Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Új, erősebb motort és nagyobb üzemanyagtartályt kapott a Volvo Trucks biogázzal is üzemelő tehergépkocsija

2023.02.01

Forrás: Volvo Trucks Sajtóközlemény
A Volvo Trucks új, még nagyobb teljesítményű gázüzemű tehergépjárművet bocsát a piacra, amely akár bio-LNG-vel is képes üzemelni. Ezzel a járművel a hosszabb távú fuvarfeladatok is könnyűszerrel megoldhatóak úgy, hogy közben alacsonyabb a jármű CO2-kibocsátása is.


A 4%-kal üzemanyag-takarékosabb gázüzemű Volvo járművek már 500 lóerős motorral és 15%-kal nagyobb üzemanyagtankkal is elérhetőek.

A Volvo Trucks már öt évvel ezelőtt piacra dobta a gyakorta bio-LNG-nek nevezett, cseppfolyósított biogázzal is üzemképes tehergépjárművét. A cseppfolyósított biogáz egy megújuló energiaforrás, amelyet különböző szerves hulladékokból állítanak elő, mint például az ételmaradékok. Ezzel az energiaforrással akár 100%-kal is csökkenthető a lokális szén-dioxid-kibocsátás.
 
“A biogáz egy nagyszerű alternatíva az elektromos járművek mellé, amellyel az árufuvarozók könnyebben elérhetik fenntarthatósági céljaikat és a klímasemleges közúti áruszállítást” – mondja Daniel Bergstrand, a Volvo Trucks gázüzemű modelljeiért felelős termékmenedzsere.
 
A gázüzemű Volvo FH és FM mostantól pedig akár még erősebb, 500 lóerős motorral is rendelhetőek, így a korábban elérhető 420 és 460 LE-s paletta tovább bővült. A gázos motorok jelentős műszaki fejlesztésen is átestek, amelynek eredményeképp akár 4%-kal is jobb lehet az üzemanyag-fogyasztásuk**. Ez, a 10%-kal nagyobb üzemanyagtankkal együtt biztosítja, hogy a Volvo gázüzemű modelljeinek hatótávolsága még tovább nőtt.
 
“Gázüzemű tehergépjárműveink a dízel társaikkal megegyező, hatékony teljesítményt nyújtják. A tankolás is körülbelül ugyanannyi időt vesz igénybe, mint egy dízeles modellnél, és az egyre növekvő európai bio-LNG és LNG üzemanyagkút-hálózatnak köszönhetően pedig ezek a járművek ideális megoldást nyújtanak a hosszútávú áruszállítási feladatok megoldására” – magyarázza Daniel Bergstrand.
 
Nem egyetlen eszközzel kell a klímaváltozást megállítani

Az új, 500 lóerős motorral kibővített gázüzemű járműpaletta is a svéd gyártó környezetvédelmi céljainak elérését támogatja. A Volvo Trucks ugyanis a nulla károsanyag-kibocsátásra törekszik, amelyet három alternatív, környezetbarát hajtáslánccal kíván a jövőben elérni: az akkumulátoros- és az üzemanyagcellás elektromos megoldásokkal, valamint a megújuló energiaforrásokkal (mint például a biogáz, a hidrogénezett növényi olaj, vagy akár a zöld hidrogén) üzemeltetett belső égésű motorokkal.
 
“Többféle megoldásra van szükségünk, mert az energiaforrások elérhetősége és a töltőállomás-infrastruktúra országról országra, sőt régióról régióra változhat, valamint azért is, mert minden fuvarfeladat eltérő teljesítményű járművet kíván” – teszi hozzá Daniel Bergstrand.
 
Komoly tervek vannak Európában az LNG biogázzal történő felváltására

A fosszilis energiaforrás, a cseppfolyósított földgáz (LNG) használatát az EU várakozásai szerint hamarosan a biogáz fogja felváltani. Az Európai Bizottság nemrégiben bemutatta a REPower EU névre hallgató csomagját, amely a különböző, környezetbarát energiahordozók előállítását hivatott elősegíteni. A dokumentumcsomagban foglalt tervek szerint 2030-ra* tízszeresére fog növekedni az éves biogáz termelés. A biogázban rejlő potenciálra már az Európán kívüli országok is felfigyeltek.
 
Adatok a Volvo Trucks gázüzemű tehergépjárműveiről:

• Elérhető modellek: Volvo FH, FM és FMX.
• Motorteljesítmény: 420, 460 és 500 lóerő.
• Üzemanyag: biogáz vagy cseppfolyósított földgáz. A jármű indításához csekély mennyiségű dízelre vagy HVO-ra is szükség van.
• Hatótáv: akár 1000 km**.
• Motortechnológia: A dízelmotorok hatékonyságának megfelelően biztosított a vezetési élmény, a hatótáv és a terhelhetőség.
• Az új, Euro 6-os Step E motorok akár 4%-kal jobb üzemanyagfogyasztást produkálnak a Step D motorokhoz képest.
• A gázos motorokat teljesen felújították, a fokozott hatékonyságot pedig az új injektorok és a kisebb súrlódást biztosító dugattyúk, valamint az új turbó, a változott olajszivattyú vezérlés és a hatékonyabb forgattyúsház-szellőzés nyújtják.

Tudnivalók a cseppfolyósított gázról:

• A bio-LNG tisztán megújuló eredetű cseppfolyósított metán, egy környezetbarát üzemanyag, amely szerves hulladékok, például szerves háztartási és ipari hulladékok, trágya és szennyvíziszap feldolgozásával készül.
• Az LNG, azaz a cseppfolyósított földgáz egy fosszilis üzemanyag, amelyet a föld alatti vagy tenger alatti földgáz-lelőhelyekről nyernek ki.
• A folyamat a két anyag (bio-LNg és LNG) esetében ugyanaz: a gázt –162 °C hőmérsékletre hűtik, ami így jelentősen kisebb térfogatú, tehát egyszerre nagyobb mennyiséget tud a jármű tankja befogadni, így nő a hatótáv is.
• Az Európai Bizottság célja, hogy 2030-ig tízszeresére, 35 milliárd köbméterre növelje az éves biogáztermelést. 2024-ig 78 darab bio-LNG kút telepítésére van ígéret Európában. A következő években Németország, Olaszország és Hollandia válhatnak a piavvezető bio-LNG-országokká Európában.

* EBA (European Biogas Association) Statistical Report 2022.

** A valós üzemanyag-fogyasztás és a hatótáv számos tényező függvénye, mint például az utazási sebesség, a segességtartó automatika használata, a jármű specikfikációja, az össztömeg, az aktuális domborzati viszonyok, a járművezető képessége és tapasztalata, a jármű karbantartása és az időjárási viszonyok.

A Volvo Trucks teljes szállítási megoldásokat kínál professzionális és üzleti szemléletű ügyfeleinek, közép- és nehézkategóriás tehergépjárművek teljes skáláját kínálva. Az ügyfelek támogatását mintegy 130 ország 2.300 kereskedéséből és szervizéből álló globális hálózat biztosítja. A Volvo tehergépjárművek összeszerelését világszerte 12 országban végzik. 2022-ben körülbelül 145.000 Volvo teherautót adtak át a világon. A Volvo Trucks a Volvo Csoport része, amely a világ egyik vezető gyártója a tehergépjárművek, az autóbuszok, az építőipari gépek, valamint a hajózási és ipari alkalmazású meghajtórendszerek területén. A Volvo Csoport finanszírozási és szervizelési megoldásokat is kínál. A Volvo Trucks munkája a vállalat alapértékein – minőség, biztonság és környezetvédelem – alapul. 

www.volvotrucks.hu    


NEWS ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Munkagép, haszongép ; - Volvo Trucks ; Fém, gépipar ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: