Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Automotive Hungary – Jövőnk az autó

2016.10.19

Forrás: HUNGEXPO
Ma már szinte közhely, hogy az autóipar – a maga csaknem 30 százalékos részesedésével – a magyar gazdaság legjelentősebb húzóágazata. Az ötven legnagyobb exportőr cég fele ehhez az iparághoz köthető.


A járműgyártás teljesítménye több mint 3600 milliárd forint, amelyben éppúgy benne vannak a nagy autógyárak, mint az ezernél is több kisebb-nagyobb beszállító.

A járműipar legnagyobb magyarországi seregszemléje éppen ezért a HUNGEXPO egyik legdinamikusabban fejlődő kiállítása. A 4. AUTOMOTIVE HUNGARY-n és a negyedszázados jubileumát ünneplő AUTÓTECHNIKA-n a nagy autógyárak (Audi, Mercedes, Opel, Suzuki) mellett jelen lesznek a legjelentősebb beszállítók, illetve a hazai járműfenntartó-ipar szereplői, eszköz és szolgáltatás ellátói. A két kiállítás együtt komplex képet mutat a járműipar jelenlegi trendjeiről, a fejlődési irányokról, az innovációs lehetőségekről és a szakember utánpótlás helyzetéről.

Az AUTOMOTIVE és az AUTÓTECHNIKA ma már nemcsak Magyarország, hanem a régió legjelentősebb autóipari fóruma, melynek egyik legfőbb célja, hogy a gépjárműipar kulcsszereplői egy időben és egy helyen találkozhassanak, megismerjék a kapcsolódó ágazatok és szolgáltatások újdonságait, fejlesztéseit – mondta Ganczer Gábor, a HUNGEXPO Zrt. vezérigazgatója. Az iparág technológiai váltás előtt áll: a kiállítás idején zajló szakmai konferenciák olyan aktuális kérdésekkel foglalkoznak, mint az autonóm vezetéssel kapcsolatos megoldások, az alternatív hajtások és az Ipar 4.0.”

A kiállítást megnyitotta:
Magyar Levente, államtitkár, Külgazdasági és Külügyminisztérium
Ganczer Gábor, vezérigazgató, HUNGEXPO Zrt.

A kerekasztal beszélgetés:
Témái:
– Fejlesztési célok az elkövetkezendő években
– A járműipar legnagyobb kihívásai
– IPAR 4.0: ipari digitalizáció
– Beszállítók fejlődési és kiválasztási trendjei
– Magyarország versenyképessége a kelet-közép-európai régióban és globálisan – beruházások és növekedési lehetőségek

A beszélgetés részvevői:
Peter Kössler, ügyvezető igazgató, AUDI HUNGARIA MOTOR Kft.
Christian Wolff, CEO, Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.
Mesics Olívia, vezérigazgatóhelyettes, Opel Szentgotthárd Kft.
dr. Urbán László, vezérigazgató helyettes, Magyar Suzuki Zrt.
Marc Eckstein, ügyvezető igazgató, Thyssenkrupp
Lang János, ügyvezető igazgató, Flex
Ésik Róbert elnök, Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA)
A beszélgetés moderátora:
Kilián Csaba főtitkár, Magyar Gépjárműipari Szövetség (MAGE)

Óriási fejlődésen ment át a magyar autóipar az elmúlt évtizedben, és ennek adhat újabb lökést a Mercedes több mint egymilliárdos beruházása – mondta a kerekasztal moderátora Kilián Csaba, a MAGE főtitkára. – Látni kell, hogy jelentős technológiai változások indultak el az autóiparban globális szinten. Gondoljunk csak az elektromos vagy az önvezető autók elterjedésére. A térségünk ugyanakkor eddig nem tapasztalt kihívással néz szembe: a tapasztalt munkaerő hiányával. Ezekre kell reagálnia a magyar autóiparnak és a hazai szakember képzésnek. A jövőben a tudásgazdaság, a magasabb hozzáadott értékű tevékenységek felé kell elmozdulnunk. Fontos volna az autóipar imázsának növelése, valamint a duális képzés további fejlesztése a felmerülő igények tükrében.

AUTOMOTIVE HUNGARY

Az idén negyedik alkalommal megrendezett kiállításon, amely egyben a járműipar legnagyobb regionális fóruma, minden járműipari ágazat képviselteti magát: multinacionális cégek, világmárkák, kis- és középvállalkozások egyaránt jelen lesznek, lefedve a járműgyártás teljes folyamatát. 10 ország 250 kiállítója lesz jelen az eseményen.

A négy magyarországi autógyár mellett olyan, a saját területükön meghatározó cégek kiállítók, mint az AGC Glass, a Beewatec, a Bosch, a Bridgestone, a Continental, a Duvenbeck, a Fanuc, a Flextronics, a Karsai Műanyagtechnika, a Kirchhoff, a Knüppel, a KUKA, a LUK Savaria, a MOL, a Rába, az Otto Fuchs, a Shinwa, az SMR, a Takata, a Thyssen Krupp és a Wedco, ZF.
Városok és régiók is jelen lesznek a kiállításon. Miskolc és Győr mellett idén először Tatabánya is önálló pavilonnal érkezik.
Közös kiállítói standokat szervez a Czech Trade, az Advantage Austria, a Német-Magyar Ipar Kamara, a MAJOSZ és a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara

SZAKMAI PROGRAMOK

A rendezvényhez idén is magas színvonalú szakmai programsorozat kapcsolódik, melyek továbbra is az iparág egészét lefedő 3 kiemelt témakörre épülnek: ÜZLET, TUDOMÁNY, KARRIER.

A hagyományos programok közül kiemelkedik a MAJOSZ-HIPA Beszállítói Fórum.
A HIPA arra törekszik, hogy egyre több innovatív technológiát alkalmazó befektetés és kutatás-fejlesztési beruházás jöjjön Magyarországra és ezzel a magyar kkv KKV szektor növekedését is elősegítse – mondja Ésik Róbert, a HIPA elnöke. – A járműipar területén már konkrét eredmények is igazolják ezt a folyamatot, egyre komplexebb és bonyolultabb tevékenységek érkeznek hazánkba a járműgyártáshoz kapcsolódóan vagy attól függetlenül, önálló fejlesztési tevékenységként (pl. motorfejlesztés).
A járműipar esetén a két fő fejlesztési irány az önvezető autók, illetve az elektromobilitás. Az előbbi esetben már most is van két olyan nagy német vállalat, amely Magyarországra mint a K+F központjára tekint ezen a téren: a ThyssenKrupp és a Bosch”.

Új irányok: „Made in Hungary" helyett az „Invented in Hungary" ösztönzése

A járműipari nagyvállalatok egyre inkább elvárják azt, hogy a beszállítóik is nagyobb részarányt vállaljanak a fejlesztési folyamatokban, mint a termékfejlesztés és a kutatásfejlesztés. Az autóipari OEM-ek a teljes termékből megközelítőleg 30 százalék hozzáadott értéket termelnek, míg a fennmaradt 70 százalék a beszállítónak marad, ezzel mintegy felértékelve az úgynevezett első szintű beszállítók szerepét. Évről évre emelkedik a kihelyezett értéknövelő folyamatok aránya, azaz a beszállítóknak egyre komplexebb elvárásoknak kell eleget tenniük. Az egész beszállítói piramis állandó fejlődési és fejlesztési kényszerben van. Az alacsonyabb beszállítói szinteken nem általános az ehhez szükséges infrastruktúra megléte a speciális mérőeszközök, célszoftverek, és a fejlesztőmérnökök hiánya miatt. Erre nyújthat megoldást a HIPA Tier Up! programja, mely erősíti a kooperációt az egyetemek és a hazai KKV szektor között a szakmai tartalommal megtöltött gyakornoki programok és a közös kutatás-fejlesztési projektek területén.

A HIPA beszállítói együttműködést kialakító, támogató eszközrendszere

Nagyvállalatok részére:

A befektetés kezdeti szakaszában a magyar beszállítói szféra bemutatása, feltárása a befektető részére
A befektetés megvalósulása után potenciális beszállítók szűrése, kiválasztása, kontaktálása a befektető igényeinek megfelelően
Az így kiválasztott vállalkozások összekapcsolása a befektetővel, B2B rendezvények, beszállítói napok, gyárlátogatások szervezése
A befektetővel közös beszállító-fejlesztési napok kidolgozása és szervezése a hazai beszállítók részére
A Magyar Kormány és a befektetők között köttetett stratégiai megállapodásaiban szereplő beszállító-fejlesztési pontok kidolgozása, valamint ezek végrehajtása.

A magyar vállalkozások részére:

Adatbázisok kiépítése és fenntartása a kiajánlhatóság érdekében (minősített beszállítói adatbázis és indirekt beszállítói adatbázis)
Beszállító-fejlesztési rendezvények a magyar vállalkozásoknak több témában
TIER UP! program
Nemzetközi és hazai kiállításokon, B2B rendezvényeken való részvétel elősegítése
Stratégiai partnerekkel és egyéb integrátorokkal közösen szervezett, célzott, tematikus beszállítói rendezvények

HIPA beszállítófejlesztés számokban, 2016 októberig

A HIPA beszállítófejlesztési programjának keretében 2016 során csaknem 40 vállalat 180 munkatársa részesült képzésben. A nagyvállalatokkal közösen előkészített képzések során azon területek kerültek fejlesztésre, melyeken a beszállítók a leginkább fejlesztésre szorultak. Közösen képeztünk beszállítókat a Magyar Suzukival, a VW-csoporttal, a Continentallal, a BPW-vel, a Takatával vagy például a Knorr-Bremsével.

AUTOMOTIVE HUNGARY Techtogether

A járműipar kiemelkedően tehetséges reménységeit felvonultató verseny lehetőséget teremt a diákok számára, hogy megismertessék a szakmával fejlesztéseiket, terveiket. Az elméleti és gyakorlati feladatokkal tűzdelt háziversenyen a hazai felsőoktatási intézményeknek kiírt autóipari versenyek legjobb csapatai vesznek részt.
Emellett az AUTOMOTIVE HUNGARY idén is számos újdonsággal várja a szakembereket:
– először szervezi az AUTOMOTIVE HUNGARY keretében a JETRO-HIPA a japán-magyar alkatrész- és anyagbeszerzési üzletember találkozót
– a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara mérnök továbbképzési programot tart e-mobilitás témában, melyen a részvételt a Kamara kötelező szakmai továbbképzésként ismeri el
– Az IFKA – Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. aktuális gazdaságfejlesztési, foglalkoztatási, környezetvédelmi, logisztikai, pályázati együttműködési és minőségügyi témában szervez prezentációkat.
HIPA TIER UP! stand – A megjelenés célja, hogy erősítse a kooperációt a magyar járműipari egyetemek és a hazai KKV szektor között a szakmai tartalommal megtöltött gyakornoki programok és a közös kutatás-fejlesztési projektek területén.
–  A Portfolió és a MAGE közösen szervezi a III. JÁRMŰIPAR 2016 konferenciát. Ezen egyebek mellett az Irinyi-terv járműiparra vonatkozó fejlesztési irányairól, az e-mobilitás fontosságáról, az ipari digitalizációról és a fejlesztéseknek gátat szabó munkaerő-hiányról is szó lesz. Az előadók között ott lesz többek között Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Lepsényi István államtitkár (NGM), vaamint több fontos autóipari beszállító cég (köztük a Knorr-Bremse, a Luk Savaria, a Continental Hungary és a Takata Hungary) vezetője.

AUTÓTECHNIKA NEMZETKÖZI JÁRMŰFENNTARTÓ-IPARI SZAKKIÁLLÍTÁS
Időpont: 2016. október 19-22. (szerda-szombat)

Immár 25. alkalommal nyitja meg kapuit az AUTÓTECHNIKA szakkiállítás, melyen a hazai beszállító- és járműjavító-ipart kiszolgáló műszer- és garázsberendezés-forgalmazók, valamint a szakképzési szféra szereplői mutatják be kínálatukat. Az AUTOMOTIVE HUNGARY kiállítással egy időben zajló rendezvény a partneri kapcsolatok bővítésére is kiváló lehetőség, hiszen egy helyen tapasztalható meg a gyártó- és fenntartó-ipar jövőjének összefonódása.

A kiállítók száma az elmúlt rendezvények során folyamatosan növekedett: 2013-ról 2014-re 25%-kal, 2014-ről 2015-re 20%-kal több vállalat mutatkozott be az AUTOMOTIVE-on. 2015-ben 8.000 szakember látogatott el a rendezvényre. 

www.hungexpo.hu 


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; - Audi ; - Mercedes ; - Opel ; - Suzuki ; Robot, automatika, automata ; - FANUC ; - KUKA ; Fém, gépipar ; Kiállítás, konferencia ; - Hungexpo

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: