Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

A következő generációs intelligens település az energiahatékony életmód korszakát hozza el

2023.11.09

Forrás: ABB, Hírek
Stockholm közelében egy, a világon a legokosabbak között számontartott lakókomplexum energia termelése, megosztása és optimalizálása révén csökkenti a számlákat, és fenntartható, modern életvitelt biztosít.


Készülnek az első otthonok, amelyeknél egyetlen alkalmazásban integrálták az intelligens háztartási készülékeket, a berendezéseket, mint például a redőnyöket, a fűtés, szellőztetés és légkondicionálás rendszerét (HVAC), valamint a napelemes rendszereket és az elektromos járművek (EV) töltését.

Az energia hatékonyságot prioritásként kezelő település okosotthon-rendszert, energiagazdálkodási és -megosztási technológiákat fog használni, hogy ezek segítségével önellátóvá, energiaköltség-mentessé és szén-dioxid-semlegessé váljon.

A svédországi Brobyholmban, új családi házakból álló ingatlanfejlesztés a világ egyik legokosabb lakókomplexumává válik a telepített technológia összekapcsolhatóságának köszönhetően. Az energiatermelés, -megosztás és -optimalizálás révén a lakosok alacsonyabb energiaszámlákra, valamint jobb fenntarthatósági mutatókra számíthatnak. A nyílt technológiának, az iparági szabványok alkalmazásának és a gyártók innovációs együttműködésének köszönhetően soha ennyi technológia nem volt még integrálva, és vált teljesen átjárhatóvá egy okosotthonfejlesztésben.

A brobyholmi otthonok lesznek az első olyan lakóépületek, amelyek lakói az ABB-free@home® és a Samsung SmartThings közös rendszerén keresztül egy holisztikus okosotthon-megoldáshoz férhetnek hozzá, így biztosítva a háztartások zökkenőmentes irányítását. Minden okosotthon-termék és -készülék zökkenőmentesen és biztonságosan csatlakozik majd az integrált rendszerhez a Samsung SmartThings alkalmazáson vagy eszközön keresztül.

Az energiamegosztási technológia és rendszerek játsszák majd a legfontosabb szerepet Brobyholmban. Az energiamegosztás során a főbb elektromos berendezések, például a lakóközösségben lévő EV-töltők és napelemes inverterek üzemét szinkronizálják, így a terhelésszabályozással optimalizálni tudják az energiafelhasználást. A Samsung intelligens készülékei, például a hőszivattyúk, mosógépek és mosogatógépek úgy programozhatók, hogy akkor működjenek, amikor a legkedvezőbbek a villamosenergia-tarifák, és amikor a napenergia-tárolás szintje elegendő. Az egyes házakon elhelyezett napelemtáblák az egész közösség energiafogyasztását szolgáló akkumulátorokat töltik fel.

Mivel napjainkban az energiaárak kérdése Európa-szerte komoly aggodalomra ad okot a politikai vezetők és a lakosság körében egyaránt*1, ezért fontos kiemelni, hogy ez a fejlesztés olyan hatékony energiagazdálkodási rendszert is biztosít, amely részletes mérési adatokat nyújt az energiafogyasztásról, automatikusan szabályozza a belső világítást a külső fényviszonyok alapján, és optimalizálja a hűtési és fűtési rendszereket a kültéri hőmérséklet vagy a napsütés függvényében.

Brobyholm, amelyet Svédország vezető ingatlanfejlesztő vállalata, az S. Property Group kivitelezett, körülbelül 35 perces utazással érhető el Stockholmból. A technológiai terén vezető ABB és Samsung mellett, az S Property Group partneri együttműködést folytat a skandináv OBOS ingatlanfejlesztő vállalattal, a portugál, tiszta energiával foglalkozó CleanWatts-szal, a napenergia- és tárolórendszer-technológia globális piacvezetőjének, az intelligens energiagazdálkodási és e-töltési megoldások szállítójával, az SMA-val, valamint a globális mobilhálózat-szolgáltatóval, a Three Sweden céggel, amely az 5G hálózatot biztosítja a brobyholmi lakókomplexum számára.

Douglas Lundholm, az S Property ügyvezető igazgatója elmondta:

„A brobyholmi új, intelligens település első lesz a maga nemében. Az energiatakarékosságot és -hatékonyságot kiemelt prioritásként kezelő, „energy-smart” település a technológia és a csatlakoztathatóság legújabb vívmányainak alkalmazásával a legmagasabb fenntarthatósági szabványoknak is képes lesz megfelelni az egyes otthonok és a teljes település szintjén egyaránt. A csúcstechnológiára alapozott, alacsony szén-dioxid-kibocsátású, a jövő igényei szerint épített lakókomplexum a biztonságot és a kényelmet maximálisan kiszolgálja, a beépített szolgáltatások zökkenőmentesen irányítást biztosítanak.”

A brobyholmi ingatlanfejlesztési területen 500, túlnyomórészt családi házas otthon kerül értékesítésre, néhány épületet pedig bérbeadásra építenek. A fejlesztési területen az otthonok számát a jövőben várhatóan 2.000-re növelik. A látogatók a közeli Åkersbergában, az OBOS bemutatóházában, működés közben tekinthetik meg a technológiát. Az OBOS által megvalósított új generációs ingatlanfejlesztést a jövő évtől követendő modellként más projektekben is alkalmazni kívánják.

A szerkesztők figyelmébe:

A kapcsolódó sajtóanyagok a digitális sajtószobában találhatók meg: 
https://new.abb.com/news/detail/108697/press-kit-brobyholm-inauguration   

*1  https://www.consilium.europa.eu/en/policies/energy-prices-and-security-of-supply   

A brobyholmi beruházásban résztvevő partnerekről az alábbi weboldalakon érhető el bővebb információ:

- https://sproperty.se  
- https://brobyholm.se  
- https://www.obos.se/  
- https://www.samsung.com/uk/apps/smartthings/  
- https://www.sma.de  
- https://cleanwatts.energy/  
- https://www.tre.se/  

Az ABB energetika üzletága: a világ biztonságos, intelligens és fenntartható elektrifikációját küldetésének tekintő üzletág globális technológiai vezető szerepet játszik a villamosenergia-elosztásban és a villamos energia teljes körű, az energiaforrástól a csatlakozóaljzatig terjedő kezelésében, irányításában. Miközben a világ villamosenergia-igénye növekszik, 100 országban több mint 50.000 munkatársunk dolgozik együtt ügyfeleinkkel és partnereinkkel, hogy együtt átalakítsuk az emberek életét és munkáját. Olyan innovatív termékeket, megoldásokat és digitális technológiákat fejlesztünk, amelyek minden ágazatban lehetővé teszik az energiahatékony és alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalom kialakítását. A globális méret és a helyi szakértelem ötvözésével alakítjuk és támogatjuk a globális trendeket, kiválóságot nyújtunk ügyfeleinknek, és fenntartható jövőt biztosítunk a társadalom számára.
go. abb/electrification   

Az ABB technológiai vezető szerepet tölt be az energetika és az automatizálás területén, termékeivel és megoldásaival elősegíti egy fenntarthatóbb és erőforrás-hatékonyabb jövő kialakítását. A vállalat megoldásai a mérnöki szaktudás és a szoftverek összekapcsolásával optimalizálják a berendezések gyártását, mozgatását, energiaellátását és működtetését. A kiválóságáról több mint 140 éve jól ismert ABB közel 105.000 munkatársa elkötelezett az ipari átalakulást felgyorsító innovációk előmozdítása mellett. 
www.abb.com   

Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű, valamint energetikai szektorban. 

ABB weboldal: http://new.abb.com/hu   
Facebook oldal: https://www.facebook.com/ABBMagyarorszag  
Instagram: abb_magyarorszag  
YouTube: https://www.youtube.com/ABBMagyarorszag  

www.abb.hu    


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Robot, automatika, automata ; - ABB ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; YouTube ; Fém, gépipar ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Ingatlan, építőipar ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem ; Solar, napenergia

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: