Ön egy túl régi böngészőt használ, ami nem kérpes megjeleníteni megfelelően ezt a weboldalt. Kérjük frissítse böngészőjét!

High Tech Alsó-Ausztriából Robotrendszerek - Világsiker precizitással és kiforrott technológiával

2016.03.31

Forrás: igm Robotrendszerek, Hírek
Egyedüli osztrák hegesztőrobot gyártó cégként világszerte egyedülálló a teljes automatizált hegesztés és vágás területén az ívhegesztéstől kezdve a lézeres technológiákon keresztül egészen az elektronsugaras hegesztésekig.


Az igm Robotersysteme AG hamarosan 50 éves jubileumát ünnepli visszapillantva az elmúlt évtizedek sikertörténetére.  A vállalat 1967-ben alakult hegesztő felszerelések kereskedelmére és már a 70-es évek közepén kifejlesztette az első ívhegesztő robotot.  Akkoriban a kétkaros Limat 2000 robot a legfejlettebb készüléknek számított. Az első öttengelyes csuklós robotot 1983 – ban mutatták be, ami 1983 januárban magas osztrák elismerésben az „Österreichischen Staatswappen” kitüntetésben részesült, majd a vállalat 2012-ben az Alsó-Ausztriai Kereskedelmi Kamarától a legmagasabb „Innovationspreis” fejlésztési díjat is megkapta.

20 ország, 800 munkatárs

Az igm alapvető feladatának tekinti az automatizált és robotos hegesztés konzekvens továbbfejlesztését és ezek integrációját. Az alsó-ausztriai cégnél a vevő és a partneri alkalmazások mindig az első helyen állnak. A vállalat tevékenységét elsősorban a nehéz gépelemek piaci szegmensére alapozza, eddig is számos invesztició történt a vasút- és földmunkagépek területén, híd-és csarnoképítésnél, daru, targonca és járműgyártásban. Több mint 5000 eladott robotberendezés képezi a nemzetközi vevői adatbázist. Időközben világszerte a vasúti szerelvényeket is igm robotokkal hegesztik össze. Teher-és személyszállító vagonoknál, mozdonyoknál, nagysebességű vonatoknál, városi villamosoknál, metrónál vagy helyközi vasutak gyártásánál nagy szükség van az igm robotok magasfokú precizitására.

A németországi leányvállalat 1983-ban került megalapításra és 1992-ben már 100%-ban az igm tulajdonná vált. Ma már több mint 20 országban rendelekezik az igm saját telephellyel, vagy képviselettel. Saját telepei öt földrészen gondoskodnak az eladás, szervíz és fejlesztés területén és méretreszabott megoldást kínálnak a vevőknek. Az igm jelenleg 800 munkatársat alkalmaz és ebből 93-an Wiener Neudorfban,190-en pedig Győrben a tervezésben és termelésben dolgoznak.

Exportcsászár

A vállalat export hányada 90 %. „A projektek mintegy  60-70 % Európában realizálódott, elsősorban Németországban, Ausztriában és Franciaországban. Európa ezért továbbra is a legfontosabb piaci szegmens az igm számára”. – mondta Martin Merstallinger az igm Robotsysteme AG elnök-vezérigazgatója. „Kína az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is a legnagyobb egyedi robotrendszer rendelő. Ázsiában az üzleti fejlődés 2015 évben a várakozásoknak megfelelően kissé visszafogott volt, de 2016/2017 években új impulzusok várhatók elsősorban Indiában, ahol jelenleg az inveszticiós kedv növekszik”. Az igm eddigi legnagyobb megrendelését 2009-ben Kínában kapta. A vállalat szállította a hegesztő robotrendszereket a Peking és Sanghai közötti nagysebességű vonatok gyártásához mintegy 7 millió Euro értékben. Merstallinger úr elmondta, hogy „több ismert gyártónál igm robotok nélkül a hegesztési feladatokat nem lehetett volna megoldani.” Ismert cégek, mint például Siemens, Caterpillar, JCB, Bombardier vagy Doppelmayer is bizalmával tünteti ki az osztrák vállalatot.  Új vevőkhöz nemcsak a leányvállalatokon keresztül jut a cég,  hanem nemzetközi vásárokon is, mint pl. az Euroblech 2016 kiállításon, mely október 25- 29 között Hannoverben kerül megrendezésre.

Legújabb fejlesztések

Az RTE400 robotrendszer és az új K6 vezérlés generáció bevezetésével egy olyan modellsorozat került piacra, amely a mai követelményeknek a lehető legnagyobb flexibilitással felel meg. Az igm ezzel ismét bizonyította innovációs erejét. Az új K6 rendszerből eddig több mint 300 berendezés került kiszállításra és mai is sikeresen működnek a gyártásban. Martin Merstallinger vezérigazgató úr a fejlesztési témához a következőt mondta: „ A robotok világszerte a jövőt és haladást jelentik. Vezető robotgyártóként az ívhegesztés területén az igm az eddig megszerzett szaktudásával hozzájárul a fejlődéshez és profitál is ebből. Vevőink egyre gyakrabban teljesen  automatizált koncepciókat és kész megoldásokat várnak el, olyan rugalmas gyártással, mely az igényeknek megfelelően folyamatosan alakítható. A gépek magától értetődő digitális kommunikációja a mindennapok állandó változását hozza magával.” Merstallinger Úr hozzáfűzi: „ A komplexebb berendezések iránti kereslet évről évre nő. A Pick & Place robotrendszerek, vagy FMS gyártósorok egyre jobban terjednek nagyobb hegesztési sebességekkel és különböző hegesztési eljárásokkal kombinálva Az igm Robotersysteme AG ezen a területen világszerte már több sikeres projektet is megvalósított és az elkövetkező években is több hasonló méretreszabott megoldást tervez. A projekteknél az előbb említett digitalizált gyártás, a teljes rendszert önállóan optimalizáló lépések, valamint a folyamatosan javuló munkafolyamatok előtérben állnak.”

Verfasser: Lena Roth – Kurier Sonderausgabe „Unser Niederösterreich“, erschienen am 31.03.2016

www.igm-group.com  


NEWS ; Ipari hírek ; Business ; Robot, automatika, automata ; - igm ; Lézer ; Fém, gépipar

Eladó ipari cégek ajánlatainkból:

Legújabb  Ipari hírek a több mint 12.000 ipari hírből:

Legújabb Cégfelvásárlás hírek: