Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Zöldebb kamionversenyek, fenntarthatóbb környezet

2021.07.16

Forrás: Stern Communications - Total Sajtóközlemény
Idén nyáron a kamionsport egy újabb fontos mérföldkövéhez érkezett. A Hungaroringen június közepén került sor a 2021-es FIA Kamion Európa-bajnokságra (FIA ETRC), amely során lehullott a lepel a sportág legújabb innovációjáról:


a FIA ETRC és a TotalEnergies megkötötte új, hároméves megállapodásukat, amelynek értelmében a TotalEnergies vált a FIA kizárólagos HVO100 tisztán biodízel beszállítójává. A júniusi versenyhétvégén pedig már 15 versenygép került feltöltésre teljes egészében megújuló energiaforrásokból származó üzemanyaggal.

A fenntartható életformára való globális törekvés elérte következő lépcsőfokát és immár a kamionversenyzésben is megjelent. A FIA Kamion Európa-bajnokság támogatójaként, a FIA Kamionverseny Bizottság az Európai Kamionverseny Szövetség (ETRA) közreműködésével 2019 óta dolgozik egy fenntarthatósági tervezeten, amelynek legfőbb célja a környezetbarát energiaforrások fokozatos bevezetése a sportág életébe. A rövid távú célok között pedig első helyen  a bioüzemanyagok bevezetése áll. 

Mindezek alapján úgy döntött a bizottság, a hivatalos pályázati eljárást és a FIA Motorsport Világtanácsának jóváhagyását követően, hogy 2021-re 100%-ban áttér a fenntartható üzemanyag használatra. Ebben pedig a TotalEnergies lesz a legfőbb partnere, hiszen a cégcsoport által szállított HVO100 biodízelre esett a versenyszervező bizottság választása. A TotalEnergies-zel történő megállapodás mindazokon túl, hogy a FIA ETRC rövid távú céljai mellett szól, azon törekvését is alátámasztja, hogy a közúti árufuvarozás ágazatában is a fenntartható technológiák alkalmazása kerüljön előtérbe.

Manuel Vidal, az FIA Kamionverseny Bizottságának elnöke így nyilatkozott a változásokról: "A fenntartható energiák bevezetése az autósportba a FIA egyik legfontosabb stratégiai célkitűzése az elkövetkező évekre. Fontos, hogy meghatározzuk, hogy ezek melyik formája a legmegfelelőbb megoldás az egyes versenyeink alkalmával. Ezért örülünk annak, hogy az FIA ETRC a HVO100 biodízelre való átállással utat mutat a fenntartható fejlődés felé."

Pierre-Gautier Caloni, a TotalEnergies Compétition alelnöke hasonlóan vélekedett és a következőket mondta, "Nagyon büszkék vagyunk, hogy az FIA minket választott arra, hogy a következő három évben legyünk a HVO100, 100%-ban megújuló üzemanyag kizárólagos beszállítója a kamionversenyek Európa-bajnokságán. Legfőbb célkitűzéseinkkel párhuzamba állíthatók a FIA és az ETRA törekvései a fenntartható jövő felé. Ezzel a cégcsoportunk azon célkitűzése felé is jól halad, hogy 2050-re a társadalommal együtt elérjük a zéró károsanyag-kibocsátást a globális üzletágban. A TotalEnergiesnél a pályát valós idejű tesztelésre használjuk a fenntartható mobilitás jövőjének fejlesztése érdekében, és a FIA ETRC pedig tökéletes partnerünk ebben.

Forrás:
http://www.fiaetrc.com/news/728/fia-etrc-switches-to-100-per-cent-sustainable-fuel-with-totalenergies-as-exclusive-supplier  

Szómagyarázat: 
HVO:
A HVO a Hydrotreated Vegetable Oil (hidrogénezett növényi olaj) rövidítése, ami egy 100%-ban megújuló nyersanyagokból készült, fosszilis anyagoktól mentes prémium dízeltermék, mellyel nagy lépést tehetünk a karbonsemlegesség irányába. Növényi olajok és állati zsírok hidrogénezésével állítják elő, és az eredmény egy olyan prémium minőségű üzemanyag, amelynek kémiai szerkezete közel azonos a hagyományos dízelolajéval, és bármilyen módosítás nélkül használható hagyományos belsőégésű motorban. 

AS: fenntarthatósági kritériumok
A HVO megfelel a Advances Sustainable (AS) üzemanyag kritériumoknak, miszerint az üzemanyagnak a töltőállomástól a kerékig tartó teljes útvonalán, legalább 65%-os üvegházhatásúgáz-kibocsátás-megtakarítást kell elérnie, és meg kell felelnie az Európai Unió megújuló energiaforrásokról szóló II. számú irányelvének (RED II).

www.total.hu  


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Business ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; Munkagép, haszongép ; Energia, közmű, akkumulátor, motor, meghajtás, környezetvédelem

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: