Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

smart fortwo electric drive

2011.09.09

Forrás: Mercedes-Benz, Hírek
Örömautózás károsanyag kibocsátása nélkül: hamarosan világszerte kapható lesz a smart fortwo electric drive


"Önmagát múlta felül a smart fortwo. Eddig is az urbánus mobilitás úttörője volt, most pedig az új electric drive még magasabbra helyezi a vezetési élmény és a környezetkímélet mércéjét,- mondta a smart márkafőnöke, Dr. Annette Winkler. "Az annyit emlegetett elektromos korszak végleg beköszöntött az új nemzedékkel."

A smart fortwo electric drive továbbfejlesztésekor fel használták az ügyfelek visszajelzéseit és a többféle elektro-mobilitási projekt kapcsán nyert tapasztalatokat. Ez tükröződik vissza például a teljesítményadatokban, amelyek jelentősen javultak. Az első ízben a Deutsche Accumotive akkumulátorával táplált 55 kW-os villanymotor játszva éri el a 120 km/órát, és sikerült megvalósítani az eddigi tulajdonosok által kívánt erősebb gyorsulást is: a 100 km/óra elérése 13 másodpercig sem tart, ami gyerekjátékká teszi a besorolást a városi autópályákra. 17,6 kWh kapacitású akkujával 140 kilométernél jóval többet tehet meg helyi károsanyag-kibocsátás nélkül a városi autó.

Már 1998 óta minden más járműnél jobban forradalmasítja a smart a városi mobilitást. Kicsi, agilis, környezetbarát és stílusos – praktikus kisautóból életstílus-termékké avanzsált, és régóta hozzátartozik a világ metropoliszainak városképéhez. Mióta Londonban 2007-ben elindult az első elektromos hajtású tesztflotta, az elektromos mobilitásban is átvette a vezető szerepet. Akkor a smart fortwo electric drive száz példánya kelt útra a brit fővárosban – nagy sikerrel. Ma már a jövőbe mutató akkumulátoros városi mobilitás szimbólumának számít.

A világ egyik legnagyobb elektromos flottája
A smart már 2009-ben is tökéleteset alkotott a smart fortwo electric drive második nemzedékének bevezetésével. A stuttgarti avantgardista 18 országban volt kapható. Célja minél több tapasztalatot gyűjteni arról, hogyan használják és töltik fel az ügyfelek villanyautóikat. A kereslet felülmúlt minden várakozást, a tervezett ezer darab helyett kétezer gurult ki Hambach gyárkapuján. Ezzel világviszonylatban a smart bocsátotta útjára az egyik legnagyobb elektromos hajtású flottát, és rendelkezik a legátfogóbb ismeretekkel az ügyfelek tapasztalatait és kívánságait illetően, amelyeket aztán felhasználhatott a smart fortwo electric drive harmadik nemzedékében.
A kívánságlista élén a nagyobb csúcssebesség és a 60 km/óra feletti élénkebb gyorsulás állt. Az uralkodó véleménnyel ellentétben nem feltétlenül a hatótávot tartották kritikus pontnak a tesztelő ügyfelek. Túlnyomó részük megerősítette azokat a vizsgálatokat, amelyek szerint nagyvárosokban átlagosan 30-40 kilométert autóznak az emberek, így nagyon elégedettek voltak a smart hatótávjával.

Még jobb a harmadik nemzedék
Ötjegyű darabszámmal 2012-től több mint harminc országban jelenik meg a továbbfejlesztett smart fortwo electric drive, hogy az eddiginél is szélesebb ügyfélkört nyerjen meg az innovatív és jövőbe mutató hajtási koncepciónak. A harmadik nemzedékbe épített 55 kW-os állandó mágneses motorral, amely a Bosch-sal közösen alapított EM-motive vállalat első terméke, megszokottan agilinak és szellemesnek mutatkozik a smart fortwo electirc drive. 130 newtonméterével késlekedés nélkül, erőteljesen gyorsít 5 másodperc alatt 0-ról 60 km/órára, de élénkebb a magasabb tartományban is, így 13 másodpercen belül éri el a 100 km/órát, jóval hamarabb az elődjénél. Semmi akadálya tehát a tempós haladásnak és előzésnek. Nőtt a csúcssebesség is, a 120 km/órára képes akkumulátoros kétüléses simán tartja a lépést a benzinmotoros kocsikkal.

Az új smart fortwo electric drive első ízben alkalmazza a Deutsche ACCUmotive akkumulátorát. Az Evonik Industries céggel közös vállalat lítiumion-akkujának 17,6 kWh kapacitása 140 kilométernél jóval hosszabb kellemes autózást tesz lehetővé, káros anyagok kibocsátása nélkül. Ebben szerepet játszott a hajtáslánc hatékonyságának jelentős javítása. A teljesen lemerült akkut a legtöbb ország elektromos hálózatáról maximum nyolc óra– tehát egyetlen éjszaka − alatt lehet feltölteni háztartási konnektorról vagy nyilvános töltőállomáson.

Gyorstöltés egy óra alatt
Aki hamarabb töltené fel járművét, beépíttetheti az opcionális, 22 kW-os gyorstöltőt, amely egy órán belül állítja helyre a teljesen lemerült telep kapacitását. Ennek előfeltétele egy erősáramú kábel, amelyet a nyilvános gyorstöltőhöz, vagy az otthoni, illetve munkahelyi faliszekrényhez lehet csatlakoztatni.

A smart fortwo electric drive két nemzedékének összehasonlítása
Második nemzedék Harmadik nemzedék
Sorozatnagyság > 2.000 jármű Ötjegyű sorozatnagyság
Elérhetőség 18 ország Több mint 30 ország
Teljesítmény 20 kW konstans
30 kW csúscs 35 kW konstans
55 kW csúcs
Vmax 100 km/h > 120 km/h
Gyorsulás
0-60 km/h 6,5 s 5 s
Akkumulátor Tesla lítiumion-akku Deutsche ACCUmotive lítiumion-akku

Friss zöld és még több szín
Az új modellt a nagyobb hűtőmaszkba integrált electric-drive embléma, a fényszóró alatti stílusos fénydiódás nappali világítás, a széles küszöb és a far néhány módosítása teszi dinamikusabbá az elődjénél. Megrendelhető az összes olyan smart-színben és színösszeállításban, amilyenben a benzinesek és a dízelek is. Különösen jól jelzi az elektromos hajtást egy új, friss zöld szín. Az electric drive designcsomag tartalma a kristály-fehér karosszériaelemek mellett a fehér alumínium keréktárcsa, valamint a zöldre fényezett Tridion cella, tükörház és több belső dekoráció, amelyek vonzó kontrasztot képeznek a fekete ülésekkel.

Tökéletes felszereltség
Az új smart fortwo electric drive felszerelése megszokottan gazdag. Csúcspontja a teljesen automatikus, pollenszűrős klímaberendezés, elő-klímatizálással. Akárcsak a második nemzedék, a jármű a beprogramozott elindulási idő előtt igény szerint befűthető vagy lehűthető, ha elektromos hálózatra van kötve. Új azonban az a lehetőség, hogy ezt bármikor be lehet indítani az Internet vagy egy okostelefon segítségével. Az alapfelszereléshez elektromos ablakemelő és külső tükör, bőrbevonatú kormánykerék és váltógomb, Entryline rádió, szervokormány, kilenc küllős könnyűfém kerék és poggyászfedél tartozik. Akárcsak az elődmodell, ez sem csak lemeztetővel rendelhető meg, hanem üvegtetővel és kabrióként is. A fedélzeti számítógép – az elektromos smart szintén széria szerelvénye – útszámlálót tartalmaz, amely mutatja a hátralevő hatótávot. Továbbra is két körműszerről olvasható le az akkumulátor töltöttsége és a felhasznált, illetve visszatermelt energia. A smart fortwo electric drive navigátorral és háromküllős bőrkormánnyal egészíthető ki.

Saját alkalmazás okostelefonra
Elsőként fejlesztett ki saját alkalmazást iPhone részére a smart. A smart kit és az iPhone tartója multimédiás fedélzeti számítógéppé változtatja a kultikus készüléket, amelynek funkciója és designja nagyszerűen illeszkedik a smart fortwohoz. Az alkalmazás minden lényegeset tartalmaz, amire menet közben szükség lehet: telefon-kihangosítót, bőséges saját zenei repertoárt, Internet-rádiót és ügyes navigátort, amelyhez saját smart Touch járul. Ehhez jönnek szellemes extrák, például a Car Finder, amely visszavezet a leparkolt autóhoz.
Az iPhone smart drive alkalmazása könnyen kezelhető, többek között a nagy gombok jóvoltából. Még egyszerűbbé és szórakoztatóbbá teszi a városi mozgást – ami a smart filozófia kinyilvánított célja.
A smart által kifejlesztett új komponensek gondoskodnak arról, hogy eszményi párost képezzen a kétüléses kocsi és az iPhone:
- Stílusos és funkcionális, vezérlőegységgel és mikrofonnal ellátott tartóként szolgál a smart cradle az iPhone Számára. Tölti a telefont és benne van a kihangosító, amely az autó hangszóróiból szólal meg, és híváskor automatikusan elnémítja a rádiót.
- Az iPhone részére létrehozott smart drive alkalmazás világviszonylatban az első . Egyetlen alkalmazásban foglal össze mindent, amire menet közben szükség van. Extra nagy gombok és betűméret könnyítik meg használatát.

Mindig tudjuk, meddig jutunk: kapcsolt szolgáltatások
Külön a smart fortwo electric drive részére egy további testre szabott funkcióval fejleszthető az iPhone alkalmazás, de egy internetes portálon keresztül az otthoni számítógépről vagy bármelyik modern okostelefonról is megtudhatjuk az akkumulátor pillanatnyi feltöltöttségét, illetve egyszerűen vezérelhetjük a SmartCharging töltést.
Az úgynevezett „Vehicle-Homepage“ (jármű-honlap) megadja a harmadik generációs smart fortwo electric drive tulajdonosának a lehetőséget, hogy interaktív, háromdimenziós térképen tekintse meg a hatótávot. Az akku aktuális feltöltöttségének megfelelően valamennyi elérhető cél látható, miképp az elérhető nyilvános töltőállomások is. Ha pedig a hatótávon kívül esne egy kívánt célpont, a Vehicle Homepage gyorsan elárulja, mennyi töltésre van szükség odáig. A hatótáv-ábrázolás figyelembe veszi többek között a domborzati profilt is. Nagyon érdekes a grafikus ábrázolás, amelyen a háromdimenziós nézet műholdképpel kombinálható. Kívánságra maga a jármű is aktív lesz, a töltöttségre és a hatótávra vonatkozó információkat például elküldi E-mailben vagy Twitter üzenetben. Amint megvan egy bizonyos hatótáv a pillanatnyi feltöltöttséggel, értesíti a vezetőt.

Intelligens töltés
A kereskedelmi forgalomban kapható adapter segítségével a smart fortwo electric drive összekapcsolható az otthoni Internettel, ami megnyitja a lehetőséget a SmartCharging töltés előtt. Ha a járműben vagy a portálon keresztül beadjuk a tervezett indulási időt, akkor addigra teljesen, kíméletesen és gazdaságosan feltöltődik az akkumulátor, az autó pedig a kívánt hőmérsékletre fűtve vagy hűtve várja gazdáját. Az elő-klímatizálást kényelmesen aktiválhatjuk az Internetről is, röviddel az elindulás előtt.

www.mercedes-benz.hu    


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; - Mercedes ; - Tesla ; Internet, IoT, felhő

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: