Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Kvantumszámítógépeknek ellenálló titkosítási megoldás készül

2023.06.26

Forrás: MorphoCom - i4p Sajtóközlemény
Új szakaszba lépett az i4p poszt-kvantum adatvédelmi platformjának fejlesztése


Budapest, 2023. június 26. – Olyan titkosítási megoldást fejleszt az I4P-Informatikai Korlátolt Felelősségű Társaság (i4p) vállalat, amely még kvantumszámítógépekkel sem törhető fel sem most, sem a jövőben. A fejlesztés a tavalyi év végén indult, és az első szakasz 2023 első felében zárult le. A poszt-kvantum adatvédelmi platform 2024-től válik elérhetővé a piacon. A 2021-1.1.4-GYORSÍTÓSÁV-2022-00037 számú projekt a Kulturális és Innovációs Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a 2021-1.1.4-GYORSÍTÓSÁV pályázati program finanszírozásában valósult meg. 

Egy olyan korszak közeleg, amelyben a napjainkban használt titkosítási módszerek teljesen haszontalanok lesznek. Néhány éven belül elérhetővé válnak olyan erős számítási kapacitással rendelkező kvantumszámítógépek, amelyek percek alatt képesek feltörni a jelenleg elterjedt, hagyományos nyilvános kulcsú kriptográfiai algoritmusokat. A biztonsági és kriptográfiai szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy már most érdemes elkezdeni a felkészülést a „poszt-kvantum korszakra”, és olyan speciális titkosítási módszereket használni, amelyek a kvantumszámítógépeknek is ellenállnak.

Az i4p volt az első olyan vállalat a világon, amely poszt-kvantum elektronikus aláírási algoritmust épített hardveres biztonsági modulba (HSM). Ezután most egy olyan különleges adatvédelmi szolgáltatást alakít ki, amelyet egyszerre védenek a hagyományos kriptográfiai alkalmazásokat meghaladó biztonsági szintet nyújtó, poszt-kvantum algoritmusok, illetve a cég speciális szakterületének számító többszereplős számítási (angolul multi-party computation, rövidítve MPC) megoldásai. A platform rendkívül erős kontrollt biztosít majd a felhasználói számára a védett adataik felett, még olyan esetben is, amikor az adataikat az adatfeldolgozók maguk tárolják (természetesen titkosítva). A vállalat szakembereinek meggyőződése, hogy csak így lehet technikailag is biztosítani a GDPR előírások teljesítését, beleértve az engedélyhez és célhoz kötött adatkezelést, illetve az elfeledés jogának teljesülését. S mindezt a kvantumszámítógépek ellen is védett módon. 

Az i4p megoldása gondoskodik arról, hogy az adatokat tároló szervezetek csak akkor tudjanak hozzáférni egy-egy felhasználó adataihoz a saját rendszereikben, ha erre maga a felhasználó is engedélyt ad. Hiába tárolja egy munkáltató, webshop, állami szervezet vagy egészségügyi intézmény a felhasználó (természetesen poszt-kvantum algoritmussal) titkosított, személyes adatait; addig nem tud hozzáférni azokhoz, amíg az érintett felhasználó úgy nem dönt, és nem vesz részt az adatok kikódolásában. Az adatok csak akkor kerülnek értelmezhető, olvasható állapotba, ha azt a felhasználók közreműködésükkel lehetővé teszik. Ez a közreműködés egy kriptográfiai részszámítás, amelyet egy mobilalkalmazással lehet teljesíteni. Ennek segítségével ellenőrizni lehet minden hozzáférési kísérletet az adatokhoz, még azelőtt, hogy megtörténnének. 

„Örömünkre szolgál, hogy a Gyorsítósáv pályázat elbírálói láttak potenciált a projektünkben, így a támogatásnak köszönhetőn gyorsabban elérhetővé tehetjük megoldásunkat, és hozzájárulhatunk az adatvédelem erősítéséhez most és a poszt-kvantum korszakban is. Reményeink szerint a platform tudatos magánszemély felhasználói és a csatlakozó szervezetek olyan kritikus tömeget érnek el, ami végül megkerülhetetlenné teszi a technikailag is megfelelően kivitelezett adatvédelem használatát” – fogalmazott Rózsahegyi Zsolt, az I4P-Informatikai Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezető igazgatója. 

Az i4p-ről
Az i4p vállalatot 2014-ben alapították Magyarországon, fő tevékenysége alkalmazott kriptográfiai megoldások fejlesztése. A vállalat alapítóinak célja olyan innovatív szoftver- és hardvermegoldások fejlesztése, amelyek forradalmasítják az elektronikus hitelesítési megoldások informatikai biztonsági vonatkozásait. Célkitűzéseik közé tartozik továbbá az adatbiztonságot és adatvédelmet szabályozó, új irányelvek technológiai hátterének biztosítása, valamint elosztott kriptográfiai eljárások és arra épülő elosztott platformok fejlesztése és piacra bocsátása. A cég alapítói és szakemberei kiemelkedő szaktudást birtokolnak mind a kriptográfia, mind a termékek és szolgáltatások fejlesztése terén. 
További információért kérjük, látogasson el a következő weboldalra: 
https://www.i4p.com/
  


NEWS ; Ipari hírek ; Kvantum ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Fém, gépipar

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: