Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Fenntartott eredményes működés a Rábánál

2021.11.17

Forrás: Rába Sajtóközlemény
A RÁBA Nyrt. 19,7 százalékkal növelve forgalmát, 33 milliárd forintot meghaladó konszolidált, csoportszintű árbevétellel zárta az év első kilenc hónapját.


 

A továbbra is fennálló járványhelyzet mellé társuló nyersanyagár-emelkedés és a globális ellátási láncokban tapasztalható fennakadások ellenére a társaság eredményes háromnegyed évet mutatott fel.

A Rába kulcspiacainak számító európai és tengerentúli nehéz tehergépjármű szegmensekben nagyon élénk kereslet volt megfigyelhető az év eddigi részében, és ugyanígy kiemelkedő volt a társaság mezőgazdasági termékeinek a forgalma is. Hasonlóan kedvezőek voltak a körülmények az orosz busz- és tehergépkocsi piacokon is, míg a III. negyedévben az ellátási láncok problémái már rontottak az értékesítés számain az európai személygépkocsi szegmensben. A magas keresleti aktivitás kapcsán jelentkező szűkös kapacitások az ellátás bizonytalansága mellett növekvő beszerzési árakat eredményeztek. Az energiaárak az elmúlt évtized legmagasabb szintjén állnak, az acél alapanyag ára pedig a tárgyidőszak során rekord magasságot ért el, meghaladva a 2008-as gazdasági válság óta előforduló legmagasabb szinteket is. A költségnövekedést a Rába döntő többségében negyedéves, komplettebb gyártású és hosszabb távú rögzített rendeléssel rendelkező termékek esetében féléves időeltolódással tudja továbbhárítani partnereire.

A Rába üzemi nyereségéhez mindhárom üzletág pozitív eredménnyel járult hozzá. 2021 I-III. negyedévében a csoportszintű üzemi eredmény 1,4 milliárd forintot ért el, amelyből az év első felében végrehajtott ingatlanértékesítés 815 millió forintot képvisel. Az EBITDA-szintű hatékonyság 9,7 százalékot ért el az első kilenc hónapban, a megtermelt EBITDA nyereség meghaladta a 3,2 milliárd forintot.

A COVID-19 járvány időszak, valamint az azt követő kilábalási szakasz kihívásai ellenére a Rába csoport pénzügyi helyzetét stabil likviditási pozíció jellemezi. A nettó hitelállomány szintje a bázisidőszakhoz képest 549 millió forint csökkenést mutat. Az előző év azonos időszakához képest a saját tőke mértéke 10,7 százalékkal növekedett. 

Társaságunk a jelenlegi nehéz gazdasági körülmények között is eredményes háromnegyed évet tudhat magáénak. A továbbra is fennálló járványveszély generálta piaci folyamatok, áremelkedések és ellátásilánc-zavarok komoly kihívás elé állították az iparág vállalatait, így a Rábát is. Eredményességünk kulcsa, hogy a gyártási tevékenységünk rugalmasságának növelésén túl szigorú költséggazdálkodást folytattunk. Társaságunk továbbra is a gyártás, a technológia hatékonyságjavításán dolgozik. Kiemelt célunk, hogy a világpiaci beszerzési árak stabilizációját követően a negatív hatásokat mielőbb semlegesíteni tudjuk azáltal, hogy költségeink növekedését értékesítési árainkban érvényesítjük.” – hangsúlyozta Hetzmann Béla, a RÁBA Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

www.raba.hu   


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Munkagép, haszongép ; - Rába ; Fém, gépipar

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: