Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Fordulat: már nem a szakemberhiány a legnagyobb gond az építőiparban

2023.05.15

Forrás: FleishmanHillard Café Kft., PlanRadar Sajtóközlemény
Az építőipari vállalkozások 56 százalékának nőtt az árbevétele tavaly az előző évihez képest, idén azonban romlottak a várakozások, a cégek nagyjából 39 százaléka számol ezen a területen emelkedéssel


- közölte a 400 vállalat körében végzett felmérése eredményére hivatkozva* az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ). Az ágazat fejlődését fékező tényezők sorrendjében változás történt, bár a szakemberhiány továbbra is jelentős, a válaszadók szerint ma már nem ez az első számú akadály. A legtöbb cég energiamegtakarítással igyekszik úrrá lenni a nehézségeken, a második legnépszerűbb tervezett megoldás a versenyképesség és a hatékonyság növelésére a munkafolyamatok digitalizációja.

A felmérés eredménye szerint a megkérdezett cégek 45 százaléka kalkulál idén árbevétel-csökkenéssel, 50 százalékuk pedig arra számít, hogy visszaesik a jövedelmezősége, ezen a téren mindössze 17 százalékuk vár javulást. A megelőző évektől eltérően a válaszadók több mint háromnegyede, 77,8 százaléka a tevékenységét leginkább akadályozó tényezőként a megrendelések hiányát jelölte meg. Ezt követte 66,7 százalékkal az infláció, 55,6 százalékkal pedig a szakemberhiány, ami korábban rendszeresen az első helyen szerepelt. A cégek fele a gazdasági szabályozás kiszámíthatatlanságát, csaknem egyharmaduk pedig az árfolyamingadozást tartja problémának.

A vállalkozások mindössze 5,6 százaléka számol azzal, hogy az idei rendelésállománya meghaladja a jelenlegi kapacitását, 38,9 százalékuk számít 80 százalék feletti kihasználtságra, egyharmaduk pedig arra, hogy 50-80 százalék között alakul majd ez az érték.  A tavaly év végén rögzített adatok szerint kintlévősége a válaszadók 83,3 százalékának volt, ami a fél évvel korábbi szinthez képest 19 százalékpontos növekedést mutat, ami erősíti a lánctartozások kialakulásának veszélyét.

A szűkülő piaci lehetőségek közepette a hatékonyság növelése érdekében a cégek 61 százaléka tervezi visszafogni az energiafelhasználást, 55,6 százalékuk pedig a munkafolyamatok digitalizálásával enyhítene a gondjain. A harmadik helyen, 44,4 százalékos aránnyal a szervezetátalakítás vagy saját beruházások elindítása szerepel. Létszámleépítéssel minden huszadik cég számol. A nehézségek ellenére a válaszadók több mint fele biztosított képzést, továbbképzést munkavállalói számára, ez az arány idén megközelítheti a 90 százalékot.

„A felmérés eredménye egyértelműen azt jelzi, hogy az élesedő piaci versenyben egyre több hazai cég ismeri fel a digitalizáció, valamit részben ehhez kapcsolódóan a munkavállalók továbbképzésének szerepét a hatékonyság, a versenyképesség növelésében. A korszerű digitális megoldásoknak köszönhetően az ágazat szereplői időt és pénzt takaríthatnak meg, javíthatják az elvégzett munka minőségét, megelőzhetik a csúszásokat és kézben tarthatják a költségeiket, ráadásul az adminisztrációs terheket is mérsékelhetik” – mondja Simon Szilárd, a PlanRadar építőipari és épületfenntartási szoftvert forgalmazó bécsi cég magyarországi képviselője.

A költségek folyamatos felügyelet azért is kiemelten fontos, mert a felmérésben részt vevő cégek további áremelkedéssel számolnak. Várakozásaik szerint 2023 első félévében leginkább a személyi jellegű költségek, az alvállalkozói díjtételek, az építési törmelékelszállítása és lerakása, valamint a fuvarozás drágulása lesz a legnagyobb mértékű. Az építőanyagok átlagos árváltozása előrejelzésük szerint valamivel 10 százalék alatt marad, viszont a cement, az építési kő, kavics, a hőszigetelő anyagok, a faanyagok és a beton esetében a 10 százalékot is meghaladhatja 2022 végéhez képest.

* Forrás: AZ ÉVOSZ közlemény
https://evosz.hu/sajto/sajtokozlemenyek/862-sajt%C3%B3k%C3%B6zlem%C3%A9ny-az-%C3%A9vosz-%C3%A9p%C3%ADt%C5%91ipari-konjunkt%C3%BArafelm%C3%A9r%C3%A9s%C3%A9nek-%C3%B6sszefoglal%C3%B3ja   

A PlanRadar egy platform- és eszközfüggetlen webalapú SaaS-megoldás (Software as a Service), építési és ingatlanprojektek dokumentációjához és kommunikációjához. Minden munkafolyamat optimalizálására használható, a hiba- és feladatkezeléstől kezdve, a karbantartáson, épületellenőrzésen, és építési dokumentáción keresztül, egészen az átadás-átvételig. Az alkalmazás telepítés nélkül elérhető minden webes felületen, valamint okostelefon és táblagép applikációként is, melyek természetesen az összes szoftverre optimalizálva vannak. Segítségével a felhasználók minden információt megoszthatnak egymással, legyen szó akár a digitális alaprajzokról vagy BIM-modellekről, valamint nyomon is követhetik ezeket. A munkafolyamatok digitalizálásával a PlanRadar csökkenti a hibák gyakoriságát, időt takarít meg minden érintett fél számára, és nagymértékű hatékonyságnövekedést tesz lehetővé: az ügyfelek beszámolói szerint akár heti 7 munkaórát is megtakarítanak. A bécsi székhellyel rendelkező vállalat jelenleg több mint 14.500 ügyfelet szolgál ki több mint 60 országból.


NEWS ; Ipari hírek ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Ingatlan, építőipar ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: