Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Egy várva várt megoldás: a Continental plug-and-play koncepció alapján köti össze a digitális tachográfot a felhővel

2022.08.08

Forrás: Continental, Sajtóközlemény
¤ A VDO Link távolról és valós időben teszi elérhetővé a tachográf és a jármű adatait, még a megfelelő telematikával nem rendelkező járművekben is


¤  A plug-and-play megoldás leegyszerűsíti a megfelelési feladatokat, különösen a kis flották számára

¤  A beszélő tachográf funkció segít a járművezetőknek megfelelni a törvényi előírásoknak

¤  A Continental a VDO Link koncepciót szeptemberben az IAA TRANSPORTATION 2022 kiállításon mutatja be

Budapest, 2022. augusztus 8. - A Continental technológiai vállalat új megoldást dob piacra, amely a megfelelést segíti elő a logisztika területén: a VDO Link koncepció áthidalja a digitális tachográfok és a flottakezelés online platformjai között fennálló hézagot. A plug-and-play megoldás az első a maga nemében: lehetővé teszi a tachográfból érkező adatok, például a vezetési és pihenési időszakok valós időben és távolról történő lekérését és feldolgozását – anélkül, hogy a járműben telepített telematikai modulokra lenne szükség. „Különösen a kisebb flották nem tudnak többet kihozni a tachográf adataiból, mert járműveik gyakran nem rendelkeznek a szükséges telematikai infrastruktúrával” – magyarázza Marcello Lucarelli, a Continental hálózatba kapcsolt haszongépjármű megoldások üzleti egységének igazgatója. „A VDO Link egy könnyen használható megoldás, ami betölti ezt az űrt.” A Continental a VDO Link koncepciót a szeptember 20. és 25. között hannoveri IAA Transportation szakmai kiállításon fogja bemutatni.

A nyílt interfész koncepciónak köszönhetően a jövőben több tachográf adatokon alapuló használati forgatókönyvet és szolgáltatásokat fognak kidolgozni. A VDO Link létrehozásával a Continental hozzájárul a szállítmányozás és ellátási láncok digitalizálásához. „A tachográf technológiai fejlődése – amely 2023 közepére a második verzió megjelenésével új szintre fog lépni – nem csak új feladatokat jelent a közúti fuvarozásban a cégek számára” – mondja Marcello Lucarelli. „A tachográfból származó adatok manapság lehetőséget adnak a folyamatok automatizálására, a feladatok egyszerűsítésére, sőt, a termelékenység növelésére is.”

Plug-and-play a hatásosabb megfelelőségért

A plug-and-play telepítés és a VDO Fleet weboldalon történő sikeres regisztráció után a VDO Link biztonságos mobilkapcsolaton keresztül valós időben elküldi az összegyűjtött jármű- és vezetőadatokat a Continental Secure Cloud felhő hátérrendszerének. Az előny így a flották számára az, hogy a telepítést anélkül is végre lehet hajtani, hogy el kellene látogatni egy műhelybe. „A plug-and-play mindig jó megoldás, ha egy új szolgáltatást a lehető leggyorsabban szeretnénk elérhetővé tenni sok különböző járműgenerációval rendelkező vásárló számára” – mondja Timo Ketterer, a Continental hálózatba kapcsolt haszongépjármű megoldások üzleti egységének szolgáltatásokért és termékmenedzsmentért felelős igazgatója. A flottamenedzserek teljes mértékben használhatják a Continental megfelelőségi szolgáltatásait ezzel a valós idejű felhőkapcsolattal, amely naprakész áttekintést nyújt a flotta állapotáról és az egyes járművek aktuális elhelyezkedéséről. Emellett a tachográf tömegmemóriájának kilencvennaponkénti kötelező letöltése a jövőben már távolról is megoldható a VDO Linken keresztül.

A beszélő tachográf közvetlenül a sofőrrel kommunikál 

A plug-and-play telematikai egység, a felhő hátérrendszer és a digitális szolgáltatás kombinációjából származó hozzáadott érték egyik példája a beszélő tachográf. A Continental az augsburgi székhelyű ZeKju startupot vonta be partnerként a szolgáltatás fejlesztésébe. A ZeKju egy, a felhőben a VDO Linken keresztül elérhető, valós idejű tachográf adatokkal alátámasztott platformot fejlesztett ki, amely segíti a járművezetőket jogi kötelezettségeik teljesítésében. Amikor a sofőr a járművezetői kártyájával regisztrálja magát a tachográfban, okostelefonjával egy QR-kódon keresztül a beszélő tachográfra is regisztrálhat. A sofőr ezután üzenetet kap az általa preferált okostelefonos üzenő alkalmazáson, amennyiben olyan helyzet áll elő, amikor a megfelelés elengedhetetlen. Például egy határ átlépése után egy üzenet emlékeztetheti őt, hogy módosítsa az országkódot a tachográfban. Még rövid oktatóvideók lejátszása is lehetséges.

„Okostelefonnal szinte mindegyik sofőr rendelkezik, de általában nem akarnak letölteni még egy újabb alkalmazást” – mondja Thorsten Stuke, a ZeKju társalapítója. „Úgy hisszük, hogy a beszélő tachográfos üzenetek, amelyeket az általuk választott üzenetküldő csatornán kapnak, sokkal könnyebbé teszik mindennapi életüket.” Ez jelentős előny a többféle nemzetiségű sofőrt alkalmazó flották számára, mivel a beszélő tachográf tizenkilenc nyelven képes üzeneteket küldeni.

Új szolgáltatások partnerintegráció révén

A ZeKju-val való együttműködés csak egy példa arra, hogy a Continental hogyan kívánja tovább bővíteni a szállítási ágazatban való megfelelést elősegítő megoldások portfólióját. A digitális tachográf valós idejű adatszolgáltatásával a VDO Link sokkal több lehetőséget kínál a flotta mindennapos működésének megkönnyítésére és optimalizálására. Például a flottamenedzserek felhasználhatják a jármű aktuális helyzetére, rakterére és súlyára vonatkozó adatokat, amikor további fuvarmegrendeléseket vesznek fel, ezzel is növelve a flotta kapacitásának kihasználtságát. A jövőben ezen felül útdíj-szolgáltatások integrálására is lehetőség nyílik, így ennek érdekében a Continental újabb partnerekkel létrejövő kapcsolatokban bízva szándékosan tette nyitottá technológiáját és felhőjét. „Fejlesztő partnereinkkel, ügyfeleinkkel és a startupokkal közösen arra törekszünk, hogy a tachográfokban rejlő lehetőségeket teljes mértékben kiaknázzuk, folyamatosan bővítve a flották szolgáltatási körét” – mondja Marcello Lucarelli.

www.continental.hu   


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Munkagép, haszongép ; Robot, automatika, automata ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Internet, IoT, felhő ; Fém, gépipar ; Logisztika, szállítmányozás, beszállítás ; - Continental ; Kiállítás, konferencia

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: