Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Betöltés...

Mi a teendő vadgázolás esetén? Videóban mutatjuk

2021.09.03

Forrás: Porsche Hungaria, Das WeltAuto Sajtóközlemény
Budapest, 2021. szeptember 1. – Szarvasbőgés idején – augusztus végétől szeptember végéig – jelentősen megnőnek a vadgázolásos esetek hazánkban, azonban sokan nem tudják, mi a teendő, ha elütöttünk például egy nagyvadat.


Előfordulhat azonban olyan eset is, hogy gázolás nem történik, de az autó előtt átfutó kisállat miatt a sofőr félre rántja a kormányt, és így szenved balesetet. Hogy mit lehet tenni ilyen esetben? Erre válaszol a Das WeltAuto jogi videósorozatának első része, amelyben dr. Újvári Zoltán ügyvéd ad jogi tanácsot egy megtörtént eset kapcsán.

Rengeteg őz, szarvas, vaddisznó, róka pusztul el, sérül meg a magyar utakon augusztus végétől szeptember végéig, miután autóval ütközik. Ráadásul a balesetek nemcsak az állatok szempontjából okoznak jelentős problémát, hanem a járművekben is kárt tehetnek, arról nem is szólva, hogy az autó sofőrét és az utasokat is veszélybe sodorják. Méretüknél fogva a legnagyobb veszélyt a szarvasok jelentik, a gímszarvas párzási időszakában (augusztus vége és szeptember vége között) a vadak kontroláltalanul viselkednek, ennek köszönhetően pedig sok állat téved a közutakra, amely komoly veszélyt hordoz magában. Számos vadgázolásos balesetről szólnak ebben az időszakban a hírek. De nemcsak a nagyvadak, hanem a kisebb méretű állatok is okozhatnak akár több százezres kárt.

„Országos használt autó kereskedői hálózatunkban sokszor találkozunk – jellemzően ősszel – olyan esettel, hogy eladunk egy autót, és néhány héten belül jön vissza a szegény ügyfél kétségbeesetten, mert összetört a jármű – mondta Frank György a Das WeltAuto márkaigazgatója. – Bár a szabályokat betartva közlekedett az úton, elütött egy vadat, a javítást pedig saját Cascóra kellett megcsinálni; sőt a vadásztársaság feljelentette a rendőrségen és be is perelte, hogy megtérítse a vadkárt, amit okozott.”

Legtöbbet úgy tehetjük egy baleset elkerülése érdekében, ha csökkentett sebességgel és nagy éberséggel közlekedünk a vadaktól veszélyeztetett útszakaszokon, amelyre egyébként minden esetben tábla figyelmeztet. Sajnos minden óvintézkedés ellenére időnként annyira kiszámíthatatlan az állatok viselkedése, hogy bekövetkezik az ütközés. Amennyiben megfelelően tájékozottak vagyunk a jogainkat illetően, jelentős költségektől kímélhetjük meg magunkat.

Sok esetben ugyanis nem az autóvezető a hibás, előfordulhat, hogy a helyi vadásztársaság felel a balesetért. Minden egyes, akár közúton történt vadbalesetben is érdemes szakember véleményét kikérni, hogy abban az adott ügyben, abban a konkrét helyzetben van-e értelme felszólítólevelet írni vagy pert indítani a vadászatra jogosult ellen, sőt akár olyan szituációban is, amikor nem történik konkrét ütközés a vaddal, mégis emiatt szenvedett valaki balesetet.

Pont egy ilyen esetet dolgoz fel a Das WeltAuto több részes jogi videósorozatának első része, a történet különlegessége ugyanis az, hogy a filmben hallható baleset során nem volt ütközés. Egy róka szaladt át az autó előtt, amely az elkerülő manőver miatt komoly balesetet szenvedett, és felborult.

A perben dr. Újvári Zoltán volt a kárt elszenvedő autós védőügyvédje, akivel Szabados Ágnes, a Das WeltAuto márkanagykövete, az RTL Klub Híradó műsorvezetője és Frank György, a Das WeltAuto márkaigazgatója beszélgetett a Das WeltAuto legújabb videójában, amely IDE kattintva tekinthető meg.

A Das WeltAuto-ról
A használtautó-kereskedők közül a Das WeltAuto az egyetlen, mely országos értékesítői hálózattal rendelkezik. A 28 márkakereskedést számláló rendszerben az ügyfelek kizárólag gondos állapotfelmérésen átesett, megbízható, kifogástalanul szervizelt autók közül választhatnak. A legjobb minőségű, hat évnél fiatalabb, 120.000 kilométernél kevesebbet futott autók esetében a Das WeltAuto egyedi elbírálás alapján 12 hónapos, vagy 30.000 kilométeres „5 csillagos” garanciát is vállal az autókra, így minimálisra csökken a vásárló kockázata használtautó-vásárlás esetén.

Bővebb információt a www.dasweltauto.hu, és a www.dasblog.hu honlapon talál.


NEWS ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés ; - Das WeltAuto

Legújabb Cégfelvásárlás hírek:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 9.000 ipari hírből: