Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Teljes fordulatszámmal a jövő felé

2023.06.02

Forrás: Rolls-Royce Magyarország Sajtóközlemény
Gáspár Dávid a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki karának gépészeti fejlesztő alap-, illetve alkalmazott mechanika mesterszakát végezte el. 2018-ban került a Rolls-Royce Magyarországhoz gyakornokként,


jelenleg pedig a Structural Mechanics csapat tagjaként dolgozik a Vertical VX4 típus motor fejlesztésén. 

Hogyan tud majd a teljesen elektromos repülés alternatívát nyújtani a jelenlegi városi légiközlekedésben? 

Jól látjuk a tendenciát, hogy a fosszilis tüzelőanyagok előbb-utóbb elfogynak, használatukat pedig egyre inkább korlátozzák a környezeti terhelés okán. Ezért az elektromos hajtású repülőgépek számos előnyük mellett, mint például a csendesebb működés azzal is kecsegtetnek, hogy a használatuk során a környezeti terhelés is jóval alacsonyabb. Amennyiben a fejlett létiközlekedés piacára szánt elektromos repülőgépek elérik a kívánt teszteredményeket és sorozatgyártásba kerülnek, akkor ez a technológia hosszú távon olcsóbban, gyorsabban és nagyobb mennyiségben gyártható majd. Meglátásom szerint hamarosan minden szempontból túl lehet nőni a belső égésű motorokat. Egy izgalmas út elején tartunk, amin teljes fordulatszámmal haladunk előre, úttörő munkájával a Rolls-Royce lehet az első nagyvállalat, ami meghatározza a fejlett légiközlekedés iparági alapkövetelményeit.

A tervezés terén milyen kihívásokkal szembesültök?

A motortervezés szempontjából jelenleg a zavartalan működés biztosítása jelenti a legnagyobb kihívást a legmagasabb biztonsági előírások mellett. Mivel a fejlett légiközlekedés egy viszonylag új iparág, sok esetben a szabályozási környezet nem tart lépést a technológia dinamikus fejlődésével. Éppen ezért az egész iparág szoros együttműködésben dolgozik együtt a biztonságos repülést vizsgáló airworthiness-irodákkal is. Ez a fejlődés azt jelenti, hogy hozzájárulunk az ágazat fejlődésének alakításához, és akár tapasztalataink a későbbiek folyamán bekerülhetnek a jövő repülésének történelemkönyvébe. A Vertical egyik tervezőjeként legfőbb munkám maga a motorstruktúra fejlesztése. Amikor a teljesen elektromos meghajtású VX4 kereskedelmi forgalomba kerül, egyedülálló terméket jelent majd a piacon, amely tökéletes megoldást jelent a városi légiközlekedés legfőbb kihívásaira: környezetbarát, csendes és gyors lesz, ami teljesen átformál majd mindent, amit az elektromos repülésről eddig gondoltunk.

Mi a kedvenc ételed? A mustáros karaj bármelyik változata

Melyik az utolsó könyv, amit olvastál? Rejtő Jenő: Piszkos Fred közbelép

Mi az a hobbi, amit szívesen végzel szabadidődben? A szellemi frissesség mellett a fizikális állpotom karbantartása is egyaránt fontos, éppen ezért választottam hobbiként a sportot, azon belül is a edző termi edzést.

Melyik aza a hely, ahová szívesen utaznál elektromos repülővel? Isztambul

Mi az, amit igazán szeretsz a Rolls-Royce-ban? Ebben a közegben folyamatosan és nagyon sokat lehet tanulni. Ez a vállalat szerintem egy soha ki nem fogyó tudáskút.

rolls-royce.com/magyarorszag    


NEWS ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; - Rolls-Royce Magyarország ; Munkagép, haszongép ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Fém, gépipar ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: