Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

3D nyomtatások a FreeDee világában

2022.01.19

Forrás: IpariCégek.hu Riport
Szabó Péter, a Freedee Nyomdai Szolgáltató Művek Kft. szakértője válaszolt kérdéseinkre.


¤  Mikor, milyen célokkal indították a FreeDee márkanevű vállalkozásukat?

A FreeDee Kft-t 2012-ben Simó György (korábbi T-Online vezérigazgató, kockázati tőkebefektető, a Day One Capital ügyvezető partnere, a Tilos Rádió és az Origo egyik alapítója) és Honti Pál (vállalkozó, befektető és több startup mentora) alapította. 

Az egyik pillanat, ami a FreeDee alapítását ihlette, a Formlabs amerikai startup rendkívül sikeres első Kickstarter kampánya (https://formlabs.com/company/press/formlabs-kickstarter-completion-announcement/) volt, amit végül ők is támogattak. Az eredeti 100.000 USD helyett 3 millió dollárt sikerült összegyűjtenie a cégnek, amivel az addigi legnagyobb támogatottságú Kickstarter tech projektet hozták létre. Simó az internethez hasonló diszruptív technológiát látott a 3D nyomtatásban, ami a tárgyalkotás új korszakának, a tömeggyártás alternatívájaként és kiegészítőjeként is megjelenő perszonalizált, many-to-many gyártásnak kulcstechnológiája. A vízió másik fontos eleme a fizikai világ digitalizációjához, a 3D modellezéshez kapcsolódik.   

Honti Pál azóta kiszállt, Simó György pedig partnerségre lépett Soóky Tamással, aki Csehországban hasonló portfólióval és céllal indított 3D nyomtatók és 3D szkennerek forgalmazásával foglalkozó céget a FreeDee-vel nagyjából egy időben. Így jött létre az Admasys International Kft., amely már 4 országban, Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában és Romániában van jelen.

¤  Milyen 3D nyomtatási szolgáltatásokat vállalnak?

Gyakorlatilag a teljes 3D nyomtatási palettát lefedjük a szálhúzásos nyomtatástól, az SLA és SLS technológiákon át a fémnyomtatásig. Kihasználjuk a 4 helyszín adta kapacitást és lehetőségeket. Ha pedig valamilyen feladatot nem tudunk házon belül megvalósítani, akkor külső partnerekkel is dolgozunk. Így rendkívül széles minőségi és alapanyag skálán tudjuk teljesíteni a 3D nyomtatási megkereséseket, mindig az adott feladatnak és elvárásoknak leginkább megfelelő, hatékony megoldást ajánlva partnereinknek.

¤  Mit jelent a 3D nyomtatás modellezése? Mit modelleznek, mi szükséges hozzá?

A 3D nyomtatás alapja a 3D modell, amelyet szeretnénk legyártani. 3D modell nélkül nincs 3D nyomtatás, ahogy kép/dokumentum nélkül nincs hagyományos nyomtatás. A 3D modellt létrehozhatjuk egy tervező programban vagy 3D szkenneléssel, a harmadik lehetőség pedig az, hogy letöltünk/megveszünk egy más által már létrehozott modellt. Ezután a 3D nyomtató szeletelő szoftverében készítjük elő gyártásra a modellt. Ez a legtöbb esetben egy nagyon egyszerű feladat, néhány alap paraméterről is elég csak döntést hozni, a szoftver pedig automatikusan létre hozza a gcode-ot, amely alapján a nyomtató képes felépíteni a kívánt alkatrészeket.

¤  Milyen kis szériás sorozatgyártást vállalnak? Milyen formában, mennyiségben?

Széles gépparkunknak és partneri kapcsolatainknak hála sokféle anyagból és méretben vállaljuk kisszériák 3D nyomtatását. Amióta a Form Fuse 1 SLS nyomtató rendszerrel is dolgozunk, azóta a gép termelékenységének köszönhetően PA12-ből kisebb alkatrészek közepes szériáit is könnyedén le tudjuk gyártani házon belül.

¤  Árusítanak 3D nyomtatókat?

A fő tevékenységünk 3D nyomtatók és 3D szkennerek értékesítése vállalatok számára, amelyek használatát, a meglévő munkafolyamatokba illesztését tanácsadással, technikai tréningekkel, szoftverek oktatásával, szakmai és szervizháttérrel is támogatjuk.

¤  Miben más a 3D szkennelés, mint a hagyományos síkágyas szkennelés?

Ez az összehasonlítás almát a körtével eset lenne. A 3D szkennelés lényege, hogy pontokat rögzítünk a térben, amelyek között méréseket végezhetünk vagy amelyeket összekötve létrehozhatjuk egy létező objektum pontos, digitális mását. Az optikai 3D szkennerek, amelyekkel mi dolgozunk, másodpercenként akár több millió pont rögzítésére képesek, így rendkívül gyorsan letapogatható velük a tárgyak teljes felülete. A pontfelhőből az utómunka során létrejön a 3D modell, amit aztán összevethetünk az eredeti CAD modellel, a kívánt állapottal, mérhetünk rajta kopást, deformációkat, vissza is modellezhetjük például újragyártás vagy felújítás céljából, de akár 3D nyomtatással is egyből reprodukálhatjuk.

¤  Milyen és mekkora tárgyakról tudnak 3D szkennelést megoldani?

Eszközparkunkban asztali tárgyszkennerektől, a legmodernebb kézi 3D szkennereken át térszkennerig minden megtalálható. Ennek megfelelően egészen apró mérettől az épületek, épületrészletek mérettartományáig tudunk vállalni 3D szkennelési projekteket.

¤  Mikortól működtetik a 3D Akadémiát?

Elsőként kezdtünk el itthon elérhető árú 3D nyomtatók forgalmazásával foglalkozni, amelyekben azt a potenciált is látni lehetett, hogy meghódíthatják a kisvállalkozásokat és a háztartásokat. Ennek megfelelően a technológiai oktatásra a legelső lépéstől kezdve nagy hangsúlyt fektettünk, az alapítástól kezdve napi szintű blogot vezetünk a 3D technológiák nemzetközi híreiről. 2013-ban megalapítottuk a Gyurmalabot a Millenáris Parkban, ahol 3D nyomtatókat próbálhattak ki a gyerekek és szüleik. Hasonlóan a fiatalokat célozta 2015-ben a 3D Tech az iskolákban versenyünk – elsőként kezdtünk el amellett kampányolni, hogy a hazai általános és középiskolákat fel kell szerelni a jövő technológiájával, 3D nyomtatókkal. Ezután 2016-ban alapítottuk a 3D Akadémiát, az ország első additív gyártástechnológiákkal foglalkozó oktatási stúdióját. Itt nyílt és vállalati képzéseket tartunk, fogadunk egyetemi csoportokat, az elmúlt évben pedig már a MOME-n is vállaltunk kurzust Digitális tárgyalkotás címmel.

¤  Milyen további terveik, fejlesztési elképzeléseik vannak?

2020-ban a FreeDee nemzetközi szintre lépett, amikor összeolvadt a csehországi 3Dwiserrel, a cégcsoport Szlovákiában már működik és hamarosan Romániában is megjelenik, most ez a terjeszkedés az egyik leghamarabb megvalósuló tervünk. Az így létrejött, a FreeDee-t is magába foglaló Admasys International cégcsoport célja, hogy az egyik legnagyobb és egyben piacvezető Közép-Kelet európai 3D technológiai forgalmazó és szolgáltató cégévé nője ki magát az elkövetkezendő években. Folyamatosan keressük a technológia kapcsán az új megoldásokat, innovációkat, amelyek hasznára lehetnek a hazai gyártó cégeknek.

A FreeDee emellett rengeteget tett és tesz a 3D nyomtatással kapcsolatos tudás hazai terjedéséért a hírek és esettanulmányok napi szintű megosztásától, a 3D Akadémia kurzusain, webinárokon át az iskolák felszereléséig és vállalati képzésekig. Ahol nem fektettek az ismeretek terjesztésébe, ott a 3D nyomtatás piac még viszonylag kicsi és töredezett maradt. Jelenleg épp emiatt Romániában látjuk a legnagyobb potenciált, amit tavalyi kutatásunk is alátámaszt. A fenti 4 országban végeztünk felmérést az ipari 3D nyomtatás felhasználásáról, elterjedtségéről és jövőbeni lehetőségeiről, amely alátámasztotta, hogy keleti szomszédunkban még viszonylag éretlen a piac.

www.freedee.hu    

* Minden IpariCégek.hu Riport saját készítésű, minden jogot fenntartunk! 
.


Riportok ; Ipari Blog ; Cégfelvásárlás, cégeladás ; NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Munkagép, haszongép ; Robot, automatika, automata ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; D nyomtatás ; Fém, gépipar ; Ingatlan, építőipar

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: