Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Egy Rolls-Royce csapat a jobb jövőért

2023.03.27

Forrás: Rolls-Royce Magyarország Sajtóközlemény
Sara Poxon, a Rolls-Royce Electrical üzemeltetési igazgatója csatlakozott a vállalat magyarországi igazgatótanácsához. Sara az Oxford Egyetem mérnöki karán szerzett doktori címet filozófiából, májusban ünnepli karrierje tizenhetedik esztendejét a vállalatnál.


A szakember jelenleg a teljes Rolls-Royce Electrical üzemeltetési stratégia kidolgozásáért és végrehajtásáért felel. Emellett aktív tagja a Rolls-Royce Women Network-nek és Mentor Programnak, amelynek célja, hogy inspirálja a szervezet női kollégáit, két gyermek édesanyja.

Mi a szereped az igazgatótanács tagjaként?

A Rolls-Royce Magyarország igazgatótanácsának tagjaként a vállalat stratégiai és operatív döntéseinek meghozataláért vagyok felelős. Fő feladatom, hogy minden tevékenységünk összhangban legyen küldetésünkkel, értékeinkkel, hosszú távú céljainkkal, és felelős vagyok azért is, hogy valamennyi jogi kötelezettségnek eleget tegyünk. Sokat jelent számomra ez a pozíció, és nem csak azért, mert rálátásom van azokra a kiemelt tevékenységekre, amelyekben magyarországi csapatunk részt vesz. Hanem azért is, mert ezzel befolyásolhatom Electrical üzletágunk stratégiájának irányát, biztosítva annak növekedését.

Idén májusban lesz 17 éve, hogy csatlakoztál a vállalathoz. Melyek azok a mérföldkövek a karriered során, amikre büszke vagy?

Az egyik legnagyobb mérföldkő, amire talán a legbüszkébb is vagyok, az a tudományos doktori (PhD) fokozatom megszerzése. Miközben teljes munkaidős állásban dolgoztam a Rolls-Royce-nál, sikerült ledoktorálnom filozófiából, ráadásul mindezt 8 hónapos terhesen, amit mind karrieremben, mind pedig a magánéletemben nagy teljesítményként könyveltem el. Ezenfelül az egyik szenvedélyem a mentorálás a szervezeten belül, látni annak az eredményét, hogy milyen hatással van a program az itt dolgozókra.

NAGYSZERŰ ÉRZÉS NYOMON KÖVETNI, AHOGY A TEHETSÉGEK KIBONTAKOZNAK, ÉS TÁMOGATHATOM ŐKET KARRIERJÜK KÖVETKEZŐ LÉPCSŐFOKÁNAK ELÉRÉSÉBEN. HA VALAMIRE, AKKOR ERRE RENDKÍVÜL BÜSZKE VAGYOK.

Mi motivál a mindennapi munkád során és mi inspirál leginkább?

A céltudatosság a legnagyobb motivációm, valamint a tudat, hogy a munkám jelentős hatással bír és változást idéz elő. A repülés villamosítására vonatkozó stratégiánk és az általunk kifejlesztett, fenntartható technológia valódi fordulatot hozhat, és javítja az emberek életét. Az együttműködés és a csapatmunka is motivál és nagy hatással van rám, amikor másokkal együtt dolgozhatok egy közös cél elérése érdekében. Végezetül folyamatosan kihívások elé állítom magam és tanulok, ezáltal fejlődök is.

Nemrég jártál Magyarországon. Milyen élményekkel távoztál, hogy tetszik az ország?

Gergő (Dr. Balázs György Gergely), a Rolls-Royce Magyarország ügyvezető igazgatója a lehető legjobb házigazdának bizonyult, igazi szakértője az idegenvezetésnek és minden turisztikai látványosság bemutatásának. Büszkén kalauzolt körbe Budapesten, és bemutatta ezt a csodálatos várost. Ottlétem alatt láttam a legtöbb történelmi épületet és nevezetességet, sokat tanultam a kultúráról, beleértve a gasztronómiát és néhány hasznos magyar kifejezést, mint például azt, hogy "Egészségedre". A látogatásom során találkoztam néhány kollégával is, ami nagyszerű élmény volt, és bebizonyította, hogy milyen hihetetlen képességekkel és készségekkel rendelkezik a repülés villamosításáért felelős magyar csapatunk. Szívélyesen fogadtak, nagyszerű élmény volt.

A légiközlekedési iparágat jelentős technológiai újítások formálják, és az elmúlt években te magad is számos hasonló fejlesztésben vettél részt. Hogyan értékelnéd a Rolls-Royce Electrical és a magyarországi csapat eredményeit?

A Rolls-Royce Magyarország eredményeinek értékelésénél számos mérőszámot és tényezőt érdemes figyelembe venni. Technológiai szempontból a csapat rengeteget fejlődött, és kulcsfontosságú ismereteket hozott Rolls-Royce Electric nemzetközi szervezetéhez. Ezek a képességek magukba foglalják a nagy sebességű gépeken alapuló elektromos hajtó egységek (EPU) tervezését és gyártását, az energiaelosztó rendszereket (EPDS), valamint a teljesítményelektronikát és vezérlőegységeket. Erre kiváló példa a H3PS demonstrátor programunk, ahol a magyar csapat vezette a sikeres repülési tesztet végrehajtó Tecnam repülőgép elektromos hajtás- és energiaelosztó rendszerének technológiai fejlesztését, gyártását és integrálását.

Magyarországon az egyes szervezeteket támogató és a gyártásért, ellátási láncért felelős csapatokban, valamint a városi légiközlekedés (Urban Air Mobility – UAM) és a turbógenerátor fejlesztési programunkban is dolgoznak kollégáink. A Rolls-Royce Magyarországnál munkatársai elhivatottak, a csapat kiemelten hozzájárul a Rolls-Royce Electrical sikeréhez, hiszen világszerte több programban is együtt dolgozunk.

NAGY HANGSÚLYT FEKTETTÜNK ARRA, HOGY A SZERVEZETÜNKET FOLYAMATOSAN ÉPÍTÉSÜK ÉS FEJLESSZÜK, EMELLETT SOKAT TETTÜNK AZÉRT, HOGY A MUNKATÁRSAK TISZTÁN LÁSSÁK KARRIERJÜKET A ROLLS-ROYCE-NÁL, ÉS AZT, HOGY MILYEN ESZKÖZÖK ÉS LEHETŐSÉGEK ÁLLNAK RENDELKEZÉSÜKRE A FEJLŐDÉSHEZ.

Hogyan látod a repülés jövőjét? Mit jelent számodra a fenntartható repülés?

A repülés jövőjét több kulcsfontosságú trend alakítja majd, köztük a fenntarthatóság, ahol vállalatként a karbonsemlegességre vonatkozó célokat tűztünk ki magunk elé. Ez hihetetlenül nagy kihívás, és jelenleg nincs egyetlen olyan mérnöki megoldás, ami ezzel foglalkozna.

A LÉGIKÖZLEKEDÉSBEN OLYAN KÜLÖNBÖZŐ MEGOLDÁSOK EGYÜTTESÉRE LESZ SZÜKSÉG, MINT PÉLDÁUL A SAF (FENNTARTHATÓ LÉGI ÜZEMANYAG), A TELJESEN ELEKTROMOS VAGY HIBRID-ELEKTROMOS HAJTÁSRENDSZEREK, VALAMINT A GÁZTURBINA-TECHNOLÓGIA FOLYAMATOS FEJLESZTÉSE. EZEKNEK AZ ÚJ TECHNOLÓGIÁKNAK A BEVEZETÉSE, SZÉLES KÖRŰ ELTERJEDÉSE VÁRHATÓAN ELTÉRŐ ÜTEMEZÉSBEN VALÓSUL MEG, HOGY A GAZDASÁGUNK ELÉRJE A VÉGSŐ CÉLT, A KARBONSEMLEGESSÉGET. ÉRDEMES AZONBAN LESZÖGEZNI, HOGY MIKÖZBEN AZ ENERGIAÁTÁLLÁS KIHÍVÁST JELENT, EGYBEN ÓRIÁSI KERESKEDELMI LEHETŐSÉG SZÁMUNKRA.

A kisrepülőgépek esetében már valósággá vált az elektromos repülés, és hatalmas lehetőségeket látunk abban, hogy elektromos és hibrid hajtásrendszereket kínálunk a fejlett légi közlekedés (AAM) piacán. Itt a repülőgépek hajtása terén szerzett tapasztalatunk egy olyan megkülönböztető tényező és versenyelőny, hogy az ügyfelek kifejezetten velünk akarnak együttműködni.

A Rolls-Royce Electrical egy új és növekvő üzletág, amely a fejlett légiközlekedés piacát célozza meg, miközben a már meglévő, használatban lévő repülőgépek számára is biztosít lehetőségeket a fenntartható működésre és üzemeltetésre. Tovább építkezünk, miközben most arra összpontosítunk, hogy a kutatás és fejlesztési környezetből átváltsunk termékeink tömeges gyártására. Fejlesztjük technológiánkat, és ahogy haladunk az elektromos portfóliónk termékesítésével, úgy építjük ki az ellátási láncunkat és gyártási stratégiánkat. Mindkettő hihetetlenül fontos a kiválóság eléréséhez, mivel komplex anyagokkal és alkatrészekkel szükséges dolgoznunk. Arra is összpontosítunk, hogy gyártási módszereket fejlesszünk ki a teljes rendszerek fenntartható módon történő tervezéséhez, mégpedig digitális megoldások, ALM (Additive Layer Manufacturing vagy 3D nyomtatás) vagy technológiáink körkörös módon történő előállításával, újrafelhasználásával.

Női vezetőként mit üzensz a jövő vállalaton belüli, női tehetségeinek?

A Rolls-Royce Electrical igazgatósági tagjaként kiváltság, hogy mentor és egyfajta példakép lehetek a vállalat más női munkatársai számára. Fontos, hogy másokat inspirálhassak, és megmutassam, hogyan lehet érvényesülni a mérnöki területen, amely még mindig egy túlnyomórészt férfiak dominálta szakterület. Mindemellett fontos számomra, hogy elismerjék azokat a képességeket és tapasztalatokat, amelyeket egy vállalati szerepkör betöltéséhez szükségesek, és ez az, amit a Rolls-Royce igazgatótanácsának tagjaként határozottan képviselek. Még ha egy, a férfiak által dominált iparágról is beszélünk, kulcsfontosságú, hogy megőrizzük azt, akik vagyunk.

A SOKSZÍNŰ CSAPAT CÉLJA ÉS ELŐNYE AZ, HOGY KÜLÖNBÖZŐ NÉZŐPONTOK KÉPVISELTETHESSÉK MAGUKAT, ÉS ÍGY MEGVÁLTOZZON A JELEN, AHOGYAN ARRA TEKINTÜNK, AMIT ENNEK ÉRDEKÉBEN TESZÜNK. A REPÜLÉS FORRADALMASÍTÁSÁHOZ SOKSZÍNŰ ÉS EGYENRANGÚ CSAPATRA VAN SZÜKSÉGÜNK.

Pályafutásom során eddig kizárólag olyan kollégák és vezetők vettek körül és támogattak, akik értékelték azt, aki vagyok, és azt, amivel a csapatot erősítem.

Jó látni, hogy a Rolls-Royce csapata elismeri a sokszínűség fontosságát. A cél az, hogy az Electrical üzletágon belül minden harmadik munkavállaló nő lehessen, amihez még hosszú út vezet. Ezért is érzem annyira fontosnak, hogy ösztönözzem a fiatal lányokat a természettudományok elsajátítására.

A Rolls-Royce STEM-nagykövetei évek óta járják az iskolákat és főiskolákat, hogy rávilágítsanak a fantasztikus lehetőségekre, amelyeket a természettudományos pályák kínálhatnak. Nekem ez személyesen is sokat jelent, mivel remélem, hogy amit teszek, az a saját lányomat és barátait is inspirálja és bátorítja, hogy minden lehetőséget felfedezzenek.

rolls-royce.com/magyarorszag     


NEWS ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; - Rolls-Royce Magyarország ; Munkagép, haszongép ; Robot, automatika, automata ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; D nyomtatás ; Fém, gépipar ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: