Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

A Schaeffler magyarországi vállalatai sokrétű intézkedésekkel járulnak hozzá a fenntarthatósághoz

2021.05.25

Forrás: Schaeffler Sajtóközlemény
• A Schaeffler négy konkrét célkitűzéssel a teljes értéklánc mentén támogatja a klímavédelmi célokat
• Debrecen: vákuumdesztilláló készülék telepítésével évente mintegy 2000 m3 vizet takarít meg a vállalat


• Szombathely: intelligens LED világítással 330 háztartás éves energiafogyasztását takarították meg a tavalyi évben 

A fenntarthatóság, mint vállalati érték, évek óta jelen van a Schaeffler-csoport tevékenységében, és stratégiájának is kiemelt részét képezi. A közelmúltban az Egyesült Nemzetek Szövetsége a világ 50 vezető fenntarthatósági és klímavédelmi vállalkozása közé választotta a Schaeffler-csoportot. A kezdeményezés közös célja az ENSZ által a fenntartható fejlődésre vonatkozóan kitűzött 17 cél elérése.

A hatékony klímavédelem nagyfokú rugalmasságot és alkalmazkodóképességet igényel. A világ egyik vezető autóipari és ipari beszállítójaként a Schaeffler környezetbarát folyamatokkal járul hozzá a fenntartható fejlődési célok eléréséhez.

Specifikus célok
Négy konkrét célkitűzésével a Schaeffler a teljes értéklánc mentén hozzájárul a klímavédelmi célokhoz: 2030-ra szén-dioxid-semleges termelést, 2024-ig 100 GWh energiahatékonyság-növekedést szeretnének megvalósítani, 2024-re pedig energiaellátásukat 100 százalékban megújuló forrásokból biztosítják majd. Emellett 2030-ra kitűzött céljuk az édesvízfelhasználásuk 20 százalékos csökkentése.

Zöld Schaeffler program Debrecenben
A Schaeffler Debrecen a Zöld Schaeffler nevű, sokrétű intézkedéscsomag segítségével csökkenti környezeti hatásait. A program kiterjed például parkosításra és vákuumdesztilláló készülék üzembe helyezésére is. A környezetvédelem jegyében továbbfejlesztik az irodai szelektív hulladékgyűjtést, elektromos kézszárítókat szerelnek fel, illetve növényi alapú festék használatával optimalizálják a nyomtatókat. Sőt, a vállalat jövőre már kerékpárral is elérhető lesz, és elektromos töltőállomás létrehozásával is ösztönzik a munkavállalókat a környezettudatos közlekedési formák használatára.

Idén a legjelentősebb lépésük a vákuumdesztilláló készülék üzembe helyezése, amellyel évente mintegy 2000 m3 vizet takarítanak meg. A hosszútávú költséghatékonyság mellett további környezetvédelmi hatása a projektnek, hogy a víztisztító berendezésből kinyert vízzel locsolnak majd a telephely parkjában, amivel közel 24 háztartás éves vízfelhasználásának megfelelő mennyiségű vizet takarítanak meg. Mindez segíti a Schaeffler-csoport célját, mely szerint 2030-ig 20 százalékkal csökkentik az édesvíz-felhasználást. A Schaeffler Debrecen mindemellett intelligens világítási rendszert használ a gyártási területeken, ennek köszönhetően tavaly 263 háztartás éves energiafelhasználását takarították meg. Ebben az évben további energiahatékonysági intézkedéseket vezetnek be, például energiahatékony elszívórendszerek telepítését és SMART épületüzemeltetési megoldások bevezetését.

A fenntarthatóság és a környezetvédelem kiemelt szerepet játszik vállalatunk stratégiájában, amit erőforrásaink hatékonyabb felhasználásával, környezeti fenntarthatósággal és a megújuló energiaforrások alkalmazásával kívánunk elérni” - emelte ki Szabó Péter, a Schaeffler debreceni telephelyének ügyvezetője.

Sokrétű intézkedéscsomag Szombathelyen
Szombathelyen a fenntarthatósági intézkedések három fő célhoz járulnak hozzá: szén-dioxid-semleges termelés, nagyobb energiahatékonyság, megújuló források használata.

A vállalat intelligens LED-világítási koncepciókat vezetett be, emellett optimalizálják a fűtési- és sűrített levegős rendszereket, valamint a termelési létesítményeket, így jelentős energiamegtakarítást érnek el évről évre. Emellett hűtőtelepükön folyamatos fejlesztéseket hajtanak végre a villamosenergia-felhasználás csökkentése érdekében, így például a téli időszakra szárazhűtőt telepítettek.

A nagyobb energiahatékonyság és a megújuló energiák egyre jelentősebb mértékű használata nemcsak klímavédelmi besorolásunkat befolyásolja, hanem a világ éghajlatát is javítja. Ezért infrastruktúránkat is energiahatékony módon működtetjük, miközben a termelési célokat is szolgáljuk. Telephelyünkön a termelési területek világításának korszerűsítése folyamatos: 2020-ban 19.114 m2-nyi területet korszerűsítettünk, ennek keretében a fémhalogén világítást LED-es világításra cseréltük. Ezzel összesen 330 háztartás éves energiafogyasztását takarítottuk meg. 2021-ben terveink szerint a termelőterületeken megvalósítjuk a 100%-ban LED-es világítást” - részletezte Szigeti Tibor, a Schaeffler szombathelyi telephelyének ügyvezetője.

Számos energiahatékonysági intézkedést vezetnek be a 2021 őszén elkészülő második szombathelyi Schaeffler-üzemben is, ahol e-mobilitással kapcsolatos alkatrészeket gyártanak majd. Az üzemben 100%-ban zöld energiát fognak használni, hasznosítják az esővizet, fotovoltaikus rendszert, valamint korszerű fűtési- és hűtési technológiát alkalmaznak majd. Ezenkívül a már meglévő széleskörű e-autós és e-kerékpár töltőhálózat bővítése is folyamatosan zajlik. A közeljövőben átadásra kerülő, zöldmezős beruházásként megvalósuló e-mobilitással kapcsolatos komponenseket gyártó új üzem és a több, mint 3300 főt foglalkoztató jelenlegi üzem közötti mindennapos közlekedés is döntően elektromos járművekre épül. Szintén az új beruházással kapcsolatos – a dolgozói érdekképviselettel egyetértésben meghozott - egészségvédelmi intézkedés keretén belül, az új üzem teljes területén nem-dohányzó munkahely lesz. A CO2-semleges termelés megvalósulásához járul majd hozzá a hővisszanyerő szellőztetőrendszer és a sűrített levegős kompresszorok hulladékhőjének alkalmazása is. A környezeti fenntarthatóságot szolgálja az épületet körülvevő zöld terület, a robot fűnyírók használata, ezenfelül az épület belső takarítása is robotgépekkel történik majd.
 
www.schaeffler.hu     


NEWS ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Robot, automatika, automata ; IT, informatika, digitális, elektronikus ; Fém, gépipar ; Ingatlan, építőipar ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem ; - Schaeffler

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: