Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

A Scania 1,5 milliárd svéd koronát ruház be egy energia hatékony öntödébe

2018.01.09

Forrás: Scania, Sajtóközlemény
Azt tervezi a Scania, hogy körülbelül 1,5 milliárd euró értékű beruházással egy új öntödét hoz létre a svédországi Södertälje városában, hogy megháromszorozza termelési kapacitását, valamint ötven százalékkal csökkentse az energiafelhasználás mértékét a jelenlegi öntödében használt technológiához és eljárásokhoz képest.


A hatékonyabb anyagkezelés és újrahasznosítás révén jelentősen csökken majd az egy gyártmányra jutó szállítási igény is. Az öntöde megújuló energiaforrásokból előállított elektromos árammal üzemel majd.

A fosszilis energiaforrások használatától mentes társadalmi berendezkedésre való átállás folyamatában még inkább energiahatékony belső égésű motorokra, valamint bioüzemanyagokkal és gázzal üzemelő belső égésű motorokra lesz szükség. Különösen a távolsági szállításokat végző tehergépkocsik és autóbuszok esetében. Az új öntöde jelentős szerepet játszik majd az ilyen motorok gyártásában” – mondta Ruthger de Vries, a Scania termelésért és logisztikáért felelős alelnöke.

A teljesen új öntöde felépítése a Scania egyik legnagyobb beruházása az új ipari üzemek létesítése terén. Az erről szóló döntést különféle alternatívák átfogó elemzése előzte meg, szóba jött például a külső beszállítóktól való beszerzés mennyiségének növelése, valamint a meglévő öntöde átalakítása és kibővítése is.

Egy teljesen új üzem létrehozása a legköltséghatékonyabb megoldás, valamint a környezetvédelem és a minőség szempontjából a legjobb alternatíva ahhoz, hogy a jövőben stratégiai jelentőségű alkatrészeket biztosíthassunk a motorgyártásunk számára. Továbbá ezzel a beruházással megtarthatjuk az öntöde fontosnak számító közelséget a kutatás-fejlesztési szervezetünkhöz, amelynek központja Södertäljében található. Ezáltal tehát továbbra is Södertälje lesz az európai motorgyártásunk központja” – mondta Ruthger de Vries.

Hővisszanyerés és még hatékonyabb anyagkezelés

Az új öntödében az egy tonna gyártmányra jutó energiafelhasználás várhatóan ötven százalékkal kisebb lesz, mint a meglévő létesítményben. A legnagyobb energiamegtakarítást az öntési eljárás továbbfejlesztése és az ennek során keletkező hő visszanyerése eredményezi majd.

Az anyagkezelés és az újrahasznosítás új módszereinek bevezetésével a legyártott
darabszámra vetített szállítási igény is csökken majd. A legnagyobb energiamegtakarítást azonban az öntőformák, illetve magok előállításához használt homok újrahasznosításával érik majd el, amelynek során a homok hetven százaléka is újra felhasználható lesz. A jelenlegi öntödében alkalmazott technológia egyáltalán nem teszi lehetővé a homok újrahasznosítását. A homokot nagy távolságokról tehergépkocsival szállítják. Ez a szállítási mennyiség azonban a termelés megháromszorozódásával sem növekszik majd.

A fenntarthatóság szempontjából ez azt jelenti, hogy csökkentjük egy véges forrás
felhasználását, miközben a homokszállítás klímaváltozásra gyakorolt hatása nem növekszik majd a termelési mennyiség megháromszorozódása ellenére sem
” – mondta Ruthger de Vries.

A helyi környezeti hatások jelentős figyelembevétele

A Scania teljesen új öntöde létrehozására irányuló döntésében alapvető fontosságú volt a működéssel és az áruszállítással járó zaj-, illetve károsanyag-kibocsátás helyi környezeti hatásainak figyelembevétele. A jelenlegi öntöde, amely 1914-ben épült, egy Södertälje központjához közel fekvő ipari területen helyezkedik el, míg az új üzem a város egyik külterületén épül majd fel a Tveta ipari parkban, az E20-as úttól nyugatra.

A Södertälje közúti közlekedési infrastruktúrájának fejlesztésére vonatkozó tervek
megvalósulásával összhangban, amelynek része egy új összekötőút létrehozása is az E20-
as autópályához, a jövőben még tovább mérsékelhető majd a Scania áruszállítási
tevékenységeinek helyi környezeti hatása. Az új södertäljei öntöde tervezése a szükséges környezetvédelmi hatástanulmány elkészítése után kezdődhet meg, amely várhatóan 2018 tavaszán megtörténik, az építkezés pedig a tervek szerint 2019. januárban indulhat el.

A kapacitás teljes kihasználása esetén az új öntöde ugyanannyi dolgozót foglalkoztat majd, mint a meglévő öntöde, azaz közel 200 főt.

A Scaniáról  
A Scania a világ vezető nehéztehergépkocsi-, autóbusz-, hajómotor- és iparimotor-gyártói közé tartozik. A vállalat tevékenységében a termékek mellett egyre nagyobb részarányt képviselnek a pénzügyi és egyéb szolgáltatások, amelyek költséghatékony szállítmányozási megoldásokat és maximális üzemidőt biztosítanak a Scania ügyfeleinek. A Scania több mint 44 ezer alkalmazottal mintegy száz országban van jelen. A kutatás és fejlesztés jellemzően Svédországban összpontosul, míg a termelés Európában és Dél-Amerikában folyik, az alkatrészek és komplett járművek gyártásának világméretű megosztásának lehetősége mellett. A 2015-ös évben a vállalat értékesítési árbevétele meghaladta a 94,8 milliárd svéd koronát, míg üzemi eredménye 9,6 milliárd svéd koronát tett ki.


www.scania.hu   


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Munkagép, haszongép ; - Scania ; Fém, gépipar ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: