Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

Rába: Továbbra is kiváló készpénztermelo képesség; 10 éves mélypontra süllyedo hitelállomány

2014.05.15

Forrás: Rába, Hírek
A Rába Csoport konszolidált, csoportszintű árbevétele 2014 első három hónapjában 11,8 milliárd forintot ért el, ami 3,5 százalékos növekedést jelent 2013 hasonló időszakához viszonyítva. A vállalatcsoport 1 milliárd forintot meghaladó EBITDA-val és 444 millió forintos üzemi nyereséggel zárta az első negyedévet.


A tavalyi kimagasló cash-flow termelés idén is folytatódott 2.222 millió forint készpénztermeléssel, amelynek köszönhetően a nettó hitelállomány az elmúlt tíz év legalacsonyabb szintjére, 6,8 milliárd forintra esett.

A Rába Csoport 2014 első negyedévében 11,8 milliárd forint konszolidált árbevételt realizált, ami a tavalyi év hasonló időszakához képest 3,5 százalékos növekedést jelent. Az Alkatrész üzletág 27,8 százalékos, a Jármű üzletág 61,3 százalékos forgalombővülést ért el.  A kiemelkedő teljesítmény hátterében az Alkatrész üzletág esetében a nyugat-európai új üzlet felfutása, illetve legnagyobb hazai partnerünk új modelljének sikere áll. A Jármű üzletágnál az export és a beinduló buszértékesítések teremtették meg a növekedés alapját. A Futómű üzletág a tavalyi kimagasló első negyedév után valamennyi stratégiai piacán keresleti csökkenéssel szembesült. A FÁK térségben a rubel jelentős gyengülése, a mezőgazdasági szegmensben a terményárak csökkenése, a tehergépjárművek piacán a környezetvédelmi normaváltás átmeneti negatív hatása érvényesült.

Az első negyedév üzemi eredménye csoport szinten 444 millió forint nyereséget tett ki. A Futómű üzletág a forgalom csökkenés ellenére is iparági átlag feletti profitabilitást tudott felmutatni, míg a másik két üzletág a bázisidőszakhoz képest is javított üzemi eredmény mutatóin. Az idei év első három hónapjában az EBITDA értéke meghaladta az 1 milliárd forintot, az így elért 8,5%-os EBITDA szinttel a társaság az iparág élvonalába tartozik. A Rába pozitív egyenlegű teljes átfogó jövedelemmel zárta az idei első negyedévet.

2014 első negyedévét továbbra is kiváló cash-flow termelő képesség jellemezte, a működés az év első három hónapjában 2 222 millió forint készpénzt generált. A nettó hitelállományaz utóbbi tíz év legalacsonyabb szintjére, 6,8 milliárd forintra csökkent, ami a tavalyi első negyedévhez képest is 4,5 milliárd forinttal alacsonyabb értéket jelent.

A kiemelkedő eredményeket hozó tavalyi év után társaságunk 2014-ben elsősorban a működési kiválóságra, az innovációra és az aktív üzletfejlesztésre fókuszál, amely a termékportfoliónk kibővítését és jelentős növekedési potenciállal rendelkező új piacok és új vevők megszerzését is magában foglalja. A változó piaci körülmények ellenére a hitelállomány további csökkentését, az iparág élvonalába tartozó EBITDA célt és növekvő árbevételt tűztünk ki magunk elé” – hangsúlyozta Pintér István, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

www.raba.hu  


NEWS ; Ipari cégek ; Ipari hírek ; Autó, jármű, közlekedés, utazás ; - Rába ; Fém, gépipar

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: