Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Raklapra rakás és csiszolás robotokkal a nagyobb hatékonyság és az erőforrás-megtakarítás érdekében

Forrás: FANUC, Sikertörténetek az automatizálás világából
Gyors és pontos, megéri a pénzét!
A modern vállalatok többé nem engedhetik meg maguknak a kompromisszumokat a sebesség és a minőség terén. Ezen a területen a siker kulcsfontosságú összetevője a bonyolult vagy akár az egyedi folyamatok automatizálása.


A fárasztó feladatokhoz a robot a tökéletes munkatárs, aki azonnali segítséget tud nyújtani az alkalmazottaknak. A Fastlog AG vállalat gwatti (Thun) üzemében „M-10iA” és „M-20iA/10L” típusú FANUC-robotok nyújtanak segítő kezet az akár olyan alapvető elektronikus eszközök élettartamának meghosszabbításához, mint a modemek, majd robotok csomagolják be és rakodják raklapokra a termékeket, és készítik elő a vevőkhöz való kiszállításra.

Szerző: Markus Frutig, technica, szerkesztő

A más vállalatok számára pótalkatrészekkel kapcsolatos szervizt és logisztikai szolgáltatásokat nyújtó Fastlog AG egy 2009-ben újjászervezett vállalat, mely az elődjétől, a PTT Grouptól több mint 100 évnyi hagyományt örökölt, és jelenleg 140 főt foglalkoztat. Ez egy réspiac, ahol a cél az informatikai és telekommunikációs szektor használt elektronikai eszközei élettartamának növelése – akár az olyan alapvető eszközöké is, mint a modemek vagy a set-top boxok –, majd újbóli piacra dobása teljesen ellenőrzött és bevizsgált állapotban.
Az ún. „Fastchecker” folyamaton áteső eszközök mindegyikét részletesen ellenőrzik és bevizsgálják, majd polírozzák, megtisztítják és újra becsomagolják. Ez a „felújítás” rengeteg pénzt spórol meg a gyártóknak, és végső soron csökkenti a környezetet érő terhelést. A „Fastchecker” egyértelmű megoldás a svájci piac gyorsan növekvő keresletére, a Fastlog pedig forradalmasítja az elektronikus alkatrészekhez és rendszerekhez fűződő értékesítés utáni szolgáltatások piacát a kollégák által csak „PALETTI” becenéven emlegetett FANUC M-20iA/10L raklapra rakodó robot segítségével.

A felújítás kézzel végzett, fárasztó folyamat.
A Fastlognál az eszközöket modern mérőállomások segítségével teljesen átvizsgálják, az eszközök szoftverét a legújabbra frissítik, majd következik az utolsó simítás, a burkolatok felújítása, melynek során a burkolatot odafigyeléssel, óvatosan kell megmunkálni és polírozni, mivel a modern műanyag burkolatok a legkisebb hibát sem engedik. Az egyes eszközök javítása kézzel, és a régi matricák eltávolítása: Ezek fizikálisan is megterhelő, monoton feladatok. Marcel Hadorn, a Fastlog operatív és szolgáltatásokért felelős vezetője kifejti: „Ezért döntöttünk úgy, hogy ezekre a feladatokra a FANUC robotját alkalmazzuk, egyrészről azért, hogy levegye a terhet az alkalmazottakról, másrészről pedig a hatékonysági követelmények teljesítése érdekében.”
Hogyan jött létre az együttműködés? A polírozás volt az egyik feladat, a teljesen felújított eszközök raklapra rakodása pedig a másik. Hadorn szerint: „Megtaláltuk a Derap AG vállalatot, amelynek központi irodája a közelben van, és megkértük őket, hogy készítsenek vázlatokat a kezdeti rutinokról és követelményekről. Hamar meggyőztek minket arról, hogy robotokat használjunk a raklapra rakodáshoz. Majd ajánlották nekünk a FANUC nevű céget. Ami a FANUC esetében meggyőzött minket az az volt, hogy a közeli Biel/Bienne városában láttuk az üzemük közvetlen alkalmazását.

A megfelelő robot kiválasztásához szükséges specifikációk.
A rendszerintegrátorral, a közeli Heimberg (BE) városában található Derap AG-vel együtt részletes követelményspecifikációt készítettünk. Az elsődleges figyelmet az „M-20iA/10L” raklapra rakodó robot kapta, amelyet ma már sok vállalatban használnak, és amely nagyon gyorsan elérte a kívánt eredményeket Hadorn és csapata számára. A meghatározott követelmények közül az egyik legfontosabb paraméter a 12 eszköz/perc ciklus volt, amelyet szintén sikerült elérni. Marcel Hadorn és a Peter Keller, a Derap AG igazgatója által vezetett tanácsadó csapat jó úton haladt: „A robotok pontossága nagyon gyorsan meggyőzött minket, bár egy raklapra rakodási folyamat során nincsen szükség tized vagy század milliméter pontosságú tűrésre” – teszi hozzá megelégedve Hadorn. „Habár az üzembe helyezés közben voltak bizonyos problémák, de ezeket sikerült gyorsan kijavítanunk a dobozok egymásra rakodásának koordinálásával. A rendszer az érzékelőkkel együtt tökéletesen működik” – teszi hozzá.
Peter Keller, a Derap AG műszaki vállalat vezérigazgatója a saját szemszögéből mondja el, hogy miért volt jó választás a FANUC robotjainak használata: „A Fastlogtól specifikációként megkaptuk a ciklusidőket és a különböző elvárt, szigorú tűréssel rendelkező raklapra rakodási mintákat. Így tehát olyan robotokat kerestünk, amelyek képesek voltak teljesíteni ezeket a szigorú specifikációkat. Ez azonnal jelentősen leszűkítette a keresési lehetőségeket.” A dolog nehézségét az adta, hogy optimálisan kellett elhelyezni a sok különböző, zsugorfóliázott, ezért nem mindig tökéletesen szabályos alakzatot öltő csomagot a raklapra excentrikus szívóeszközök segítségével, hogy biztosítva legyen a termelés zavartalansága, illetve hogy a csomagok súlypontja ne változzon a közúti szállítás során. A FANUC által szállított egység részét képező „iRVision” rendszer „szintén tökéletesen alkalmas összetevő, ami egy másik meghatározó érv volt a FANUC-robotok választása mellett.
Szoros együttműködés a gyors megoldások érdekében. A raklapra rakodást tehát nehezebb volt elsajátítani a bonyolultabb folyamatok miatt. Azt viszont láthattuk, hogy cserébe az eredetileg tervezett polírozó rendszert valamivel könnyebb volt megvalósítani. A polírozó rendszer fejlesztése viszonylag gyorsan ment. Hadorn hozzátette: „A polírozó rendszerrel el tudtuk érni a céljainkat a saját maguknak kitűzött határidő előtt. Itt még több személyzettel kapcsolatos megtakarítás érhető el, mint a raklapra rakodó rendszernél.” Számára szintén egy fontos pont volt „az a tény, hogy a Derap kiváló támogatást nyújtott a FANUC »M-10iA« és »M-20iA/10L« típusú robotjainak kiválasztásában. A követelményeket a rendszer tömege, sebessége és munkatere szerint határoztuk meg, majd a FANUC képviselője, Pierre Rottet javaslatára a Derap munkatársaival együttműködve ezeket a szakeszközöket választottuk.” A két rendszer PLC-vezérlőjének és vizuális érzékelést segítő alkatrészeinek hálózatba építéséért, beszereléséért és programozásáért a steffisburgi székhelyű Bürki Electric AG volt felelős. A projekthez kapcsolódó szoros együttműködés a kis távolságoknak és az együttműködő helyi vállalatoknak köszönhetően vezetett gyors megoldásra.

Erő- és nyomatékérzékelő a következetesen kiemelkedő minőség érdekében.
Az alkalmazottak által ma már csak „PALETTI” néven emlegetett „M-10i” raklapra rakodó robotnál eleinte többféle kialakítás került szóba. Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a nehéz polírozási folyamat esetében a következetes minőség garantálásához folyamatos erőkifejtésre lesz szükséges. Ezt a FANUC erő- és nyomatékérzékelőjével érték el, „amely nagyon homogén és egyenletes módon működik. Elégedettek vagyunk az egész projekt szervezettségével” – erősíti meg Hadorn.
Pierre Rottet, a FANUC-robotok értékesítési igazgatója számára is meglehetősen egyedi az „M-10iA” robot és az erő- és nyomatékérzékelő kombinációja: „Ez az érzékelő közvetlenül a robotvezérlővel kommunikál, így garantálni tudjuk, hogy a ház polírozásakor kifejtetett erő mindig ugyanakkora legyen. Ennek előnye, hogy következetes minőséget lehet elérni a polírozási folyamat során. Másrészről a programozással, vagyis a mozgások betanításával rengeteg időt lehet megtakarítani. Az erő- és nyomatékérzékelő így mindig ugyanakkora erővel végzi el a beprogramozott mozgást.” Ez a polírozási folyamat egyébként elég különleges ebben az alkalmazásban. Pierre Rottet biztosan állítja: „Segítségével más vevők számára is megmutatható, hogy a FANUC-robotok és az erő- és nyomásérzékelő lehetővé teszi a hasonló, folyamattervezést igénylő megmunkálási megoldások kialakítását. A FANUC egyedi jellemzői lehetőséget adnak integrált megoldásokra: A képfeldolgozáshoz vagy az erő- és nyomatékérzékelőhöz hasonló perifériás eszközök a FANUC saját termékei, melyek nagyon könnyen beépíthetők a robotvezérlőkbe a „Plug and Play” technika segítségével. Úgy gondolom, hogy technológiai szempontból ez olyasvalami, ami a jövőben akár más iparágakban is használható.

Belső tudás a külső jövőkép és növekedés érdekében.
Az érzékeny elektronikát tartalmazó műanyag házak teljes polírozási folyamata általában nagyon gyötrelmes folyamat, ahogyan a kész csomagok gyors raklapra rakodása is. „A munkavállalóink hálásak, hogy ezeket a feladatokat a robotok át tudják venni” – állítja biztosan Marcel Hadorn. Végül is az automatizálás és a robotok is bírálat tárgyát képezhetik: „Eleinte fenntartásaink voltak a robotok gyártásban való alkalmazásával kapcsolatban, mert végső soron munkahelyeket szüntetnek meg. De figyelemre méltó módon, az alkalmazottaink mindezt jól fogadták, és a hangulat meglepően pozitív. A raklapra rakodás nagyon fárasztó feladat volt, különösen nyáron.
A polírozó robotot is jól fogadta a személyzet, hiszen ezen a rendszeren gyakori volt az egészségügyi probléma miatti leállás. Ez jel volt, hogy ezt a terhet vegyük le az alkalmazottak válláról. A munkavállalók még nem panaszkodtak, hogy a továbbiakban nem kell ezt a megterhelő feladatot végezniük
” – mondja Hadorn. Ez azt jelenti, hogy a robotokkal való automatizálás illeszkedik a jövő környezetbarátabb és erőforrásokat megóvó (munkás) világába, amelyhez mindent egybevetve új megoldások szükségesek, különösen a svájci cégeket érő nagy bérterhek és az Európában és a Távol-Keleten egyre növekvő versenyhelyzet miatt.

A FANUC Switzerland is rendkívül sikeresnek ítéli meg ezt az előremutató projektet: „Ezzel a projekttel nemcsak a Derap vállalatot nyertük meg magunknak rendszerintegrációs partnerként, hanem a Fastlogot is új végfelhasználóként, akik most először használnak robotokat a termelésben. Biztos, hogy nem ez volt az utolsó projekt. A FANUC Switzerland számára ezért természetesen ez egy nagyon fontos, és egyben egy sikeres projekt is” – foglalta össze Pierre Rottet és Claudia Scheidegger, a FANUC Switzerland marketingrészlegének munkatársa a tudnivalókat a polírozó cellánál állva, ahol az „M-10iA” folyamatosan zúg és gyorsan halad modemről modemre.

Werner Steiner, a Fastlog vezérigazgatója és DVR-e így foglalja össze a tényeket: „Örömmel láttuk, hogyan halmozható fel ennyi szakértelem ilyen rövid idő alatt, és most már saját magunk is be tudjuk programozni az új raklapra rakodó rendszert. Fontos, hogy házon belül is meglegyen a szakértelem a programok átírására. Már vannak új ötletek, és alig várjuk, hogy újra együtt dolgozhassunk a Derap és a FANUC vállalatokkal.

Szerző: Markus Frutig, szerkesztő, technica-online.ch

Első lenyomat a “technica” nevű tudományos magazinban (www.technica-online.ch)

1
Az M-20iA/10L típusú „PALETTI” csomagoló robot folyamatosan működik. Peter Keller, a Derap AG vezérigazgatója a következőket hangsúlyozza: „Specifikációként megkaptuk a ciklusidőket és a különböző elvárt, szigorú tűréssel rendelkező raklapra rakodási mintákat. Az egység részét képező vizuális érzékelőrendszer szintén tökéletesen alkalmas, ami egy másik meghatározó érv volt a FANUC-robotok választása mellett.” (Fényképek: FANUC/Sabino Parente)

2
Az „M-20iA/10L” típusú robotkarral kapcsolatos részlet: A beépített pneumatikus megfogókat az érzékeny csomagolóanyaggal végzett különböző csomagolási geometriákhoz kell méretezni.

3
Az „M-10iA” típusú, fáradhatatlan „Politti” polírozó robot 70 másodperces ciklusokban polírozza a modemeket a Suhner AG köszörűgépeivel. Marcel Hadorn, a Fastlog AG üzemvezetője nagyon elégedett: „Polírozó robotunk, „Politti” naponta akár 700 ház polírozására is képes.”

4
Az érzékeny műanyag házak nehéz polírozási folyamatához szükséges folyamatos erőkifejtést a FANUC erő- és nyomásérzékelője a következetes minőség érdekében pontosan érzékeli. A Fastlog belső mérnöki csapata a Derap által tartott képzésen vett részt, hogy új programokat tudjanak írni ezekhez a robotokhoz.

5
Sikeres közös projekt – elégedett partnerek (balról jobbra): Claudia Scheidegger és Pierre Rottet (FANUC), Peter Keller (Derap, vezérigazgató), Remo Jakob (Derap, tervező), Werner Steiner (Fastlog, vezérigazgató), Marcel Hadorn (Fastlog, üzemvezető), Rui Tito (Fastlog, fejlesztő) és Markus Frutig (technica). Pierre Rottet megerősíti: „A Derap vállalat mérnökei kiválóan oldották meg ezt a feladatot.”

6
A 140 alkalmazottat foglalkoztató Fastlog az ITC-szektorban kínál szervizzel, konfigurálással, karbantartással, javítással kapcsolatos és logisztikai szolgáltatásokat az alábbi helyszíneken: Gwatt (Thun), Derendingen és Emmen.

Örömmel láttuk, hogyan halmozható fel ennyi szakértelem ilyen rövid idő alatt, és most már saját magunk is be tudjuk programozni az új raklapra rakodó rendszert. Fontos, hogy házon belül rendelkezzünk a programok átírásához szükséges szakértelemmel. Már vannak új ötletek, és alig várjuk, hogy újra együtt dolgozhassunk a Derap és a FANUC vállalatokkal.

Werner Steiner, a Fastlog vezérigazgatója és DVR-e

Erő- és nyomatékérzékelő a következetesen kiemelkedő minőség érdekében
Az alkalmazottak által ma már csak „PALETTI” néven emlegetett M-10i raklapra rakodó robotnál eleinte többféle kialakítás került szóba. Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a nehéz csiszolási folyamat esetében a következetes minőség garantálásához folyamatos erőkifejtésre lesz szükség. Ezt a FANUC erő- és nyomatékérzékelőjével érték el, „amely nagyon homogén módon és egyenletesen működik. Az egész projekt szervezettségével elégedettek vagyunk” – erősíti meg Hadorn.

Pierre Rottet, a FANUC-robotok értékesítési igazgatója számára is meglehetősen egyedi az M-10iA robot és az erő- és nyomatékérzékelő kombinációja: „Ez az érzékelő közvetlenül a robotvezérlővel kommunikál, így garantálni tudjuk, hogy a ház csiszolásakor kifejtetett erő mindig ugyanakkora legyen. Ennek előnye, hogy a csiszolás során egyenletes marad a minőség. Másrészről a programozással, vagyis a mozgások betanításával rengeteg időt lehet megtakarítani. Az erő- és nyomatékérzékelő így mindig ugyanakkora erővel végzi el a beprogramozott mozgást.” Ez a csiszolási folyamat egyébként elég különleges ebben az alkalmazásban.

Pierre Rottet biztosan állítja: „Segítségével más vevők számára is megmutatható, hogy a FANUC-robotok és az erő- és nyomásérzékelő lehetővé teszi a hasonló, folyamattervezést igénylő megmunkálási megoldások kialakítását. A FANUC egyedi jellemzői integrált megoldásokat is lehetővé tesznek: A képfeldolgozáshoz vagy az erő- és nyomatékérzékelőhöz használt perifériás eszközök a FANUC saját termékei, amelyek nagyon könnyen integrálhatók a robotvezérlőkbe a „Plug and Play” technika segítségével. Úgy gondolom, hogy technológiai szempontból ez olyasvalami, ami a jövőben akár más iparágakban is használható.

Belső tudás a külső jövőkép és növekedés érdekében
Az érzékeny elektronikát tartalmazó műanyag házak teljes csiszolási folyamata és a kész csomagok gyors raklapra rakodása általában nagyon kényes folyamat. „A munkavállalóink hálásak, hogy ezeket a feladatokat a robotok át tudják venni” – állítja biztosan Marcel Hadorn. Végül is az automatizálást és a robotokat is szokták bírálni: „Eleinte fenntartásaink voltak a robotok gyártásban való alkalmazásával kapcsolatban, mert végső soron munkahelyeket szüntetnek meg. De figyelemre méltó, hogy az alkalmazottaink mindezt jól fogadták, és a hozzáállás meglepően pozitív. A raklapra rakodás nagyon fárasztó feladat volt, különösen nyáron.

A csiszolórobotot is jól fogadta a személyzet, hiszen ezen a rendszeren gyakoriak volt az egészségügyi probléma miatti leállások. Ez minket is ösztönzött, hogy ezt a terhet vegyük le az alkalmazottak válláról. A munkavállalók még nem panaszkodtak, hogy a továbbiakban nem kell ezt a megterhelő feladatot végezniük” – mondja Hadorn. Ez azt jelenti, hogy a robotokkal való automatizálás illeszkedik a jövő környezetbarátabb és erőforrásokat megóvó (munkás) világába, ahol mindent egybevetve új megoldások szükségesek – különösen a svájci cégekre nehezedő nagy bérterhek és az Európában és a Távol-Keleten egyaránt növekvő versenyhelyzet miatt.

A FANUC Switzerland is rendkívül sikeresnek ítéli meg ezt az előremutató projektet: „Ezzel a projekttel nemcsak a Derap vállalatot nyertük meg magunknak rendszerintegrációs partnerként, hanem a Fastlogot is új végfelhasználóként, akik most először használnak robotokat a termelésben. Biztos, hogy nem ez volt az utolsó projekt. A FANUC Switzerland számára ezért ez nagyon fontos, és egyben nagyon sikeres projekt” – foglalta össze Pierre Rottet és Claudia Scheidegger, a FANUC Switzerland marketingrészlegének munkatársa a tudnivalókat a csiszolócellánál állva, ahol az M-10iA folyamatosan zúg, és gyorsan halad modemről modemre.

www.fanuc.eu 


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Robot, automatika, automata ; - FANUC ; Fém, gépipar ; CNC-PLC ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: