Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

A REACH - Real-Time Event based Analytics and Collaboration Hub - komplex IoT megoldásai a gyártásban

2018.07.27

Forrás: IpariCégek.hu Riport
Tunkel Richárd, a REACH Solutions Kft.informatikai tanácsadó cég alapítója és IT-igazgatója az okosgyárrá alakítás lehetőségeit ismertette


-  Mivel foglalkozik a REACH Solutions és másik alapítója a MORTOFF Kft.?

A Mortoff egy magyar tulajdonú informatikai tanácsadó és szolgáltató vállalkozása. Nagyvállalatok üzleti és informatikai kihívásaira nyújt technológiailag innovatív, értékteremtő megoldásokat. Fő ügyfelei pénzintézetek, távközlési cégek és természetesen ipari vállalatok.

A REACH a Mortoff csoport tagja, amit a Mortoff és én alapítottuk közösen (nem mellékes, hogy korábban én is Mortoffban dolgoztam, sőt továbbra is dolgozom ott is részidőben).  Tehát ez egy un. spin-off cég, de jobban jellemezi tényleges működésünket, ha azt mondjuk start-up. Idén januárban indult a cég. A célunk az volt, hogy egy fókuszált profilú, termékfejlesztő céget hozzunk létre, míg a Mortoff továbbra is többfajta szolgáltatást nyújt ügyfeleinek (pl. tanácsadási, fejlesztési, tesztelési, projektirányítási).

REACH a cégünk és egyben a termékünk neve is. Egy betűszó, ami Real-time Event-based Analytics and Collaboration Hub rejti, ezenkívül pedig azt is jelenti, hogy elérni valamit. Ez a valami pedig az Ipar 4.0. A REACH – mint termék - ha képletesen akarom megfogalmazni akkor az okos gyárak idegrendszere ami érzékel, figyel, tanul és beavatkozik.

-  Egyre többen foglalkoznak Ipar 4.0-val. Miben más, egyedi a megoldásuk?

Valóban nagyon sok cég dolgozik ipar 4.0 megoldásokon, de az Ipar 4.0 megoldásoknak is több rétege van.  Egy réteg például az infrastruktúra a gépek, robotok, az ezekhez kapcsolódó érzékelők, szenzorok. Egy másik réteg az adatgyűjtés, adatelemzés vagy ahogy azt mostanában divatos mondani a Big Data. A REACH egy Big Data megoldás. A fő különbség versenytársainkkal szemben, hogy mi az elemzéseket nem a felhőben végezzük el. A mi megoldásunk nem Cloud, hanem FOG computing. Ez a kifejezés nagyon képletes. Ahogy magyarban is a köd a föld felszínére leszállt felhőt jelenti, ugyanezt jelenti az informatikában is. Megoldásunk tartalmazza a cloud megoldások minden előnyét a rendelkezésre állásra, skálázhatóság, megbízhatóságra vonatkozóan ugyanakkor azonban miután nem a felhőben működik, hanem a gyárakban, így kiküszöböli a felhő két legnagyobb hiányosságát: a kapcsolati bizonytalanságot és késleltetést. Ahogy már említettem a REACH a gyárak idegrendszere, ami érzékel, figyel, tanul és beavatkozik. Ahhoz pedig, hogy gépek működésébe érdemben be lehessen avatkozni, sokszor pillanatok alatt kell reagálni. Nagyon sok szenzor mikroszekundum bontásban szolgáltat adatokat és esetenként másodpercek alatt kell a beérkező jeleket kiértékelni, döntéseket hozni és beavatkozni a működésbe. Ehhez a fejlett machine learning algoritmusok mellett olyan architektúrára van szükség, ami képes a gyári komplex eseménytereket tényleg valós időben kiértékelni. Ezt hívjuk összefoglalóan Fog computing-nak.

-  A REACH küldetése, hogy segítse a termelő üzemeket átalakítani adatvezérelt okos gyárakká. Milyen termelési, üzemi nagyságrendtől kezdődően tudnak hatékonyan segíteni?

Gyakorlatilag már a KKV (Magyarországon a KKV-nak 15 mrd Ft árbevételig és 250 alkalmazotti létszámig számítanak a cégek) felső-középső rétegétől (tehát kb 10 mrd Ft és 200 alkalmazottól) érdemes ezzel a témával foglalkozni.

Nyilvánvalóan minél nagyobb gyárról, minél több gépről beszélünk annál látványosabb (nagyobb számokkal kifejezhető) eredményeket tudunk tudunk elérni megoldásainkkal. Fontos kiemelni azt is, hogy bár mi elsősorban világszinten élenjáró multiknak dolgoztunk és dolgozunk (némelyikünknek több mint tíz éves ipari gyakorlata van, amit Fortune 500-as ipari cégeknél szerzett), azt láttuk, hogy még ezeknél a cégeknek is sem a propaganda sajtó anyagokban és a youtube videókban látható gépekből van a legtöbb. Hanem az „okosítandókból”. Nem elavultak ezek a gépek, hisz a termékek, amiket gyártanak rajta világszínvonalúak, csak épp az adatfeldolgozási, kooperációs igényeknek, agilis működés elvárásnak csak okosítás után felelnek meg. Mi ezen dolgozunk. Azt itt szerzett tapasztalatainkat pedig átkonvertáltuk arra, hogy a magyar kisebb cégeknek megmutassuk: „meg lehet csinálni!”, van rá mód, hogy világszínvonalú technológiával dolgozzanak a régebbi gépekkel is, jelentősen kisebb beruházás mellett mintha a teljes gyártósorukat kicserélnék. Tehát a magyar ipari evangelizációban aktívan részt veszünk, ezért is állítunk ki az Ipar 4.0 technológia központban és mutatjuk be a megoldásunkat a KKV-nak is.

-  A REACH milyen komplett megoldásokat szolgáltat a gyártásban?

A REACH az okosgyár idegrendszerének funkcióját valósítja meg. Amennyiben a kapcsolódó funkciók és alaprendszerek (ha úgy tetszik lábak, kezek) már rendelkezésre állnak – gondolok itt elsősorban a szenzorokra, érzékelőkre, a szükséges alapinfrastruktúrára (ha pedig esetleg mégsem állnak ezek rendelkezésre, akkor partnereinkkel segítünk ezek kiépítésében is) akkor ezeken nagyon gyorsan képesek vagyunk számos – illetve inkább számtalan - általános illetve ügyfélspecifikus un. use-caset megvalósítani, így például valós idejű takt-time elemzés, OEE számítás, minőségbiztosítás, teljes termékéletciklust átívelő tracebility vagy akár az örök-klasszikus „predektív maintenance”. Itt érdemes kiemelni, hogy mi – sok más céggel ellentétben – nem csak egy gépre vonatkozóan értelmezzünk a predektív maintenance-t. Tehát nem csak az tudjuk előrejelezni, hogy adott gép karbantartására, kopó alkatrészének cseréjére mennyi idő lesz szükség, de a teljes gyártási folyamat – un. komplex eseménytér elemzésével – ki tudjuk választani azt az időpillanatot, amikor a teljes folyamat szempontjából optimális a szükséges karbantartás elvégzése. Tehát, lehet, hogy még az adott gép „bírná” egy egész napig karbantartás nélkül, viszont a folyamat egy másik lépésénél lehet épp most következett be egy olyan nem várt esemény (pl. anyag vagy operátori) ami eredményeképp megnyílott egy olyan „időablak”, hogy a teljes folyamat szempontjából most érdemes karbantartani az adott gépet, mert az összesített downtime így lesz a legkisebb az OEE pedig a legmagasabb. Az ilyen komplex összefüggések, eseményterek kiértékelésénél jön elő a REACH előnye és ereje.

-  Milyen iparágakból, termelési területekről vannak a jelenlegi munkáik, korábbi referenciáik?

A legtöbb projektünk autóipari cégeknél van, de ezenkívül az elektronikai iparban illetve a vegyiparban is aktívak vagyunk sőt az ipari megoldásainkkal az élelmiszeripar felől már a mezőgazdaságban is megjelentünk.
A termelés teljes életciklusán át alkalmazzuk a REACH-et, legyen az beszállítás, gyártás, össszeszerelés, minőségbiztosítás. Egyaránt foglalkozunk a (kész és félkész) termékekkel/alkatrészekkel, (gyártó) gépekkel és az emberekkel.

-  Mit jelent a CDR projekt? Mit ad hozzá a Cloudera, a DELL EMC és a REACH?   

Az előbb említett partnerség egyik nagyon jó példája a CDR. A DELL-el és a Cloudera-val partnerségre léptünk és közösen létrehoztunk az Cloudera-Dell-REACH (CDR) Ipar 4.0 referencia architektúrát. Ennek a demója tekinthető meg az Ipar 4.0 technológia központban és ezt vittük el a CEBIT-re is.

Különösen büszkék vagyunk arra, hogy májusban első magyarországi cégként a Cloudera termékfejlesztő partnerei lettünk, így a megoldásuk már a Cloudera Solution Galery-ből is elérhető.
Termékfejlesztési irányunkat így már a Cloudera-val és a DELL-el kooperálva alakítjuk.

A CDR egy használatra kész teljes megoldás rendszer, ami befogadja az adatokat (gyakorlatilag bármilyen formátumban és szinte bármilyen forrásból), majd tanul az adatokból Machine Learning és Mesterséges Intelligencia segítségével.

A REACH képes elemezni, döntéseket hozni majd utasításokat adni, esetenként a pillanat törtrésez alatt. A DELL-EMC adja az architektúrához a hardvert, a Cloudera pedig azt a szoftver platformot, ami egységen kezeli ezen hardvereket, és a REACH adja magát alkalmazást, az algoritmizált tudást.

-  Hogyan látja a fejlődés, a fejlesztéseik lehetőségeit? Milyen céljaik, terveik vannak?

Hároméves fejlesztési tervünk van, amit folyamatosan aktualizálunk a piaci változások, a folyamatos technológia fejlődés és a nem utolsó sorban vevői igények alapján illetve összehangolva a partnereinkkel.

Az, hogy Magyarországon dolgozunk és annak, hogy ezt figyelembe véve tudatosan választottunk piaci szegmenst, nagyon fontos. Magyarországnak az a szerencsés adottsága, hogy nagyon közel van a német ipar belső köreihez így közel vagyunk a legújabb ipari fejlesztésekhez ugyanakkor jellemző az is, hogy nálunk – ahogy szépen szokták mondani – sok külföldi cég hely leányvállalata is un. örökölt gépsorokon dolgozik. Ahogy már beszéltünk róla, mi épp ezeket okosítjuk fel... nem elavult gépek ezek, hanem hatékonyan működő gyártóeszközök, melyek Ipar 4.0-ba történő informatikai integrálása azonban feladat.... mi pedig meg tudjuk oldani....  és ami jól működik egy nagy multi magyar leányánál az jól működhet más magyarországi cégnél is, és ami Magyarországon jól működik az könnyen tovább vihető pl. Lengyelországba, Romániába, Ukrajnába... Vietnamba, Mexikóba, Braziliába... sok-sok helyre. Tehát mi - sok feltörekvő, fejlett technológiát alkalmazó céggel szemben - jelenleg elsősorban nem német, japán, amerikai multi anyavállalatokhoz akarunk bejutni, hanem inkább a maradék 200 országban működő gyárakra.... de hozzáteszem egyre több érdeklődést kapunk a központi régiókból is.

A terjedést természetesen segíti az is, hogy a megtérülési mutatóink pedig nagyon jók, esetenként a ROI éven belüli. Ár/érték arányban mellett segíti az is a terjedést, hogy a saját PoC (proof-of-concept) módszertanunk, kipróbálási lehetőséget biztosít és az első meggyőző „aha” élmény után, már könnyen jön a folytatás.

* Minden IpariCégek.hu Riport saját készítésű, minden jogot fenntartunk!


Riportok ; Ipari Blog ; NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Robot, automatika, automata ; AI, MI, Mesterséges intelligencia ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Fém, gépipar ; Műanyag, gumi, üveg, szénszál ; Fa, bútor, papír, nyomdaipar ; Agrár ; Élelmiszer

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: