Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Robotok programozása egy szempillantás alatt: kézi vezérlés a KUKA ready2_pilot segítségével

2021.02.05

Forrás: KUKA Robotics, Szaksajtó
A vállalatok sok előnyét élvezik az automatizálásnak, elsősorban veszélyes, megerőltető vagy monoton tevékenységek esetén. Leggyakrabban azonban a programozás a legkeményebb dió.


Hogyan lehet egyszerűen megtanítani a mechanikai operátornak, mi is a teendője? Kézi vezetéssel: a KUKA ready2_pilot választ ad erre a problémára.

A vállalatoknál használt robotok esetén számtalan alkalmazási forgatókönyv képzelhető el: a hegesztés, a fúrás és a ragasztás csak három példa az olyan feladatokra, amelyet a gépek gyorsan, kitartóan és egyenletesen jó minőségben tudnak elvégezni. Azonban az automatizálás egyben digitalizációt is jelent. Hiszen a robotok ipari használata ritkán jelenti csak magát az eszközt. Ugyanúgy hozzátartozik a vezérlés és a robot szoftvere is. Sok üzem esetén pontosan ez jelenti a legnagyobb kihívást. A Bitkom iparági szövetség és a Német Iparosok Központi Szövetsége (Zentralverband des Deutschen Handwerks (ZDH) által készített tanulmány szerint ugyan a megkérdezett vállalatok 81 százaléka nyitott az innovációra, másrészt 64 százalékuk tart a digitális technológiák napi használatától.

Kézi vezetés költséges programozás helyett

A robotok elterjedésének fő akadálya gyakran a kezelés. A potenciális felhasználók úgy gondolják, hogy túl sokat kell fektetni az oktatásba és a személyzet képzésébe, ezért gyakran elutasítják a robotikai megoldásokat. A fenti kihívásra a válasz a KUKA ready2_pilot terméke. Az „easy programming“ alapelve szerint a megoldás elsősorban olyan vállalatoknak készült, akik nem rendelkeznek különleges tapasztalatokkal a robotprogramozás területén.

Kézi vezetés – robotok betanítása kézzel

A munkatárs ilyenkor a robotot a Commander, egy 6D-egér segítségével kézzel vezeti végig a munkadarabon és „megmutatja” neki, mit kell csinálnia. A kezelőeszköz vezeték nélküli kapcsolatán keresztül a mozgások parancsokká alakulnak, melyek ezután tetszőlegesen módosíthatók vagy kiegészíthetők. Így nagyon gyorsan rögzíthetők a feladatok és szó szerint szempillantás alatt lehetséges a programozás.

Vezeték nélküli robotvezérlési csomag: KUKA ready2_pilot 

KUKA ready2_pilot: the simple teaching and manual guide of robots ; 2:19 
https://www.youtube.com/watch?v=8yGaMFDuFbE&feature=emb_logo  

A robot betanítása kézzel – mintha magunk csinálnánk  

A legfontosabb segédeszköz a KUKA smartPAD 6D-egerének vezérlőgombjához hasonlító Commander, amely minden irányban mozgatható és felismeri az előre/hátra parancsokat is. Így a lépések közvetlenül az alkatrészen végezhetők el. A legnagyobb előny: így a kevésbé gyakorlottak is gyorsan hozzászoknak a robothoz és egyszerűen tudnak feladatot „adni” neki anélkül, hogy átfogó oktatásokra és képzési igazolásokra lenne szükség. A ready2_pilot ezen kívül multifunkcionális eszköz. Minden robottípus esetén ugyanolyan módon használható, a befektetés tehát a lehető legrövidebb időn belül megtérül.

"A ready2_pilot kézivezérlésű rendszerünkkel a munkatársak gyakorlatilag kéz a kézben dolgoznak a robottal. A robotkar vezetése így majdnem olyan érzés, mint magunk hegesztenénk, fúrnánk vagy ragasztanánk."
- Dieter Rothenfußer, a KUKA Handling, Machining & Processing portfólió-menedzsere

www.kuka-robotics.com    


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Robot, automatika, automata ; - KUKA ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; YouTube ; Fém, gépipar ; Hegesztés

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: