Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Kiemelkedő negyedéves árbevétel és megkezdett átalakítások

2022.02.23

Forrás: Rába Hírek
A RÁBA Nyrt. 46,4 milliárd forint konszolidált, csoport szintű árbevétellel zárta a 2021. üzleti évet, mely a vevői igények jelentős növekedésének volt köszönhető.


A tavalyi év során felmerült újabb gazdasági kihívásokkal teli környezet ellenére a társaság képes volt minden eredménysoron visszatérni korábbi nyereségességi szintjéhez.

A tehergépjármű és mezőgazdasági jármű piacokon megfigyelhető stabil kereslet aktivitás és a Rába vevőorientált hozzáállása eredményeként a vállalatcsoport tárgyidőszakban elért konszolidált árbevétele közel 20 százalékos növekedést mutat az előző évi bázisidőszakhoz képest. A IV. negyedéves értékesítése során 13,2 milliárd forintot realizált, mely az elmúlt öt év legmagasabb negyedik negyedéves árbevétele.

Az acélpiac tartósnak mutatkozó bizonytalansága továbbra is az alapanyagárak folyamatos emelkedését eredményezte. 2021-ben új gazdasági kihívásként jelentkeztek az ellátási láncokban felmerülő zavarok és fennakadások, mely jelenséggel a Rába is egyre többször találta szembe magát a különböző beszerzési szintjein. A tavalyi év legmeghatározóbb és legváratlanabb környezeti változásának azonban mégis az európai energia piaci krízis és a negyedik negyedév drasztikus árrobbanása bizonyult, ami tovább fokozta az egyébként is kihívásokkal teli év terheit és egy általános inflációs nyomás alá helyezte a vállalatot, mely alapvetően befolyásolta az eredményességet.

A COVID-19 járvány okozta gazdasági nehézségek kihívásai ellenére a társaság pénzügyi helyzetét stabilitás jellemezte. A vállalat fenntartotta korábbi stratégiáját, mely szerint rugalmas kiszolgálással áll világszintű vevői rendelkezésére, és mindez hozzásegítette ahhoz, hogy azonnal reagálni tudjon az élénkülő piaci keresletre és helyre tudja állítani eredményességét. A Rába Csoport 2021 I-IV. negyedévében 1,97 milliárd forint üzemi eredményt ért el.

A Társaság megkezdte a termeléshez nem szükséges ingatlanjai értékesítését és az ebből befolyt pénz beforgatását a működés modernizációjához szükséges beruházásokba.
2020 után újra folytatja a növekedést az egy részvényre jutó saját tőke, melynek értéke 2021. év végén 1.571 Ft/részvény volt.
...

„Társaságunk a különböző gazdasági nehezítő tényezők ellenére kimagasló eredményekkel és pénzügyi mutatókkal zárta a tavalyi évet, köszönhetően az azonnali reagáló képességének és rugalmas vevőkiszolgálásának. 2021 több negatív meglepetést okozott a gazdaságnak, mely hatások a Rábát se kerülték el. Ahogy haladt előre az év újabb és újabb nehézségek merültek fel, miközben a korábbi terheket is kezelni kellett. A már állandósult ellátásilánc fennakadások és alapanyaárak emelkedése mellett az év második felében beinduló, majd a negyedik negyedévben drasztikusan emelkedő energia árak jelentős nyomás alá helyezték a gazdasági környezetet. A Rába sikeresen kezelte a felmerülő kihívásokat és megkezdte a termelési, vállalatirányítási és szervezeti struktúrájának átalakítását. Kidolgozásra került egy jelentős modernizációs és beruházási program, mely hozzájárul a jövőbeni hatékonyság növeléshez.” – hangsúlyozta Hetzmann Béla, a RÁBA Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

www.raba.hu    


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Munkagép, haszongép ; - Rába ; Fém, gépipar ; Agrár

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: