Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Hat M-2iA segíti csomagolni a szupermarketekben eladott gofrilapokat

Forrás: FANUC, Sikertörténetek az automatizálás világából
A herentalsi Biscuiterie Thijs vállalat olyan népszerű áruházláncok számára gyárt gofrilapokat, mint az Aldi, a Lidl, a Carrefour, az Albert Heijn és a Jumbo. 2013-ban a gofrilapgyártó úgy döntött, hogy az egyik gyártósorának csomagolósorát automatizálja.


A holland Greymans Paktech vállalat hat darab delta kialakítású, FANUC M-2iA.
gyártmányú robottal felszerelt gyártósort épített be az adagolószalag és a tényleges csomagológép közötti területre.

Nyereségesebb és higiénikusabb
Geert Smolders a Biscuiterie Thijs helyettes vezetője a következőket mondta: „Az emberrel való érintkezés elkerülése érdekében választottuk a robotokat. Jobb a higiéniai viszonyok számára, és a gyártósort nyereségesebbé teszi. Egyre több megrendelés érkezett erre a típusú gofrilapra, és gyakran nagy mennyiséget kellett gyártanunk.”

30 százalékos termelésnövekedés
Kezdetben több dolgozót akartunk felvenni, de nem találtunk eleget a munkaerőpiacon. Kevés ember szeretné ezt a munkát végezni, és néha nem is képesek elvégezni, mert nagy odafigyelést és magas szintű koncentrációt igényel. A robotokkal felszerelt sor gyorsabb. Korábban 300 gofrilapot tudtunk csomagolni percenként, most 450-et, ami 50 százalékos növekedést jelent.

Kiváló minőség
Mindez jelentősen növelte a gofrilapjaink minőségét. Kevesebb a hulladék, mert az élek nem törnek le olyan könnyen. Az ezen a gyártósoron gyártott gofrilapok kerekek, és a szélük recés. Ezért egymáshoz tapadnak, és elakadnak, amikor elhagyják a hűtőegységet. A gépkezelőknek közbe kellett avatkozniuk, és a törékeny recés szélek gyakran letörtek.

Amikor a FANUC M-2iA forgalomba került, azonnal a régi csomagolási gépsor lecserélését javasoltam, hogy felszedést és elhelyezést robotok végezzék. Az M-2IA ideális megoldás a gofrik felszedéséhez és csomagolási gépsorra helyezéséhez.”  Johan Greymans, a Greymans Paktech tulajdonosa

Intelligens funkciók integrálása
Az M-2iA robotok egy R-30iB vezérlőegységgel működnek, és olyan funkciókat tartalmaznak, mint az iRVision, a vizuális vonalkövetés, a terheléskiegyenlítés, az ütközésvédelem és az Ethernet-jeladó. A gofrik szállítószalagra helyezése véletlenszerűen történik. Az említett funkciók segítségével a robotok felszedik a gofrikat a szállítószalagról, és a csomagoló gépsorra helyezik őket. Így mind a hat robot egyenlő mértékű terhelést kap. A FANUC fontos előnye, hogy a robot minden mozdulata külön állítható, a folyamatos mozgás kialakítása érdekében.

iRVision: a gofrik észlelése
A szállítószalag két pályából áll. Az egyes pályákra négy-négy gofri kerül egymás mellett elhelyezve, hogy kettesével történhessen a csomagolás. A gofrik megfelelő elosztásáról egy szalag gondoskodik. Így az iRVision rendszer kamerái hatékonyabban képesek érzékelni az egyes gofrik körvonalát. A pályák fölé függesztett kamerák szkennelik a gofrikat. A nagyobb pontosság érdekében a szállítószalag alulról meg van világítva. A kamera így tökéletesen észleli a gofrikat.

A robotokat a kamerák vezérlik
A kamerák a robotvezérlőkhöz vannak kapcsolva. Továbbítják a szállítószalagon lévő gofrik számát és helyzetét. Ezzel egyidejűleg elosztják a gofrikat a robotok között. A robotok és a csomagoló gépsor közötti kommunikációt végző szoftvert magunk fejlesztettük. Mindegyik robot megragad két gofrit és a gyártósorra helyezi azokat. A kettős felszedéssel időt takarítunk meg és növeljük a sebességet.

A robot és a szállítószalag sebességének beállítása
Külön kihívást jelentett, hogy az ellátási láncnak a termékek áramlásához kell igazodnia. A robotok utolsó sorának egy méternél kevesebb hely áll rendelkezésére a gofrik felszedéséhez és gyártósorra helyezéséhez, mielőtt azok a sor végére érnének. A FANUC szoftverrel, amely a vezérlőegységeket és az iRVision rendszert irányítja, képesek vagyunk a felszedés és elhelyezés sebességét a gyártósor sebességéhez igazítani.

Nélkülözhetetlen támogatás a FANUC-tól
Maximálisan elégedett vagyok a FANUC megoldásával. A vezérlőegységekhez tartozó szoftver az igényeink 70 százalékát azonnal teljesítette. A további 30 százalékot a FANUC segítségével programoztuk. A teljes felszedési és elhelyezési folyamatot együtt fejlesztettük a csomagoló gépsorhoz, és a támogatás minden igényt kielégített.

Technológiát kiegészítő mechanika
Technikailag a csomagoló gépsor jóval magasabb szintű. A két kamera csak a vezérlőtechnika, amit figyelembe kell venni. A többi csomagoló gépsor fotocellákkal van felszerelve, mert az új gyártósor kevesebb mechanikai alkatrészt tartalmaz, így kevesebb benne a hibalehetőség. Emellett a gépkezelők a korábbinál háromszor gyorsabban képesek megtisztítani a gépsort. Mindez kevesebb állásidőt és ezáltal megnövelt termelékenységet jelent.

www.fanuc.eu  


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Robot, automatika, automata ; - FANUC ; Élelmiszer ; FMCG, kereskedelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: