étteremkalauz március 9-től vásárolható meg. Elektronikus változata IPhone-alkalmazásként is letölthető.

Ausztria (Bécs, Salzburg) – Belgium (Brüsszel, Antwerpen) – Csehország (Prága) – Dánia (Koppenhága, Aarhus) – Egyesült Királyság (London, Birmingham, Edinburgh, Glasgow) – Finnország (Helsinki) – Franciaország (Párizs, Lyon, Strasbourg) – Görögország (Athén) – Hollandia (Amsterdam, Rotterdam, Hága) – Írország (Dublin) – Lengyelország (Varsó, Krakkó) – Magyarország (Budapest) – Németország (Berlin, Köln, Frankfurt, Hamburg, München) – Norvégia (Oslo) – Luxemburg (Luxembourg) – Olaszország (Róma, Milánó, Torino, Firenze) – Portugália (Lisszabon) – Spanyolország (Madrid, Barcelona, Valencia) – Svédország (Stockholm, Göteborg, Malmö) – Svájc (Bern, Genf, Zürich).

A MICHELIN útikalauz

Az egységes és rendkívül szigorú értékelési szempontok alapján 26 ország vendéglátóhelyeit rendszeresen vizsgáló MICHELIN étteremkalauz az egész világon elismert, megkerülhetetlen gasztronómiai szaktekintély. Minden, a könyvbe kerülő vendéglátóipari egységet a híres MICHELIN-ellenőrök választanak ki; az inspektorok inkognitóban járják a világot, és keresik a legjobb helyeket. A nemzetközi inspektorgárda minden tagja alapos kiképzésen esik át, így garantálható, hogy a világon mindenhol ugyanazok a kiválasztási szempontok és módszerek érvényesüljenek, nemzetközileg elfogadott, egységes bírálat készüljön. Kizárólag a minőség számít. Objektív értékelésük záloga továbbá, hogy mindenütt fizetővendégként jelentkeznek be, és csakis a feltálalt étel minőségét bírálhatják. Öt szempont szerint osztályozzák a felkeresett helyet: (1) a termék minősége, (2) az elkészítési mód és az íz, (3) a konyha eredetisége/ a konyhafőnöki személyiség, (4) az ár-érték arány és (5) a megbízhatóság, időtállóság, állandóság. Minden MICHELIN inspektor ezen objektív szempontok szerint bírál, akár Japánban, az Egyesült Államokban, Kínában vagy Európában dolgozik. Az egységes szempontrendszer biztosítja a megbízható, minőségi kiválasztást: a MICHELIN-csillag a világon mindenütt ugyanazt a minőséget képviseli, Párizsban ugyanúgy, mint Tokióban vagy New Yorkban.

A Michelin kutatás-fejlesztési tevékenységével és kiváló minőségű termékeivel a kezdetektől fogva úttörő szerepet vállal a mobilitás fejlesztésében. Az 1800-as évek végén szabadalmaztatta a levegővel fújt gumiabroncsot, amely hatalmas előrelépést jelentett a közlekedés fejlődésében: innentől kezdve az autósok bátran nekiindulhattak akár hosszabb utaknak is. A Michelin ezután kezdett – a hosszabb utak tartalmas eltöltését megkönnyítendő – útikalauzokat és térképeket is az utazók rendelkezésére bocsátani. A legnagyobb népszerűségnek örvendő Michelin turisztikai kiadvány a nemzetközileg elismert szálloda-és étteremkalauz.

www.michelin.hu 


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Élelmiszer ; - Michelin

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: