Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Városi légiközlekedés

2023.06.26

Forrás: Rolls-Royce Magyarország Sajtóközlemény
Küldetésünk, hogy hamarosan légitaxikkal utazhassunk


Világszerte a legnagyobb légitársaságoktól a feltörekvő startup cégekig, a vállalatok az eVTOL (elektromos függőlegesen fel- és leszálló légijármű) koncepciók kifejlesztésével igyekeznek a városi légiközlekedés piacát felpörgetni. Ezek a járművek, amelyek az egyéni személyszállítástól kezdve a teherszállításon át az orvosi célokra történő szállításig számos igényt kielégítenek, teljesen elektromos vagy hibrid-elektromos energiaátalakító- és hajtásrendszerekre támaszkodnak majd.

Az elektromos technológia úttörőjeként a Rolls-Royce a meglévő tudására és szakértői csapataira építve tisztább, hatékonyabb és csendesebb technológiát fejleszt ki, hogy tovább fejlessze a légiközlekedést, miközben megvalósítja küldetését, hogy 2050-re hozzájáruljon a karbonsemleges jövőhöz.

Anna Leicht, a Rolls-Royce Electrical városi légiközlekedésért (UAM) felelős üzletágvezetője arról számol be, milyen erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy élen járjunk a légitaxik villamosításában.

Mi vonzott a városi légiközlekedéssel foglalkozó projektben?

2023 februárjában csatlakoztam a Rolls-Royce Electrical vállalathoz, egy évtizedes tapasztalattal rendelkezem a repülőgépiparban. A helikopterek javítási szolgáltatásainak biztosításával kezdtem, ahol nagyon szorosan együtt dolgoztam a mérnökökkel, majd feladataimban fokozatosan azokra az ügyfelekre kezdtem összpontosítani, akik jellemzően a nagy légitársaságok közül kerültek ki.

A pandémia kezdetekor kezdtem el figyelni arra, hogy mi történik a szélesebb piacon, és lenyűgözött a városi légiközlekedés terén tapasztalható fejlődés. A városi népesség növekedése, a tömegközlekedési rendszerek túlterheltsége és az új, fenntarthatóbb megoldások iránti igény miatt új utakra van szükségünk az emberek összekapcsolására, és erre a városi légiközlekedés kínál megoldást.

Mit gondolsz a városi légiközlekedés piacának felfutásáról?

Rengeteg induló vállalkozás és befutott szereplő dolgozik az eVTOL programokon, sokan közülük ígéretes koncepciókat mutatnak be, a befektetők is szeretnének beszállni.

Mi, itt a Rolls-Royce Electrical-nél egy kicsit úgy érezzük magunkat, mint egy induló vállalkozás egy sokkal nagyobb, befutott vállalaton belül. Mindenki mással együtt lépünk erre az új piacra, de a különbség az, hogy a repülés, a biztonság és a tanúsítás terén már komoly szakértelemmel rendelkezünk. A csoport repüléstechnikai tudását és ipari rendszereit felhasználva egy skálázható üzletágat hozunk létre a már meglévő infrastruktúrával, az energia előállításától a karbantartáson és üzemeltetésen át egészen a hajtásrendszerekig és az adatelemzésig. Ez hatalmas előnyt jelent számunkra, és számos izgalmas lehetőséget nyit meg a következő évtizedben.

Milyen lépéseket tesz a Rolls-Royce, hogy az utasok elektromos légitaxival közlekedjenek?

Az ügyfelek olyan megavárosok meghatározott pontjai közötti fix útvonalakra szánt járatokat szeretnének üzemeltetni, amelyeket részben már most is helikopterek szolgálnak ki. Az eVTOL-ok előnye azonban az, hogy sokkal csendesebbek lehetnek, és a jelenlegi költségek töredékéért képesek ezeket a távolságokat megtenni.

A mi szerepünk, hogy biztosítsuk a lehető legjobb megtérülést a hajtásrendszerek terén. Éppen ezért dolgozunk közösen azon, hogy megértsük a méretre, súlyra és teljesítményre vonatkozó követelményeket, amelyekkel dolgoznak és mindezt megfelelő áron biztosítsuk vásárlóinknak.

Ezzel párhuzamosan a járműveknek külön töltőállomásokra lesz szükségük, amelyek biztonságosan megközelíthetők, ami azt jelenti, hogy együtt kell működnünk az áramellátási igények és a még hatályba lépés előtt álló, új légiforgalmi irányítási előírások megértésén. Az ügyfelek arra is kíváncsiak, hogy kényelmesen, a működésük megzavarása nélkül hogyan férhetnek hozzá a szükséges integrált karbantartáshoz és szolgáltatásokhoz. Ezek mind olyan területek, amelyekre megoldásokat keresünk.

Te vezeted a Rolls-Royce városi légiközlekedés programját. Mit szeretnél elérni?

Üzleti területvezetőként az a feladatom, hogy az ügyfelek hangja legyek a csapaton belül, és biztosítsam, hogy megértsék az igényeiket és elképzeléseiket. Ezután segítek irányítani a Rolls-Royce Electrical tervezőit és mérnökeit ennek az elképzelésnek és a piaci ismereteimnek megfelelően.

Mivel ez a piac annyira új, fontos, hogy nagyon szorosan nyomon kövessük a piaci trendeket, és már sokkal korábban együttműködjünk az ügyféllel, mint a hagyományos repülésben. A kapcsolat összehangolásának biztosítása kulcsfontosságú.

Mit kínál a Rolls-Royce a városi légiközlekedés piacán?

A fejlett légiközlekedési megoldások vezetőjeként az a feladatunk, hogy megértsük ezt a fejlődő piacot, miközben irányítjuk a technológiai fejlesztést, biztosítsuk, hogy olyan teljes hajtásrendszert szállítunk, amely ezt az új közlekedési formát működteti.

Olyan hajtásrendszereket, akkumulátorokat, energiatároló- és elosztó rendszereket tervezünk, tesztelünk és fejlesztünk, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy az elektromos repülőgépek biztonságosan és hatékonyan repülhessenek.

Elektromos meghajtóegységünk (EPU) egyedülálló felépítésű. Ez egy közvetlen meghajtású, 150 kW teljesítményű gép, emelő és toló funkcióval. Az integrált kialakításnak, a továbbfejlesztett hőkezelésnek és az innovatív topológiának köszönhetően nagy nyomaték-tömeg arányt képes elérni, ami kulcsfontosságú megkülönböztető jegye annak, amit a piacnak kínálunk. Továbbá egy egyedülálló, többsávos energiaelosztó architektúrát fejlesztünk, amely a motorok meghibásodása esetén is biztonságos és megbízható repülést biztosítva nyújtja a legnagyobb motorteljesítményt.

Izgalmas időszaknak tűnik.

Hihetetlen lehetőség, hogy élen járhatunk az elektromos technológia fejlesztésében, amely ezeket az új járműveket működtetheti. Jelenleg kulcsfontosságú ügyfeleinkkel közösen dolgozunk a prototípus technológiáink 2023-as tesztelésén, azzal a céllal, hogy ezek 2027-re már forgalomba álljanak.

A Rolls-Royce csoport részeként több évtizedes tapasztalatunk van a biztonság és a tanúsítás terén, ami azt jelenti, hogy hihetetlenül jó helyzetben vagyunk ezen új technológiák bevezetéséhez.

Szerepem egyik legfontosabb része, hogy ezt úgy tegyük, hogy az ügyfél számára a lehető legnagyobb hozzáadott értéket biztosítsuk. Az eVTOL-okkal történő helyközi utazás végül nem kerülhet sokkal többe, mint egy hagyományos taxi, és hihetetlenül izgalmas, hogy ezt úgy érjük el, hogy közben egy tisztább, fenntarthatóbb jövőt is biztosítunk.

rolls-royce.com/magyarorszag  


NEWS ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; - Rolls-Royce Magyarország ; Munkagép, haszongép ; Robot, automatika, automata ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; D nyomtatás ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: