Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Az ellátási lánc rengeteg kockázatot rejt

2023.08.16

Forrás: MorphoCom - BlueVoyant Sajtóinformáció
A BlueVoyant arra figyelmeztet, hogy számos területen merülhet fel olyan kockázat a beszállítóknál, ami megbéníthatja a vállalatokat


BUDAPEST, Magyarország, 2023.08.16 – Nagy fába vágja a fejszéjét az, aki minden egyes kockázatot fel akar térképezni az ellátási láncában. A BlueVoyant kiberbiztonsági vállalat szakértői szerint azonban mindenképpen érdemes foglalkozni a témakörrel, mivel komoly károkat, teljes operatív leállást és termelés kiesést okozhat, ha egy beszállítónál valamilyen fennakadás adódik. Ez pedig sajnos rengeteg területen jelentkezhet a kiberbiztonságtól kezdve az események monitorozásán át az üzletfolytonossági hiányokig. 
 
Egyre többször van porondon az ellátási láncok kérdésköre olyan új szabályozások miatt, mint például a NIS2. Ám ez a terület nem csupán az előírások miatt fontos. Az elmúlt években egyre több példa mutatkozik arra, hogy egyetlen hiba az ellátási láncban nem várt  szintű problémákat okoz. Hollandiában például előfordult, hogy hetekig nem lehetett sajtot kapni a boltokban azért, mert az ország egyik legnagyobb logisztikai szolgáltatóját zsarolóvírus támadás érte, megbénítva ezzel a működésüket és megakadályozva a szállításokat. 
 
A célzott kibertámadás azonban csupán az egyik kockázat. Számos egyéb területen is felmerülhetnek problémák az ellátási láncban, amelyek komoly hatással lehetnek a vállalat működésére. A BlueVoyant szakértői szerint a következők a legfőbb rizikók a kibertérben a beszállítói hálózatban, amelyek mind veszélyeztethetik a megfelelő teljesítést, lelassítva vagy teljesen le is állítva a működést. 
 
•  Kiberbiztonság: Mivel a beszállítók gyakran rendelkeznek hálózati hozzáféréssel a nagyvállalatok rendszereihez, a kiberbűnözők sok esetben már nem is magukat a nagyobb szervezeteket támadják meg, hanem az ellátási láncon keresztül próbálnak beférkőzni. Elég egyetlen biztonsági rés ahhoz, hogy hozzáférjenek üzleti titkokhoz és érzékeny vásárlói adatokhoz. Ezért a teljes lánc minden eleménél kiemelt figyelmet kell fordítani a rendszerek védelmére, ami kiterjed az alapvető védelmi megoldások alkalmazására, a sebezhetőségek javítására, az incidensek gyors észlelésére és kezelésére, illetve a felhasználók rendszeres oktatására. 
•  Adatvédelem: Ha a beszállítók nem képesek megfelelően védeni rendszereiket, akkor illetéktelen kezekbe kerülhetnek az ügyfelek és partnerek adatai, ami súlyos következményekkel járhat mind a bírságok, mind a cég hírneve és az ügyfelek bizalma terén.
•  Események monitorozása: A vállalatoknak figyelemmel kell kísérniük a hálózataikban zajló tevékenységeket ugyanúgy, mint a külvilágban zajló, váratlan eseményeket, válságokat vagy természeti katasztrófákat és azok hatásait, különben nem képesek megfelelően reagálni és fenntartani az ellátási lánc működését. 
•  Üzletfolytonosság: A nem várt eseményeket nem csupán figyelni, de kezelni is kell: csak az az alvállalkozó számít megbízhatónak, amely kézzelfogható tervvel rendelkezik az esetleges hibák és zavarok kezelésére, elhárítására és katasztrófa utáni gyors helyreállításra. 
 
A BlueVoyant szakértői szerint tanácsos ezeket a kockázatokat kérdéssorokkal felmérni minden, fontosnak ítélt területre vonatkozóan, mielőtt egy vállalat partnerségre lép egy beszállítóval, valamint az is fontos, hogy a vállalatok rendelkezzenek egy meghatározott eljárással a felismert kiberkockázatok folyamatos nyomon követésére és csökkentésére is. Ez természetesen komoly feladat, ám a megfelelő, szakértő partnerek és az automatizált megoldások segítségével gyorsan észlelhetők és javíthatók a hiányosságok. A BlueVoyant tapasztalatai alapján az a célravezető, ha rangsorolják az ellátási láncban jelentkező kockázatokat, és fontossági sorrend alapján haladva jól érthető, kézzelfogható megoldási javaslattal keresik meg az érintett feleket az adott hiba vagy sérülékenység javításához. 
 
A digitális világ mellett a fizikai térben is adódhatnak az ellátási láncot érintő komoly kockázatok. Ilyenek lehetnek például a kapacitás-, és teljesítményproblémák, az exportot vagy importot érintő szankciók. A kockázatok kezelésénél ajánlott holisztikus megközelítést alkalmazni, amely kiterjed minden, az adott szervezet számára kritikusnak ítélet területen.
 
A BlueVoyantról
A kibervédelmi iparág egyik vezető szereplőjeként a BlueVoyant egyedülálló technológiai képességeit egy felhőalapú platformban egyesíti, amely képes folyamatosan monitorozni a belső hálózatokat, a végpontokat, az ellátási lánc szereplőit, valamint a nyílt világhálót, a deep és a dark webet.
A BlueVoyant átfogó és teljes körű kibervédelmi megoldása feltárja, ellenőrzi és rövid időn belül elhárítja a fenyegetéseket. A gépi tanulás és emberi szakértelem segítségével védi több mint 900 ügyfél digitális ökoszisztémáját szerte a világon és iparágvezető kibervédelmi képességeket biztosít számukra.
A New york-i székhelyű vállalat hazánkban 2021 óta van jelen, az új kiberbiztonsági műveleti központ (Security Operations Center) Budapestről Európa és a világ más országainak felügyeletét látja el. 
Weboldal: www.bluevoyant.com   

NEWS ; Ipari hírek ; Robot, automatika, automata ; Mágnes, MR, MRI ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: