Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

A Rába minden üzletága nyereséggel zárt 2022-ben

2023.02.22

Forrás: Rába Hírek
A RÁBA Nyrt. 64,3 milliárd forint konszolidált, csoport szintű árbevétellel zárta a 2022. üzleti évet, mely 38,6 százalékos figyelemre méltó növekedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest.


A vállalatcsoportnak sikerült jól reagálni az egész évet jellemző feszített gazdasági helyzetre, ami főként a költségoldalra mért fokozatos és az év előrehaladtával egyre növekvő terhelést.

Nagyfokú higgadtságot igényelt az elmúlt év minden gazdasági szereplőtől, a 2021 év végén kialakult energia piaci krízis mellett 2022 év elején kirobbant az orosz-ukrán katonai konfliktus, mely jelentős gazdasági befolyásoló tényezőként jelentkezett. Az újabb nem várt események hatására átrendeződtek a globális piaci viszonyok, egyúttal drasztikus mértében növekedett valamennyi gyártási költség és egyéb költségelem. Kiemelkedő szerepe lett a vállalatok rugalmasságának és integritásának, ennek megfelelően a Rába számára is fő feladattá vált a beszerzési árak limitált szinten tartása, illetve az energia árakból származó többlet előállítási költségek áthárítása.

A járműiparban általánossá vált bizonytalanság ellenére, a Rába stratégiai piacait keresleti aktivitás jellemezte, amely pozitívan járult hozzá a vállalat eredményeihez. A cégcsoportnál a 2022-ben elért üzemi tevékenység eredménye meghaladta a 2 milliárd forint nyereséget, ami az elmúlt 5 év legmagasabb üzemi eredményét jelenti. A drasztikus költségnyomás ellenére valamennyi leányvállalat az előző évit meghaladó EBITDA-t ért el. A csoport szintű EBITDA meghaladta a 4,6 milliárd forintot, így az EBITDA tömeget tekintve az elmúlt 10 év második legnagyobb eredményét realizálta a vállalatcsoport.

Az előző év azonos időszakához képest a saját tőke mértéke 5,4 százalékkal növekedett. Az egy részvényre jutó saját tőke értéke 1.657 Ft/részvény volt.

„Következetesen haladunk tovább az úton, amelyen elindultunk, ennek köszönhetően a Rába csoport a 2022. éves működését is eredményesen tudta zárni. A tavaly meghirdetett Rába Modernizációs Program 2025 eddig megvalósult intézkedései már 2022 negyedik negyedévében is mérhető eredményeket hoztak a győri telephelyen, melynek köszönhetően a Futómű üzletág tavalyi negyedik negyedéves üzemi eredménye az elmúlt 8 év legmagasabb szintjét érte el a magas energia és alapanyag árak ellenére. Ez a rövidtávon is látványosan érzékelhető siker jó alapot ad ahhoz, hogy változatlanul vigyük végig terveinket, mellyel biztosítani tudjuk a Rába csoport eredményeit, stabil működését és fejlődését.” – hangsúlyozta Hetzmann Béla, a RÁBA Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója. 

www.raba.hu    


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Munkagép, haszongép ; - Rába ; Fém, gépipar ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: